Hvitflekket glatthai:

Fikk sjelden fangst i garnet

Da Mons Fjeldstad var på fisketur med guttene sine, fikk de noe veldig uvanlig i garnet. - Sjeldent, sier forsker.

HAI: Mons Fjeldstad var på fisketur med sønnene Sverre (5) og Ole Einar (7) ved Tjeldstø i Øygarden da de fikk denne i garnet. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

På en seinsommerdag i august skulle familien Fjeldstad ut på en stille og rolig fisketur i Øygarden. En fisketur som skulle vise seg å bli tidenes opplevelse for den fiskeglade familien.

Far Mons Fjelstad (39) hadde tatt med seg sine to sønner, Sverre (5) og Ole Einar (7) ut i båt ved Tjeldstø i Øygarden for å dra garn. Familiefaren har fisket i området i ca. 35 år og sett litt av hvert bli dratt opp i båten, men denne fangsten skilte seg ut fra alle de andre.

- Det var guttene som så den først. De ligger alltid over ripa og ser etter fisk. Først trodde de at det var en stor torsk, men så sa de fort at det ikke var det, sier familiefaren til Dagbladet på telefonen.

Plutselig ble det full jubel i båten.

- Det er en hai! Det er en hai! Endelig fikk vi en hai, ropte guttene ut.

I garnet hadde de fått en levende hvitflekket glatthai.

Måtte google

- Først tenkte jeg at det var en pigghå, men så så jeg at den hadde hvite prikker og ingen pigger. Dette var noe helt nytt, sier pappa Mons.

Tidligere har han selv fått pigghå på kroken, men guttene hadde aldri sett en hai i garnet før. Sammen med barna drar han garn et par ganger i måneden og håper derfor alltid på at noe spesielt skal dukke opp igjen.

Denne gangen skjedde det endelig.

- Guttene var overlykkelige og synes det var stor stas!

SJELDENT SYN: Forsker i prosjektet Dugnad for havet sier det er uvanlig å finne denne type hai i norske farvann. Foto: Mons Fjeldstad/Dugnad for havet/HI.
SJELDENT SYN: Forsker i prosjektet Dugnad for havet sier det er uvanlig å finne denne type hai i norske farvann. Foto: Mons Fjeldstad/Dugnad for havet/HI. Vis mer

Det måtte litt googling til, før de kunne fastslå at det var den sjeldne typen hvitflekket glatthai. Den var av grei størrelse - på rett over en meter lang og ca. fire kilo tung.

- De blir ikke så veldig store, da er det andre haier som blir mye større, sier den rutinerte fiskeren.

Etter en rask vurdering ble haien satt tilbake i havet.

- Guttene ønsket først å få tennene til haien for å samle på dem. Tidligere har de fått tennene til breiflabb og steinbit, så de ønsket haien til samlingen, men jeg sa at vi må sette den ut igjen, forteller pappa Mons.

Ufarlig

Hvitflekket glatthai kan bli opptil 1,4 meter og spiser krepsdyr, krabber og hummer til middag.

- Så den er helt ufarlig for mennesker, sier Claudia Junge, forsker i Havforskningsinstituttet, tilknyttet prosjektet Dugnad for havet.

Hun bekrefter at det er en spesiell fangst og sier det bare er gjort totalt seks observasjoner av denne haitypen i norske farvann, basert på Artsdatabanken. I tillegg finnes det et historisk individ i samlingen til Naturhistorisk Museum på Universitetet i Oslo.

Alle observasjonene er fra de siste seks åra, noe som viser hvor sjeldent det er å oppleve denne haitypen i våre farvann.

UTROLIG: Brugde hai som hopper fanget på kamera av dykkere. Video: Instagram - @vanessasvinyasas og Fredrik Myhre fra WWF. Vis mer

Junge sier at hvitflekket glatthai normalt finnes litt lenger sør i nordøst-Atlanteren, fra hovedsakelig den sørlige Nordsjøen og De britiske øyer, sørover til de kanariske øyene og inn i Middelhavet.

Selv om haien har dukket opp i Norskehavet de siste åra, så er dette egentlig ikke normalt:

- Vi kan bare spekulere på om dette henger sammen med klimaendringer. Men i hvert fall har forskning vist at populasjoner av hvitflekket glatthai har økt f.eks. i britisk farvann. Dette fører også til økt tilgjengelighet og fangbarhet for både kommersielle og fritidsfiskere, som de to brødrene har opplevd her.

- Vil bli havforsker

Den ivrige fiskefamilien er veldig fornøyd med informasjonen fra Dugnad i havet. Det er prosjektet hvor alle kan sende inn nye spennende, rare arter og relevante funn til forskere i Havforskningsinstituttet.

Det er nemlig ikke første gang at yngstegutten Sverre har funnet merkelige ting. I mai meldte han inn funn av et blekksprutskall med små, rare merker i skallet.

Da ble han kåret til folkeforsker, hvor han fikk utlevert en caps og et refleksarmbånd.

- Da var han så stolt at han sov med capsen i to uker. Han vil nemlig bli havforsker når han blir stor, sier pappa Mons.

- Hva blir det neste målet?

- Vi vil ha en breiflabb på hundre kilo. Jeg har sagt til guttene at vi får se og at det ikke er sikkert at det skjer, fordi vi sjelden har fått større en 10 kilo.

Ikke første storfangst

Sammen med guttene har Mons likevel tidligere dradd opp en større sanktpetersfisk, som han selv tror var over tre kilo.

STOR FISK: Sverre (5) viser stolt fram sanktpetersfisken som de tror var over tre kilo. Bilde: Privat
STOR FISK: Sverre (5) viser stolt fram sanktpetersfisken som de tror var over tre kilo. Bilde: Privat Vis mer

- Jeg tror faktisk det kan ha vært norgesrekord, men vi satte den ut igjen uten å være klar over dette på det tidspunktet.

Han forklarer at det før var sjeldent å få sanktpetersfisk i garnet, noe som da bare skjedde en gang i tiåret, men nå sier han at det nesten er blitt dagligdags. Fiskeren tror det kanskje har med klimaforandringer å gjøre.

Nå gleder familien seg først og fremst til den kommende hummersesongen.

- Guttene har snakket om det i månedsvis. De blir sinte når vi får hummer utenfor sesong, for da må vi jo slippe de ut igjen. Men det må vi jo gjøre!

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer