Ut mot russisk storfilm:

Fikk sjokk: - Plagiat

I 2015 gikk bildet til Stavanger-fotografen Stig Håvard Dirdal verden rundt. Nå anklager han russisk storfilm for plagiat.

- PLAGIAT: Stavanger-fotografen som tok bildet til venstre i 2015 anklager den russiske storfilmen «Jolki» for plagiat. Foto: Stig Håvard Dirdal / «Jolki»
- PLAGIAT: Stavanger-fotografen som tok bildet til venstre i 2015 anklager den russiske storfilmen «Jolki» for plagiat. Foto: Stig Håvard Dirdal / «Jolki» Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

I 2015 lagde Stavanger-fotografen Stig Håvard Dirdal et utradisjonelt julekort for fotobutikken Stavanger Foto. Bildet som prydet julekortet var av de ansatte, men dette skulle ikke være noe vanlig portrett.

Fotograf Dirdal kledde de ansatte opp i grønne tettsittende klær og formet dem og pyntet dem som et juletre.

Resultatet vakte oppsikt lokalt, nasjonalt og internasjonalt.

Anklages for plagiat

Så gjenkjennelig er ideen, motivet og komposisjonen at fotografen denne uka fikk et aldri så lite sjokk.

En gjenskapt versjon av motivet pryder nemlig plakaten til den russiske storfilmen «Jolki 8», «Juletrær 8» på norsk, som hadde premiere på utvalgte kinoer i Norge torsdag.

Deriblant i Stavanger.

- Jeg tenker at dette er plagiat. Det er lett å se at noen har tatt mer enn bare inspirasjon fra mitt bilde. Til og med det rosa glitteret har de kopiert, sier Dirdal til Dagbladet.

Det var Stavanger Aftenblad som først omtalte saken.

Blandede følelser

På plakaten til den russiske storfilmen er det nå russiske skuespillere i tettsittende grønne klær som er formet og pyntet som et juletre. Flere av dem, deriblant komikeren Ivan Urgant, er blant Russlands største stjerner.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer