Kayleigh McEnany

Fikk sjokkbeskjeden i lunsjen

Nye detaljer om Kongresstormingen.

SVARTE PRESSEN: Kayleigh McEnany var Donald Trumps siste pressesekretær under hans presidentperiode. Foto: Shutterstock/NTB
SVARTE PRESSEN: Kayleigh McEnany var Donald Trumps siste pressesekretær under hans presidentperiode. Foto: Shutterstock/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Kayleigh McEnany var Donald Trumps pressesekretær i Det hvite hus da en mobb tok seg inn i den amerikanske Kongressen 6. januar 2020.

Hendelsen sendte sjokkbølger gjennom verden og i løpet av tida etterpå har granskingen av stormingen avslørt en rekke detaljer fra den dagen.

I arbeidet med den 814 sider lange rapporten til 6. januar-komiteen intervjuet de blant annet McEnany og utskriften av det intervjuet har nå kommet ut, skriver CNN.

Der kommer det fram at McEnany fikk vite om at situasjonen utenfor Kongressen hadde blitt voldelig mens hun spiste lunsj på kontoret, ifølge kanalen.

Overrasket av reporter

I intervjuet forklarer 34-åringen at hun akkurat hadde kommet tilbake fra Trumps folkemøte like ved Det hvite hus da en CBS-produsent skal ha stormet inn i rommet og spurt om hun hadde en «kommentar om Kongressen».

McEnany hadde satt seg ned for å spise lunsj, helt spesifikt et kalkunsmørbrød, og skal ha blitt forfjamset da hun fikk spørsmålet.

Men hun skal da ha varslet stabssjef Mark Meadows om reporterens spørsmål.

På et tidspunkt under opprøret skal det også ha tikket inn en melding fra assisterende pressesekretær Judd Deere om at han ble spurt om de hadde en uttalelse om personene som stormer Kongressen.

JOBBET TETT: Pressesekretær McEnany og daværende president Donald Trump. Foto: AFP/NTB
JOBBET TETT: Pressesekretær McEnany og daværende president Donald Trump. Foto: AFP/NTB Vis mer

Sterkt uenig

Spørsmålet komiteen da stilte seg var hvorfor McEnany likevel forholdt seg rolig, og utskriften av intervjuet viser at komitémedlem Liz Cheney utfordret henne om nettopp dette.

- Deere sender deg en tekstmelding som sier at personer stormer Kongressen og du spiser et kalkunsmørbrød uten å registrere det?, spurte Cheney, ifølge CNN.

Den beskrivelsen var McEnany sterkt uenig i.

- Jeg avviser at jeg bare spiste et kalkunsmørbrød og ville ignorert en tekstmelding om at kongressbygningen ble stormet, sa McEnany

Hun forklarte at hun sannsynligvis ikke ville sett meldingen på det tidspunktet fordi den ble sendt til hennes personlige telefon og at den lå på skrivebordet.

- Jeg ville på ingen måte bare spist et kalkunsmørbrød hvis jeg trodde Kongressen ble stormet, sa McEnany.

KORT: Donald Trumps pressesekretær Kayleigh McEnany holdt en pressebriefing torsdag 7. januar. Den ble mildt sagt kort. Vis mer

- Var en alvorlig trussel mot demokratiet

Hele rapporten om kongresstormingen kom 23. desember og konkluderte med at Trump var del av en kriminell sammensvergelse for å gjøre om på utfallet av presidentvalget i USA i 2020.

Rapportens åtte kapitler forteller historien om kongresstormingen i stor grad slik komiteens høringer i sommer gjorde.

Den sier at stormingen var en alvorlig trussel mot demokratiet og førte til at livene til kongressmedlemmene ble satt i fare. Den har blitt utarbeidet av en komité på ni medlemmer – sju demokrater og to republikanere.

Vitnene i rapporten, blant dem flere av Trumps nærmeste medarbeidere, har gitt innblikk i den tidligere presidentens framferd i ukene før 6. januar og hvordan anklagene hans om valgfusk direkte påvirket dem som gikk til angrep på politiet og tok seg inn i Kongressen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer