- Fikk sjokk da vi så Bill Clinton

Løslatte journalister trodde de skulle i arbeidsleir i Nord-Korea. Gjenforent med familiene sine i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Det to amerikanske journalistene som har vært holdt fanget i Nord-Korea siden mars, ble gjenforent med familiene sine i dag.

Det ble et tårevått møte på flyplassen Bob Hope utenfor Los Angeles.

Euna Lee (36) bukket da hun gikk ned trappen fra flyet og Laura Ling (32) strakk knytteneven i været, viste TV-bildene fra CNN. Deretter kastet de to kvinnene seg i armene på ektemennene, og Lee til sin fire år gamle datter. 4-åringen har ikke sett moren sin siden mars, og klynget seg tett inntil henne, melder CNN.

Det er tidligere president i USA Bill Clinton som klarte å få Nord-Koreas Kim Jong Il til å løslate journalistene. Avtalen om løslatelsen ble til da Cliton møtte den Nord-Koreanske lederen i Pyongyang.

Fikk sjokk
På en pressekonferanse rett etter landingen i California fortalte Ling om hvor sjokkert hun og Lee var da de plutselig ble brakt inn til Clinton, fra fangenskapet i den Nord-Koreanske hovedstaden.

- Vi fryktet av vi når som helst kunne bli sendt til en hard arbeidsleir, men så fikk vi plutselig beskjed om at vi skulle til et møte, sa en svært emosjonell Ling.

- Vi ble tatt med til en bygning, og da vi gikk gjennom dørene så vi president Bill Clinton foran oss. Vi fikk sjokk, men vi visste med en gang at våre livs mareritt endelig var over, sa Ling, før hun uttrykte sin dype takknemlighet overfor Clinton og hans«vidunderlige, fantastiske team.»

-FIKK SJOKK:  - Vi fikk sjokk da vi så Bill Clinton, fortalte Laura Ling på en pressekonferanse rett etter ankomsten til USA. Foto: REUTERS/Danny Moloshok/Scanpix
-FIKK SJOKK: - Vi fikk sjokk da vi så Bill Clinton, fortalte Laura Ling på en pressekonferanse rett etter ankomsten til USA. Foto: REUTERS/Danny Moloshok/Scanpix Vis mer

De to kvinnene ble fengslet i mars, etter at de filmet nordkoreanske flyktninger som tok seg over grensa til Kina. Journalistene skal ha innrømmet at de var inne på nordkoreansk territorium, og ble dømt til 12 års straffarbeid.

Fengslingen av de to amerikanske journalistene skapte diplomatisk hodebry for Obama-regjeringen. I mai i år gjennomførte Nord-Korea sin andre atomprøvesprengning. Da dommen mot de to journalistene falt bare uker senere ble det tolket som enda et forsøk på å vise muskler fra Nord-Koreas side.

- Jeg er ekstremt lettet, sa president Obama etter journalistenes ankomst i dag.

- Gjeforeningen vi alle har sett på TV tror jeg er en kilde til glede ikke bare for familiene, men også for hele landet. Han takket også Clinton og Al Gore, som også har bidratt til løslatelsen for ekstraordinært arbeide.

Møter kritikk
Clintons besøk i Nord-Korea blir ikke bare sett på med blide øyne i USA. Kritikerne frykter at besøket kan ha satt atomvåpenforhandlingene i fare.

De mener Clinton har overlatt initiativet i atomvåpensamtalene til Nord-Korea, økt landets leder Kim Jong-ils politiske legitimitet og gitt Pyongyang et påskudd til å fortsette «bøllepolitikken» sin.

- Nordkoreanerne må tro det er julaften midt i august, oppsummerer den nykonservative sikkerhetsanalytikeren Nicholas Eberstadt harmdirrende.

JUBLET:  De to kvinnene strakk armene i været på vei ned fra flyet. Foto:  Ann Johansson/Getty Images/AFP/Scanpix
JUBLET: De to kvinnene strakk armene i været på vei ned fra flyet. Foto: Ann Johansson/Getty Images/AFP/Scanpix Vis mer

Han kaller Clintons påfunn «det siste i rekken av feilberegninger og tabber» i USAs tilnærming til Nord-Korea.
John Bolton er ikke blidere. USAs tidligere FN-ambassadør mener samtalene i Pyongyang grenser til det å forhandle med terrorister.

- Clinton har gjort nøyaktig det vi prøver å unngå — å oppmuntre terrorister og røverstater til å fortsette sin kriminelle atferd.
Det er nedrustningseksperten Joseph Cirincione helt uenig i.

- Nordkoreanerne oppfatter besøket som et tegn på respekt. De vet de kan innlede verdifulle samtaler dersom de tar vare på denne muligheten, sier han til AFP.

- Beslutningen om å løslate de amerikanske journalistene er en manifestasjon av Nord-Koreas humanitære og fredselskende politikk, annonserte statlige, nordkoreanske medier i velkjent stil.

KLEMTE MAMMA:  Euna Lees fire år gamle datter fikk endelig klemme moren hun ikke har sett på mars. Foto:  Kevork Djansezian/Getty Images for Shangri-La/AFP
KLEMTE MAMMA: Euna Lees fire år gamle datter fikk endelig klemme moren hun ikke har sett på mars. Foto: Kevork Djansezian/Getty Images for Shangri-La/AFP Vis mer