INFERNO: Dette bildet, tatt 22. april, viser den brennende riggen Deepwater Horizon like før den forsvant under overflaten. Ytterligere detaljer om fotografen av bildet, som ble skaffet til veie av byrået Associated Press, er ikke kjent. Foto: AP/SCANPIX
INFERNO: Dette bildet, tatt 22. april, viser den brennende riggen Deepwater Horizon like før den forsvant under overflaten. Ytterligere detaljer om fotografen av bildet, som ble skaffet til veie av byrået Associated Press, er ikke kjent. Foto: AP/SCANPIXVis mer

Fikk signaler om at noe var galt før riggen eksploderte og sank

Skal ha vært krangel mellom ingeniørene ombord.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Undersøkelsene om hva som ledet fram til oljekatastrofen i Mexicogolfen går nå parallelt med at BP jobber på spreng for å stanse oljeutslippet.

Avisa New York Times har fått tilgang til de foreløpige undersøkelsene som demokraten Henry A. Waxman fra California leder. De gir mer detaljert innblikk i hva som skjedde rett før den fatale ulykken 20. april i år. 11 mennesker mistet livet i eksplosjonen.

HER LEKKER DET OLJE OG GASS:  Et kamera på havbunnen overvåker utblåsningen.  Foto: SCANPIX/REUTERS/U.S. Coast Guard/Handout (UNITED STATES - Tags: ENERGY DISASTER ENVIRONMENT)
HER LEKKER DET OLJE OG GASS: Et kamera på havbunnen overvåker utblåsningen. Foto: SCANPIX/REUTERS/U.S. Coast Guard/Handout (UNITED STATES - Tags: ENERGY DISASTER ENVIRONMENT) Vis mer

Ansvaret for riggen ligger hos BP, som igjen hadde leid inn riggen Deepwater Horizon fra selskapet Transocean, og et tredje selskap. Halliburton, var leid inn fra BP for å gjennomføre sementarbeidene på brønnen.

BP peker på Halliburton
Loggene fra riggen Deepwater Horizon viser at rett etter midnatt den 20. april hadde arbeiderne om bord begynt å rette fokus på å plugge igjen brønnen og ta riggen videre til neste jobb.

Selskapet Halliburton var leid inn for å feste sementkonstruksjonene i brønnen, og hadde jobbet i flere uker med brønnen. BP antyder nå at jobben tok unormalt lang tid og at den kan ha hatt en svakhet, kanskje som følge av at det kan ha blandet seg slam inn i sementen. Halliburton avviser påstandene, og sier de har fulgt alle BPs spesifikasjoner.

OLJEN HAR TRUFFET LAND:  Forsker
Douglas Inkley i Barataria Bay i Louisiana i går. Foto: SCANPIX/REUTERS
OLJEN HAR TRUFFET LAND: Forsker Douglas Inkley i Barataria Bay i Louisiana i går. Foto: SCANPIX/REUTERS Vis mer

Men minst fem timer før eksplosjonen var det indikasjoner på at en av ventilene som skulle hindre et ukontrollert utslipp lakk. Det var et kraftig fall i veskenivået i røret fra riggen til brønnen på 400 meters dyp.

Men det var flere indikasjoner på at noe var feil.

Overså trykktesten
To timer før eksplosjonen ble en trykktest gjennomført feil og ga uakseptable resultater. Da de gjennomførte testen på nytt indikerte den noen store avvik, og en representant for BP mener at arbeiderne om bord kan ha gjort en stor feil ved å ignorere den, melder New York Times.

LEDER KONGRESSENS HØRING:  Demokraten Henry Waxman fra California. Foto: SCANPIX/AFP PHOTO/ Chris KLEPONIS
LEDER KONGRESSENS HØRING: Demokraten Henry Waxman fra California. Foto: SCANPIX/AFP PHOTO/ Chris KLEPONIS Vis mer

Arbeiderne om bord bestemte seg så for å fjerne slammet i rørledningen og bytte det ut med sjøvann. Slammet brukes for å motvirke trykket fra oljebrønnen.

Professor Philip W. Johnson sier til New York Times at det ikke er uvanlig å skifte ut slammet med vann.

LØSER OPP OLJE MED KJEMIKALIER:  Et fly slipper kjemikalier over oljeflakene. Foto: SCANPIX/REUTERS/Handout/Daniel Beltra/Greenpeace
LØSER OPP OLJE MED KJEMIKALIER: Et fly slipper kjemikalier over oljeflakene. Foto: SCANPIX/REUTERS/Handout/Daniel Beltra/Greenpeace Vis mer

- Men uten en god trykktest er det galskap, sier Johnson i en e-post til avisa.

Kongresshøringen til Henry A. Waxman skal ha avdekket at det var diskusjoner om bord på riggen om å fjerne slammet. Høringen antyder at de kan ha vært uenighet mellom ingeniørene.

TENNER PÅ OLJEFLAKENE:  BP tenner på oljeflakene til havs. Foto: SCANPIX/REUTERS/Chief Petty Officer John Kepsimelis/U.S.
TENNER PÅ OLJEFLAKENE: BP tenner på oljeflakene til havs. Foto: SCANPIX/REUTERS/Chief Petty Officer John Kepsimelis/U.S. Vis mer

Mens de fjernet slammet skal de ha fått flere signaler på at noe var galt. Det skal ha vært en plutselig økning i trykket i brønnen, som førte til at det kom langt mer væske opp, selv om pumpene var skrudd av. Eksperter sier til New York Times at dette kan være en indikator på økt trykk fra olje og gass i brønnen, og at om man ikke klarer å kontrollere det kan det føre til en ukontrollert utblåsning.

Utblåsningen kom klokka 21.49 den 20. april lokal tid.

MORGENEN ETTER EKSPLOSJONEN:  Bildet er tatt morgenen etter eksplosjonen som kostet 11 mennesker livet. Noen dager senere sank den.  Foto: SCANPIX/AP Photo/Gerald Herbert, File)
MORGENEN ETTER EKSPLOSJONEN: Bildet er tatt morgenen etter eksplosjonen som kostet 11 mennesker livet. Noen dager senere sank den. Foto: SCANPIX/AP Photo/Gerald Herbert, File) Vis mer

Flere detaljer fra hva som skjedde kan komme fram under kongresshøringens om fortsetter i dag.