Ut mot russisk storfilm:

Fikk sjokk: - Plagiat

I 2015 gikk bildet til Stavanger-fotografen Stig Håvard Dirdal verden rundt. Nå anklager han russisk storfilm for plagiat.

- PLAGIAT: Stavanger-fotografen som tok bildet til venstre i 2015 anklager den russiske storfilmen «Jolki» for plagiat. Foto: Stig Håvard Dirdal / «Jolki»
- PLAGIAT: Stavanger-fotografen som tok bildet til venstre i 2015 anklager den russiske storfilmen «Jolki» for plagiat. Foto: Stig Håvard Dirdal / «Jolki» Vis mer
Publisert

I 2015 lagde Stavanger-fotografen Stig Håvard Dirdal et utradisjonelt julekort for fotobutikken Stavanger Foto. Bildet som prydet julekortet var av de ansatte, men dette skulle ikke være noe vanlig portrett.

Fotograf Dirdal kledde de ansatte opp i grønne tettsittende klær og formet dem og pyntet dem som et juletre.

Resultatet vakte oppsikt lokalt, nasjonalt og internasjonalt.

JULETRE: Dirdal kalte bildet for «Human Christmas Card», altså Menneskelig julekort på norsk, og modellene etterlikner et juletre. Foto: Stig Håvard Dirdal
JULETRE: Dirdal kalte bildet for «Human Christmas Card», altså Menneskelig julekort på norsk, og modellene etterlikner et juletre. Foto: Stig Håvard Dirdal Vis mer

Anklages for plagiat

Så gjenkjennelig er ideen, motivet og komposisjonen at fotografen denne uka fikk et aldri så lite sjokk.

En gjenskapt versjon av motivet pryder nemlig plakaten til den russiske storfilmen «Jolki 8», «Juletrær 8» på norsk, som hadde premiere på utvalgte kinoer i Norge torsdag.

Deriblant i Stavanger.

- Jeg tenker at dette er plagiat. Det er lett å se at noen har tatt mer enn bare inspirasjon fra mitt bilde. Til og med det rosa glitteret har de kopiert, sier Dirdal til Dagbladet.

Det var Stavanger Aftenblad som først omtalte saken.

DRONE: Eduard Olegovich fanget elleville dronebilder i Russland 1. januar. Video: Kameraone. Reporter: Bjørge Dahle Johansen Vis mer

Blandede følelser

På plakaten til den russiske storfilmen er det nå russiske skuespillere i tettsittende grønne klær som er formet og pyntet som et juletre. Flere av dem, deriblant komikeren Ivan Urgant, er blant Russlands største stjerner.

Som filmtittelen tilsier er «Jolki 8» den åttende filmen i «Jolki»-filmserien. Jule- og nyttårsfilmene har i en årrekke vært noen av de mest suksessrike filmene i Russland.

Derfor har fotograf Dirdal også blandede følelser om saken.

- Jeg er krenket, men også beæret. På den ene siden har de jo stjålet ideen og brutt opphavsretten. På den andre siden: Når de bruker min idé for å promotere en film med store stjerner, er det også en bekreftelse på at jeg har gjort noe riktig, sier han.

- Kan det hende at de har kommet på ideen selv?

- Det har jeg ikke tro på i det hele tatt. Bildet har vært over hele verden, på alle store fotoblogger og fora, svarer Dirdal.

NON STOP: To menn i Russland tok seg en høneblund, da en bjørn bestemte seg for å vekke dem. Non Stop TV med Sondre og Christian. Vi lager Norges beste viralprogram som daglig gir deg de morsomste viralklippene du ikke vil gå glipp av! Se Non Stop TV med Sondre og Christian på Dagbladet! Vis mer

Forfølger brudd … vanligvis

Alle fotografier er beskyttet av lov om opphavsrett. Det vil si at man må innhente tillatelse fra opphavspersonen før man kan bruke fotografiet.

Vanligvis pleier fotografen å forfølge brudd på opphavsretten når han oppdager det.

- Når det skjer i Norge, går jeg alltid videre med det, sier Dirdal.

Han forteller at han per i dag har flere pågående saker mot institusjoner og selskaper i Norge som har brukt bildene hans med mangelfull tillatelse.

- Men i denne saken må jeg vel selge hus og hjem for å få klarhet i hva som har skjedd, sier han spøkefullt.

KLEINT: Møtet mellom Tysklands Angela Merkel og Russlands president, Vladimir Putin, gikk ikke helt etter planen. Video: AP. Vis mer

Brukes i hele Europa

Den samme filmplakaten, med motivet til Dirdal, er blitt brukt i hele Europa og Nord-Amerika.

Det er det russiske selskapet KinoFilm Corp som distribuerer filmen til Nord-Amerika og Europa, inkludert Norge.

I en uttalelse til Dagbladet skriver selskapet at det ikke er de som har utformet plakaten, og at de heller ikke har opphavsretten til filmen eller noe av markedsføringsmateriellet.

«Hvis vi mottar en henvendelse om å fjerne eller erstatte plakaten, vil vi gjøre det der det er i vår makt».

På spørsmål om det opphavsrettslige, henviser selskapet videre til filmens produsenter. Dagbladet har ikke lyktes å nå selskapet som står oppført som produsent for filmen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer