Apekopper:

Fikk sjokkdiagnose etter ferietur

En amerikaner ble satt rett i isolasjon etter at legene fant ut at han eller hun hadde apekopper.

SMITTET: Apekopper dukker svært sjeldent opp i den vestlige verden, men nå har sykdommen dukket opp for andre gang på ett år i USA. Foto: Wikimedia Commons
SMITTET: Apekopper dukker svært sjeldent opp i den vestlige verden, men nå har sykdommen dukket opp for andre gang på ett år i USA. Foto: Wikimedia Commons Vis mer
Publisert

Det er The Centers for Disease Control and Prevention (CDC) som varsler at personen har fått påvist apekopper.

Det finnes ingen behandling mot den svært sjeldne sykdommen, som først og fremst rammer mennesker bosatt i Sentral- og Vest-Afrika.

I en pressemelding skriver det amerikanske smitteverninstituttet at det er en person i delstaten Maryland som nå er rammet.

ØKNING: Høsten og vinteren er høysesong for RS-viruset. Men hva er egentlig dette viruset og hvor farlig kan det være? Video/Reporter: Maja Walberg Klev. Vis mer

Pasienten var ifølge The New York Times nylig på ferie i Nigeria, og fikk forrige uke symptomer på sykdommen.

Da det ble bekreftet at personen virkelig hadde apekopper, ble han eller hun satt i isolasjon hjemme.

SMITTET: En indisk gutt etter å ha fått kopper i 1974. Foto: AP Photo/Santosh Basak
SMITTET: En indisk gutt etter å ha fått kopper i 1974. Foto: AP Photo/Santosh Basak Vis mer

Symptomer på apekopper er:

  • Høy feber
  • Hodepine
  • Hoste
  • Smertefulle utslett over hele kroppen

I Afrika dør opp mot ti prosent av barna som blir smittet av apekopper, mens dødeligheten på vanlig koppersykdom var på 30 prosent.

Spredte seg videre

I 2003 ble det for første gang påvist apekopper hos mennesker utenfor Afrika i flere stater i USA, og i 2018 ble flere tilfeller påvist i Europa.

I tillegg ble en helsearbeider i Storbritannia ifølge Folkehelseinstituttet smittet ved pleie av ett av tilfellene før apekoppediagnosen ble stilt.

Det var to reisende fra Nigeria til Storbritannia som var smittet.

SMITTET: Et barn med apekopper blir behandlet av Leger uten grenser i Zomea Kaka i Sentral-Afrika i 2018. Foto: Charles Bouessel/AFP
SMITTET: Et barn med apekopper blir behandlet av Leger uten grenser i Zomea Kaka i Sentral-Afrika i 2018. Foto: Charles Bouessel/AFP Vis mer

Milde symptomer

Dette er ifølge The New York Times den andre amerikaneren som har blitt smittet av apekopper i år.

I sommer ble en person fra Texas smittet etter en Nigeria-reise.

Maryland-personen skal ha hatt milde symptomer, og blir nå fulgt opp av helsemyndighetene.

- Helsemyndighetene følger opp de som kan ha vært i kontakt med den diagnostiserte personen, skriver lege Jinlene Chan i Maryland Department of Health Deputy Secretary for Public Health i pressemeldingen.

Departementet opplyser at flypassasjerer som tok samme fly som Maryland-personen ikke har noe å frykte, da de var pålagt å bruke munnbind under reisen på grunn av covid-19-smitte.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer