«MARERITT»: Alex og June Carr avbildet i hagen sin med et Ryanair-fly på rullebanen noen meter lenger unna. Naboene til London Southend flyplass beskriver sin nye hverdag med jetfly «i hagen» som et mareritt. Foto: SWNS
«MARERITT»: Alex og June Carr avbildet i hagen sin med et Ryanair-fly på rullebanen noen meter lenger unna. Naboene til London Southend flyplass beskriver sin nye hverdag med jetfly «i hagen» som et mareritt. Foto: SWNS Vis mer

Fikk sjokk da hun tittet ut vinduet: - Det er et jævla jetfly i hagen

Naboene er desperate etter at flyene begynte å dukke opp «i hagen». Flyplassens talsperson svarer at de har planer om å vokse seg enda større.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Det er nok av nordmenn som bor i nærhet av en av landets mange lufthavner, og som har merket drønnene når store fly passerer over hustakene. Likevel er det trolig ikke mange som kan vise til en liknende opplevelse som beboerne i Wells Avenue utenfor London.

For en utbygging av London Southend flyplass i Essex har, som bildene i denne saken viser, ført til dramatiske konsekvenser for flere beboere i området.

Flere av flyplassens naboer forteller at deres liv er snudd på hodet, etter at opp mot 50 fly begynte å passere under 50 meter unna husene deres hver eneste dag, skriver The Independent.

Men problemet er på ingen måte ferskt.

Janet Marchant (67) forteller at hun fikk sjokk da hun tittet ut av vinduet en novemberdag i 2017 og utbrøt til sin samboer:

- Det er et jævla jetfly i hagen vår, sier hun til nyhetsbyrået SWNS, i en sak som nå er gjengitt av en lang rekke britiske medier.

- ALLTID VÆRT DER: - Det er som å kjøpe et hus ved siden av en gangsti, som nå har blitt bygd ut til en motorvei. Så er deres svar at «den stien har alltid vært der», sier Alex og June Carr. Foto: SWNS
- ALLTID VÆRT DER: - Det er som å kjøpe et hus ved siden av en gangsti, som nå har blitt bygd ut til en motorvei. Så er deres svar at «den stien har alltid vært der», sier Alex og June Carr. Foto: SWNS Vis mer

- Gigantisk

I forbindelse med utbyggingen hadde lufthavna åpnet en ny midlertidig taksebane som sørger for at flyene nå parkerer få meter unna boligen mens de venter på å få ta av, skriver avisa. Marchant hevder hverdagen blir avbrutt av fly som lander eller tar av hvert 20. minutt fra klokka 6 om morgenen til 23 på kvelden.

- Det er ikke mulig å ha en samtale med noen som helst i hagen, for det går ikke an å høre hva de sier. Når vi er innendørs med døra lukket, er vi nødt til å sette TV-en på pause hver gang flyene passerer, hevder Marchant, som er bekymret for at verdien på hennes hjem gjennom flere år har rast som følge av flytrafikken i bakgården.

- Det er klart man bekymrer seg for å ha visning, også dukker det opp et gigantisk fly parkert nederst i hagen, sier hun.

Marchant, som på ingen måte har vært bekymret for å klage til flyplassen, hevder hun nylig fikk et brev fra London Southend med en beskjed om å stoppe å klage på lyden.

430 klager

En talsperson for flyplassen sier til Independent at de «anerkjenner at boligene på Wells Avenue har blitt bygget tett opptil taksebane C».

- Vi har møter med de aktuelle beboerne hvert kvartal og leter aktivt etter tiltak som kan redusere støyen. Vi har ambisiøse planer for flyplassens vekst, og vil fortsette å samarbeide tett med Luftfartstilsynet for å sikre at flyplassen forblir trygg og tar miljøhensyn overfor alle interessenter.

Talspersonen legger til at de har mottatt og ettergått 430 individuelle klager, men at de i samtlige tilfeller har konkludert med at de aktuelle flyene opererte innenfor regelverket og at det ikke har vært grunn til å gå videre med sakene.

- Jeg vet rett og slett ikke hva jeg kan gjøre. Jeg føler at jeg har prøvd alt, sier Marchant.

- Blir stadig verre

Marchants naboer, Alex og June Carr, sier de er alvorlig bekymret for forurensningen fra flyene.

- Problemet blir stadig verre. Lukta er grusom, og når vi spiser utendørs i hagen så kan man i realiteten ikke høre seg selv snakke. Men det er lukta og forurensningen som virkelig bekymrer oss, sier paret i en uttalelse gjengitt av britiske ITV.

De sier videre at de har bodd i huset i 28 år, og hevder at forurensningen fra flyene tvinger dem til å reise bort fra hjemmet hele dagen.

- Det er som å kjøpe et hus ved siden av en gangsti, som nå har blitt bygd ut til en motorvei. Så er deres svar at «den stien har alltid vært der».

SYK ETTER FLYTUR?: Mange har kanskje opplevd å bli litt forkjølet, eller det som verre er, etter en lang flytur. En ny forskningsrapport forteller sjansene dine for å bli smittet av andre, etter hvor du sitter. I videoen avsløres også hvor det skitneste stedet på flyet er - og det er langt fra toalettet. Video: Ingrid Cogorno / NTB Scanpix / Shutterstock Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer