Fikk se stedet hvor sønnen døde

Samme dag som folk i Moss markerte sin avsky mot vold, fikk Stein Morisse se stedet hvor sønnen døde etter å ha blitt knivstukket.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- For første gang fikk jeg se stedet hvor sønnen min utåndet. Det er en del brikker som nå faller på plass, forteller Stein Morisse til NTB. Like bak ham har folk lagt sin siste hilsener og blomster til minne om de to dørvaktene som ble drept utenfor utestedet Chez midt i gågaten i Moss i Østfold. Morisse har i årevis arbeidet aktivt i kampen mot rasisme og vold, og etter at hans egen familie er blitt rammet er engasjementet blitt enda mer intenst.

Han mener at politikerne nå må bevilge penger og skaffe fagfolk med kompetanse for å forbedre integreringspolitikken.

«Kan skje igjen»

- Det er ikke siste gang slike drap kommer til å skje. Så lenge vi har asylmottak med potensielle drapsmaskiner som ikke får hjelp, kan dette hende igjen. Nå har vi har gitt folk opphold i landet, så har de krav på beskyttelse og hjelp til å bearbeide de traumene de måtte ha, sier Stein Morisse.

Han er svært glad for all den støtte han har fått av venner og bekjente. Hjemme er det 40-50 blomsterbuketter, sendt av folk som vil vise sin støtte i den vanskelige sorgprosessen.

- Dette viser at det norske folket vil ta ansvar, sier Morisse.

Selv skulle han delta i fakkeltoget i Moss lørdag kveld, som er en markering mot vold.

- Jeg gjør ikke dette bare for å minne min sønn, men for å markere en holdning om at dette finner vi oss ikke i. Vold er en primitiv handling som ikke løser noe som helst. Både jeg og sønnen min har alltid visst at det er lurere å snakke rolig til folk for å løse problemer, sier han.

Støtter og trøster

Utenfor utestedet Chez hadde venner og andre sin markering med budskapet «Stopp volden».

- Det er mange her i byen som er rammet av tragedien, og vi gir folk mulighet til å få noen å snakke med her i dag, sier Cristian Fosse. Han var venn og kollega av de to drepte dørvaktene, og har vært med på å stifte et fond til antivoldsarbeidet.

- Jeg synes folk har gjort en glimrende innsats etter at tragedien skjedde. Vi har fått all den hjelpen vi har behøvd. Nå er det viktigste å få fjernet all vold fra Moss. Folk skal kunne gå på gaten og føle seg trygge, sier han til NTB.

Diakon Ragnhild Ulvestad var til stede på legevakten den tragiske natten drapet skjedde. Hun forsøkte så godt hun kunne å støtte og trøste vennene, som hadde mistet to av sine.

- De var fantastisk flinke til å ta vare på hverandre, sier hun. I uken som er gått, er det blitt mange samtaler med folk, som sliter med å forstå at noe så ufattelig kunne skje.

Redsel i byen

- Folk er redde. De synes ikke det er så trygt i Moss lenger. Derfor er det fint at folk nå står samlet og markerer sin motstand mot vold, sier hun. Hun opplevde tragedien som et sjokk -»det er ufattelig at noe slikt kunne skje».

I forbindelse med fakkeltoget skal det legges ut blomster foran åstedet, utestedet Chez. Ved kirken vil en av de lokale prestene holde en appell.

Det lokale Røde Kors er blant initiativtakerne til toget, men engasjementet i saken vil de opprettholde også i tiden fremover.

- Vi planlegger å starte nattevandring i sentrum i helgene i mai, slik at folk kan føle seg tryggere, sier Ole Petter Kristiansen fra Moss Røde Kors til NTB. Røde Kors samarbeider også med utelivsbransjen i byen for å gjøre forholdene tryggere.

NTB

DØRVAKTDRAPENE: Faren til den drepte dørvakten Martin Morisse var for første gang tilbake på stedet sønnen ble drept.