Svenskens ukjente maktposisjon:

Fikk saudiarabisk pass

Hussein al-Daoudi har vært sentral i det muslimske miljøet i Norge. Nå kan Dagbladet avsløre at han har en til nå ukjent nøkkelrolle i et av islams viktigste organer - og saudiarabisk pass.

SENTRAL ROLLE: Hussein al-Daoudi (t.v.) fotografert sammen med Mohammed al-Issa, leder for Muslim World League, i 2019. Svensken har en sentral rolle i den verdensomspennende muslimske organisasjonen, kommer det nå fram. Foto: Stiftelsen dialog for fred
SENTRAL ROLLE: Hussein al-Daoudi (t.v.) fotografert sammen med Mohammed al-Issa, leder for Muslim World League, i 2019. Svensken har en sentral rolle i den verdensomspennende muslimske organisasjonen, kommer det nå fram. Foto: Stiftelsen dialog for fred Vis mer
Publisert

Svenske Hussein al-Daoudi har i lang tid hatt en markant rolle i det norske muslimske miljøet.

Han har ikke besvart Dagbladets henvendelser på telefon eller e-post. Heller ikke tidligere har han svart på Dagbladets spørsmål.

Nå kommer det i saudiarabiske medier fram at Hussein al-Daoudi har en til nå ukjent nøkkelrolle i en av islams viktigste organisasjoner. Og at det har gitt ham saudiarabisk statsborgerskap.

I kulissene

Al-Daoudi har mange år bak seg i Norge.

Han var i over 14 år styreleder i en moské i Tromsø. Og han var sentral i kulissene da den Saudi-Arabia-baserte organisasjonen Muslim World League (MWL) i 2019 kom til Norge og møtte tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik og Høyre-politiker Aamir J. Sheikh.

I artikkelen gikk det også fram at al-Daoudi var invitert på MWL-konferanse i Oslo i fjor, og i Sheikhs bursdag samme år.

- Jeg har bare hatt samarbeid med al-Daoudi en kort tid i 2019, siden det har vi ikke hatt noe samarbeid, skriver Sheikh i en e-post til Dagbladet til denne saken.

Bondevik skrev til Dagbladet i høst:

- Jeg har ikke samarbeidet med Hussein al-Daoudi. I 2019 møtte jeg ham et par ganger i Oslo, blant annet på en konferanse med mange deltakere med ulik bakgrunn. Vi inngikk ikke noe samarbeid, jeg har ikke møtt ham siden, og jeg samarbeider altså ikke med ham, skriver Bondevik.

Nøkkelperson

Svenske forskere har i en nylig publisert rapport pekt ut Hussein al-Daoudi som en nøkkelperson i to religiøse sammenhenger med bånd til Saudi-Arabia.

Forskerne skriver i rapporten at al-Daoudi har hatt tett kontakt med Muslim World League. De skriver også at han har tilhørt et konservativt religiøst miljø som støttes med store summer fra Saudi-Arabia.

Men det er i saudiarabiske medier - som Saudi Gazette og Arab News - at det kommer fram at al-Daoudi er ett av de 60 medlemmene av det øverste rådet i den religiøse organisasjonen Muslim World League.

Den Saudi-baserte organisasjonen er en av verdens mest innflytelsesrike religiøse organisasjoner, og oppgir selv å ha medlemmer i 139 land. Det øverste rådet ledes av stormuftien av Saudi-Arabia - landets øverste religiøse lærde, som utnevnes av Saudi-Arabias konge. Organisasjonen har ifølge Utenriksdepartementet «tette bånd» til regimet i Saudi-Arabia. MWLs egen leder Mohammad al-Issa sier derimot at den er uavhengig.

Det er ikke kjent hvor lenge al-Daoudi har sittet i rådet, eller om han har sittet i rådet mens han hadde verv i Norge.

REGNSKAPENE AVSLØRER: Dagbladet har funnet flere ukjente overføringer fra aktører i land uten trosfrihet i Midtøsten. Video: Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. Foto: Langsem/Vedlog/Helseth. Vis mer

I saudiarabiske medier framgår det at vervet i Muslim World League er grunnen til at han i november 2021 ble tildelt saudiarabisk pass og blir saudiarabisk statsborger.

Bånd til Saudi-Arabia

I en rekke artikler har Dagbladet avslørt at Muslim World League skal ha betalt nesten 13 millioner kroner til tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik og Høyre-politiker Aamir J. Sheikh - og deres respektive organisasjoner.

Sheikhs organisasjon 14. August-komiteen har gitt MWLs leder Mohammad al-Issa en prestisjefylt pris. Sheikh og Bondevik har skaffet al-Issa kontakt med flere norske statsråder.

Sheikh og al-Issa har avvist at MWL har betalt seg til prisen eller møte med norske statsråder, og en MWL-talsperson har kalt Dagbladets dekning bisarr. Kjell Magne Bondevik har blant annet sagt at det ikke er noen politisk binding til noen av de honorarer han får.

LEDER: Mohammed al-Issa er lederen av Muslim World League. Foto: Hans Arne Vedlog
LEDER: Mohammed al-Issa er lederen av Muslim World League. Foto: Hans Arne Vedlog Vis mer

I løpet av de over 14 åra som al-Daoudi var styreleder i Alnor-moskeen i Tromsø, fikk den finansiert et moskélokale av en saudiarabisk finansmann - og moskeen hadde kontakt med et Saudi-støttet religiøst nettverk.

Moskeen har i en årrekke vært svært aktiv i lokalmiljøet i Tromsø. Alnor har også tidligere samarbeidet med den omdiskuterte islamske foreningen Islam Net. Sammen har de stått bak et storstilt arrangement på Ekebergsletta i Oslo, omtalt som en fredskonferanse.

Tromsø-moskeen drev også en skole for barn, som samarbeidet med en al-Daoudi-drevet skole i Sverige. Al-Daoudi trakk seg som styreleder i moskeen i november i fjor.

ALNOR SENTER: Her var Hussein al-Daoudi styreleder. Foto: Bjørn Langsem
ALNOR SENTER: Her var Hussein al-Daoudi styreleder. Foto: Bjørn Langsem Vis mer

Etterforskes

Samtidig får Dagbladet bekreftet at stiftelsen al-Daoudi står bak i Örebro er under etterforskning av svenske Økokrim - Ekobrottsmyndigheten. Det opplyser flere kilder som kjenner etterforskningen til Dagbladet, og etterforskningen framgår også av artikler hos Sveriges Radio og lokalavisa Nerikes Allehanda. Hos sistnevnte går det fram at Örebro kommune har kjent til at etterforskningen har pågått siden august.

Dagbladet har i flere uker forsøkt å få en kommentar fra Ekobrottsmyndigheten om etterforskningen - uten hell. Ifølge en nylig artikkel hos Sveriges Radio dreier etterforskningen seg blant annet om pengeoverføringer til en moské på Island. Al-Daoudi har gått i rette med denne medieomtalen på Facebook, og argumentert for hvorfor skolen og stiftelsen har alt på stell.

Al-Daoudi har til Sveriges Radio selv bekreftet at kontoene til Alsalam-skolen - den private, religiøse skolen han har drevet i Örebro - er frosset. Han opplyste også at skolen selv har lagt ned driften.

At han nå er innvilget saudiarabisk pass kan også påvirke Ekobrottsmyndighetens etterforskning. Saudi-Arabia har ikke noen utleveringsavtale med Sverige. Dermed kan det blir krevende for Ekobrottsmyndigheten å få stilt al-Daoudi for retten - hvis saken skulle gå så langt at det blir en problemstilling.

Dagbladet har søkt Alnor senter - uten hell.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer