Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Fikk sjokkbeskjed like før de skulle gå av med pensjon: Du må jobbe fem nye år

Høyre-byråd innrømmer: - Virker urimelig

FIKK SJOKKBESKJED: De to hjelpepleierne Karin Rones og Anne Karin Nilsen så fram til å gå av med pensjon som 62-åringer etter et langt arbeidsliv i Oslo kommune - men fikk planene forpurret. Nå lover Høyre-byråd Eirik Lae Solberg å komme til bunns i saken. Foto: Tri Nguyen Dinh / LO Aktuelt
FIKK SJOKKBESKJED: De to hjelpepleierne Karin Rones og Anne Karin Nilsen så fram til å gå av med pensjon som 62-åringer etter et langt arbeidsliv i Oslo kommune - men fikk planene forpurret. Nå lover Høyre-byråd Eirik Lae Solberg å komme til bunns i saken. Foto: Tri Nguyen Dinh / LO Aktuelt Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Hjelpepleierne Karin Rones og Anne Karin Nilsen så fram til å gå av med pensjon som 62-åringer etter et langt arbeidsliv i Oslo kommune. Nilsen fylte 62 år i oktober og Rones i desember.  

Men planene ble kullkastet da Rødtvet sykehjem ble konkurranseutsatt 1. september: De to hjelpepleierne måtte belage seg på fem nye arbeidsår - og vesentlig svekkede pensjonsbetingelser når de endelig kunne gå av ved fylte 67 år. Det skriver LO Aktuelt.

Nå lover Oslos finansbyråd, Eirik Lae Solberg, at kommunen skal komme til bunns i saken.

- Det virker urimelig at medarbeidere som har jobbet så lenge i Oslo kommune og har så kort tid igjen til de kan gå av med AFP likevel ikke kan gå av, skriver Høyre-byråden i en e-post til Dagbladet.

- Oslo kommune har i utgangspunktet ordninger som gjør det mulig for ansatte som ønsker det å bli i kommunen hvis virksomheten overtas av andre. Jeg har derfor bedt om en gjennomgang av hva som har skjedd i denne saken. Den gjennomgangen har jeg ikke mottatt ennå, fortsetter han.

Skal til bunns i saken Rødtvedt sykehjem drives nå av det private omsorgsforetaket Attendo. Overfor LO Aktuelt beskriver de to det som et sjokk da de vikk vite at konkurranseutsettingen medførte at pensjonsplanene deres gikk i vasken:

- Med full opptjening så dette lyst ut. Min mann og jeg sto foran mange fine pensjonistår, sier Rones, som har jobbet 40 år i Oslo kommune.

- Og så får du en sånn nedtur, de bare dumper deg! sier Nilsen, som har 30 år i kommunen bak seg.

De to mener at kommunen burde flyttet dem til et annet kommunalt hjem de siste månedene, slik de kom i mål med pensjonen.
Rones søkte også om permisjon, slik at hun kunne være ansatt i kommunen helt til hun fylte 62.

På spørsmål om hvordan han vurderer kommunens håndtering av saken, svarer Solberg til Dagbladet:

- Det håper jeg gjennomgangen vil gi svar på.

- Bør kommunen ta større hensyn til pensjonsordningene når sykehjem får nye eiere?

- Medarbeidere som har jobbet lenge i Oslo kommune og har svært kort tid igjen til de går av med AFP eller ordinær pensjon bør få mulighet til å fortsette å jobbe i Oslo kommune dersom de ønsker det.

- Har vært bånn i bøtta Signalene fra Rådhuset gir de to hjelpepleierne håp.

- Så flott! Det hadde vært fantastisk om de fikk ordnet opp i dette. Når jeg hører sånt, er det nesten som jeg blir skjelven igjen, sier Karin Nones til Dagbladet.  

-  Dette har vært helt tragisk ut, men dette høres jo litt positivt ut. Vi får bare håpe og se hva som skjer, sier Anne Karin Nilsen til Dagbladet.

De to mener at det egentlig burde ha vært en smal sak for kommunen å unngått saken. De to viser til at Moss kommune har løst tilfeller som dette til arbeidstakernes beste ved å la dem få bli i kommunen.
 
Og de er ikke nådig i sin dom over kommunens framferd så langt:

- Den har vært helt bånn i bøtta, sier Nilsen.

UNDERSØKER SAKEN: - Medarbeidere som har jobbet lenge i Oslo kommune og har svært kort tid igjen til de går av med AFP eller ordinær pensjon bør få mulighet til å fortsette å jobbe i Oslo kommune dersom de ønsker det, sier Høyres fiansbyråd i Oslo, Eirik Lae Solberg, til Dagbladet. 
Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
UNDERSØKER SAKEN: - Medarbeidere som har jobbet lenge i Oslo kommune og har svært kort tid igjen til de går av med AFP eller ordinær pensjon bør få mulighet til å fortsette å jobbe i Oslo kommune dersom de ønsker det, sier Høyres fiansbyråd i Oslo, Eirik Lae Solberg, til Dagbladet. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix Vis mer