Coronaviruset:

Fikk sjokk: - USA-visumet forsvant

Åtte norske sykepleierstudenter på utveksling i Latin-Amerika, sitter strandet i Panama etter at USA plutselig trakk tilbake ESTA-visumene deres.

MISTET VISUM: Sykepleierstudentene Amalie Ekløf (t.v.) og Susanne Øyhovden sitter på et flyplasshotell i Panama By. Det vet ennå ikke helt hvordan de skal komme seg hjem etter at USA trakk tilbake ESTA-visumene deres. Foto: Privat
MISTET VISUM: Sykepleierstudentene Amalie Ekløf (t.v.) og Susanne Øyhovden sitter på et flyplasshotell i Panama By. Det vet ennå ikke helt hvordan de skal komme seg hjem etter at USA trakk tilbake ESTA-visumene deres. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

NEW YORK / OSLO (Dagbladet): Åtte norske sykepleierstudenter fra Høgskulen på Vestlandet i Bergen skulle ha vært på utveksling til Cuba fram til mai.

Så kom coronautbruddet og de ble bedt om å komme seg raskt hjem.

- Vi ble bedt om å haste hjem, som andre norske studenter, forteller Susanne Øyhovden til Dagbladet.

Det gikk imidlertid ikke etter planen.

- REIS HJEM: Helse- og omsorgsminister Bent Høie ber de som fremdeles oppholder seg på hytta om å reise hjem. Video: Regjeringen Vis mer

Visumet forsvant

De tok kontakt med høgskolen og reisebyrået deres Berg-Hansen og fikk booket tur hjem. Den innebar blant annet at de skulle fly via USA. Derfor søkte de og fikk søndag innvilget et såkalt ESTA-visum.

Men da de kom til Panama by for en mellomlanding før de skulle legge ut på neste etappe til USA, kom sjokkbeskjeden på e-post.

- Vi fikk beskjed via e-post om at USA har trukket tilbake ESTA-visumet, forklarer Øyhovden.

Coronapandemien har ført til at USA siden torsdag i forrige uke har strammet kraftig inn på reiser fra utlandet og europeere får ikke komme inn i landet.

Coronaviruset er også begrunnelsen sykepleierstudentene fra Bergen har fått for at ESTA-visumet er trukket tilbake.

ØKONOMI: Flere studenter over hele landet havner nå i sen skvis. De mister innekten hvis de blir permittert, men kan ikke søke om dagpenger hvis de får full støtte fra Lånekassen. Video: Nicolai Delebekk, Foto: BISO MEDIA Vis mer

- Har det greit

Dagbladet snakker med dem mens de sitter på et flyplasshotell i Panama by.

- Det er jo ikke en optimal situasjon, men vi har det greit, sier Amalie Ekløf.

Alle studentene er samlet, og beskriver stemningen som god.

Studentene har også vært i kontakt med det norske utenriksdepartementet.

- Der fikk vi beskjed om å ta den første tilgjengelige reisen vi finner hjem. Nå kan det se ut til at vi flyr hjem via Bogota i Colombia. Det går flere flyginger derfra til Europa, forklarer Øyhovden.

«Utfordrende»

Utenriksdepartementet (UD) forteller til Dagbladet at de er kjent med problemstillingen, og beskriver situasjonen de nå står overfor som både «utfordrende og uforutsigbar».

- Vår ambassade undersøker denne saken med amerikanske myndigheter. Vi har advart mot at land med utbrudd av coronaviruset på kort varsel kan innføre reiserestriksjoner og andre tiltak som kan ramme også norske borgere, sier Wera Helstrøm, kommunikasjonsrådgiver i UD til Dagbladet.

Derfor har også UD tatt grep, forteller hun.

- Utenriksdepartementet har økt bemanningen på vår publikumstjeneste og våre ambassader gjør det de kan for å bistå nordmenn i utlandet, sier Helstrøm videre.

Coronafast i utlandet

De norske sykepleierstudentene er langt fra de eneste nordmennene som sitter coronafast i utlandet.

Dagbladet har de siste dagene intervjuet flere nordmenn rundt omkring i verden som sliter med å komme seg hjem.

På Lanzarote sitter ekteparet Angela (65) og Jan (70) Nygaard fortvilet over at deres fly tilbake til Norge er blitt kansellert. Mandag hadde de fremdeles ikke fått noen alternativ transport fra Norwegian.

Samtidig, på andre siden av verden, sitter Øyvind Gravklev, hans kone og deres datter i påtvunget karantene på Cuba.

Han beskrev overfor Dagbladet hotellet de er innkvartert på som «et fengsel» og har kraftig kritisert behandlingen han har mottatt i havnebyen Cienfuegos.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer