GRUBBEGATA 22. JULI 2011: En risikoanalyse fra 2009 fortalte hva som kunne skje - to år før det skjedde. Foto: Thomas Winje Øijord / NTB Scanpix .
GRUBBEGATA 22. JULI 2011: En risikoanalyse fra 2009 fortalte hva som kunne skje - to år før det skjedde. Foto: Thomas Winje Øijord / NTB Scanpix .Vis mer

Fikk servert 22. juli- scenario to år før

Regjeringen bestilte hemmelig risikoanalyse.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I en hittil ukjent og hemmelig risikoanalyse fra 2009 pekes det på et terrorscenario som er nesten identisk med det som skjedde i Oslo 22. juli i fjor.

Ifølge Aftenposten bestilet Stoltenberg-regjeringen selv analysen.

Scenarioet fra regjeringens krisestøtteenhet i 2009 vakte så stor bekymring at regjeringens krisestab skaffet seg datamaskiner utenfor Regjeringskvartalet i tilfelle en bombe.

Det viktigste tiltaket som ble foreslått, var å stenge Grubbegata, et tiltak som ikke ble fullført, skriver avisa.

Bilbombe - Ett av de scenariene som inngikk i analysen, var en bilbombe plassert på gateplan ved Høyblokka samt en konsekvensutredning av hva det ville kunne innebære for krisestøtteenheten, sier lederen av regjeringens krisestøtteenhet, direktør Øistein Knudsen.

Under Stortingets 22. juli-høring mandag sa statsminister Jens Stoltenberg (Ap) og tidligere justisminister Knut Storberget (Ap) at de ikke visste at det var et akutt behov for å sikre Regjeringskvartalet.

Foss: -Ubegripelig Per-Kristian Foss (H) i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité sier at innholdet i den hemmelige risikoanalysen er nytt for ham.

- Det er ubegripelig at statsråder kunne gå inn og ut av Høyblokka i sju år uten at noen av dem sørget for å følge opp vedtaket om å stenge Grubbegata, sier Foss. Et slik vedtak ble gjort av regjeringen Bondevik allerede i 2004.

Den hemmeligstemplede rapporten viser ifølge Aftenposten at det var store svakheter i Stoltenberg-regjeringens kriseapparat. De manglet styringssystemer, kontroll og elementære verktøy.

(NTB).