Fikk seks dagers betalt ferie fordi de måtte bruke PC på jobben

Nå må greske byråkrater tilbake på jobb.

UPOPULÆRE KUTT: Det har vært en rekke demonstrasjoner mot de kraftige, EU-tvungne kuttene grekerne har måttet tåle. Greske offentlige ansatte har hatt svært gode vilkår, men kutt i både lønninger og pensjoner har gjort det svært vanskelig for vanlige folk. Foto: AFP / NTB scanpix
UPOPULÆRE KUTT: Det har vært en rekke demonstrasjoner mot de kraftige, EU-tvungne kuttene grekerne har måttet tåle. Greske offentlige ansatte har hatt svært gode vilkår, men kutt i både lønninger og pensjoner har gjort det svært vanskelig for vanlige folk. Foto: AFP / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Greske byråkrater må nå gi fra seg en ferieordning de har kunnet nyte godt av siden 1989.

Da ble det vedtatt at byråkratene kunne få seks dagers betalt ferie fordi de måtte bruke PC på jobb. Man anslo at det var belastende for synet å bruke PC.

Viktig skritt Opprinnelig het det at databrukere skulle få 15 minutter fri hver annen time. Dette var imidlertid vanskelig å gjennomføre i praksis, og de ansatte begynte å samle opp kvarterspausene til totalt seks betalte feriedager.

Men i går bestemte den greske regjeringen at den svært lukrative ordningen nå er en saga blott.

- Ordningen tilhører en annen tid, sier fornyingsminister Kyriakos Mitsotakis til Wall Street Journal.

- Vi står midt i ei krise, og kan ikke opprettholde anakronistiske fordeler. Å legge bort denne bonusen representerer et lite, men symbolsk viktig, skritt mot å modernisere forvaltningen, sier Mitsotakis.

Men så lett var det ikke.

Fagforeninga nekter De offentlig ansattes fagforening Adedy blånekter nemlig å gi slipp på de seks fridagene, og mener ordningen er en unødvendig bagatell.

- Ifølge europeisk lov har man rett på 15 minutters pause for hver annen time man bruker PC, sier generalsekretær Ermolaos Kasses i Adedy til WSJ.

TAR GREP: Fornyingsminister Kyriakos Mitsotakis. Foto: Reuters / NTB scanpix
TAR GREP: Fornyingsminister Kyriakos Mitsotakis. Foto: Reuters / NTB scanpix Vis mer

Adedy opplyser at de er klare til å ta lovendringen til retten.

EU har stilt en rekke krav til Hellas etter at det vanstyrte landet fikk innvilget kriselån:

Bort med fordeler Regjeringen har kappet de rundt 550 millioner euro som hvert år har gått til pensjoner til titusener av ugifte eller skilte døtre av offentlig ansatte. Pengene kunne barna hente ut hele livet etter at fedrene deres er døde.

Byråkrater får heller ikke lenger bonus for å møte på jobb i tide.

Den greske regjeringen har høynet skattenivået, kuttet i lønninger og pensjoner og redusert antall offentlige ansatte.

Alle greske lønnsmottakere har fått lønn 14 måneder i året.

Vill pengebruk Den greske eurokrisa skyldes for en stor del vanstyre og korrupsjon.

80- og 90-tallet var preget av en rekke skandaler som inkluderte bruk av landbrukssubsidier fra EU til kjøp av luksusbiler og til oppussing av hus og ansettelse av slektninger, ifølge NTB.

En studie som er gjennomført av Transparency International, viser ifølge NTB at den greske finanskrisen delvis kan forklares med korrupsjonen, siden det bare i 2009 forsvant rundt 790 milioner euro i bestikkelser. Særlig sykehus, kommuneadministrasjon og skattekontorer er gjennomsyret av korrupsjon, ifølge Transparency Internationals studie.

Lyspunkt Nylig kom det imidlertid tall som kan gi et lite hint om optimisme.

Turisme har nemlig gjort at den greske økonomien har gått mindre tilbake enn ventet.

De siste 12 måneden har den økonomiske tilbakegangen vært på 3,8 prosent, ifølge NTB - mens det var forventet at økonomien ville krympe med 4,6 prosent.

I første halvår i år økte turiststrømmen på greske flyplasser med 10 prosent. Den greske sentralbanken melder om enda hyggeligere tall: Fram til mai i år steg statens inntekter fra turismen med 38,5 prosent. Turismen utgjør om lag 17 prosent av den greske økonomien.

OPPGITT: En kvinne roper ut sin frustrasjon under en demonstrasjon mot den greske regjeringen i juli. To av tre unge under 25 år er uten jobb. Foto: AFP / NTB scanpix
OPPGITT: En kvinne roper ut sin frustrasjon under en demonstrasjon mot den greske regjeringen i juli. To av tre unge under 25 år er uten jobb. Foto: AFP / NTB scanpix Vis mer