Fikk sjokkmelding etter hyggelig ørkentur

Eva Torny Kverneland var sammen med Marte Deborah Dalelv på firmaturen til Dubai. Dagen etter en fin opplevelse i ørkenen, kom beskjeden om voldtekt.

HYGGELIG ØRKENTUR: Marte Deborah Dalelv og Eva Torny Kverneland hadde mye gøy sammen på ørkentur utenfor Dubai dagen før den mye omtalte voldtekten. Foto: Privat
HYGGELIG ØRKENTUR: Marte Deborah Dalelv og Eva Torny Kverneland hadde mye gøy sammen på ørkentur utenfor Dubai dagen før den mye omtalte voldtekten. Foto: PrivatVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon


- Det var en superhyggelig tur og var ment som en stor takk til oss som jobbet for The One Total Home Experience i Midtøsten. Vi var fire jenter som studerte sammen og nå jobbet for det samme selskapet fire forskjellige steder, forteller Eva Torny Kverneland
til Dagbladet.

I Dubai ble de kjørt ut til en idyllisk resort ute i ørkenen, med svømmebasseng og adskilte småhus innenfor et leirområde. De var ute på kameltur og hadde en hyggelig opplevelse på alle måter.

- Voldtekt Etter at de var kjørt tilbake til Dubai og hadde overnattet på hotell i byen, ble de kalt inn til et informasjonsmøte med ledelsen i selskapet.

- Vi ble fortalt at vi måtte være klar over at vi var i et annet land, og at det hadde vært en hendelse for noen år siden da en kvinne var blitt voldtatt. På en indirekte måte fikk vi forståelse av at Marte var blitt utsatt for en voldtekt. Vi fikk beskjed om at det ikke ville hjelpe oss om vi gikk til politiet med slikt, sier Eva Torny Kverneland.

Hun reagerte på måten dette ble lagt fram på. De var bare åtte til ti kvinner på møtet og Marte Deborah Dalelv manglet.

- Dette burde vært holdt konfidensielt. Marte er ei jente jeg kjenner og liker svært godt.

- Hun er beintøff, sier Eva Torny Kverneland til avisa Østlendingen.

Facebook-angrep Historien om Marte Deborah Dalelv ble i går oppslag i nettaviser i en lang rekke land. Tirsdag denne uka ble den norske kvinnen dømt til 16 måneder i fengsel for å ha hatt sex utenfor ekteskap, for å ha drukket alkohol og for å ha avgitt falsk forklaring til politiet. Det skjedde etter at hun selv anmeldte en arbeidskollega for voldtekt.

På Facebook er det opprettet flere støttegrupper, og derfra er det gått ut oppfordringer om å skrive meldinger på offisielle Facebook-sider for Dubai.

Først ble siden til møbelkjeden The One Total Home Experience på Facebook torpedert med meldinger fra Norge. Dette er selskapet som sparket Marte Deborah Dalelv med påstand om at hun hadde utvist en ufin oppførsel i strid med morselskapets regler.

Avskymeldinger Dommen mot 24-åringen er anket og imens sitter Marte Deborah Dalelv fastlåst i Dubai, uten muligheter for å komme hjem til Norge.

- Nå er det bare å vente på hva som skal skje. Ankesaken min skal ikke opp før i september fordi retten er stengt i hele august. Da er det tre dommere som skal vurdere saken min i stedet for bare én, forteller 24-åringen til Dagbladet.

I løpet av gårsdagen ble Facebook-siden til selskapet stengt ned for alle som forsøkte å få tilgang fra Norge, Sverige og Danmark. Samtidig la et stort antall nordmenn inn meldinger på Facebook-siden til turistkontoret i Dubai. Der ble det oppfordret til boikott av byen, i tillegg til en lang rekke avskymeldinger for rettsprosessen den norske kvinnen er blitt utsatt for.

Facebookgrupper Musikkstudent Inger-Marie Schjønberg startet torsdag kveld en egen facebook-gruppe for dem som ville støtte Marte Deborah Dalelv og hennes familie.

—.Jeg startet denne gruppen fordi jeg mener det hun er blitt utsatt for i Dubai må være et brudd på menneskerettighetene. Antallet medlemmer steg voldsomt, og langt utover det jeg kunne tenke meg til, sier Inger-Marie Schjønberg.

I går kveld hadde denne gruppen fått rundt 3000 medlemmer, og tallet steg stadig. Det ble også opprettet flere andre Facebook-grupper som krevde at straffesaken mot Marte i Dubai ble avlyst slik at hun kunne få reise hjem.

Snakket med Eide Utenriksdepartementet har vært i kontakt med myndighetene i Dubai for å formidle sitt syn i denne saken.

- Vi har formidlet vårt syn til myndighetene i Dubai gjennom de øverste diplomatiske kanaler, men har foreløpig ikke snakket med utenriksministeren, sier kommunikasjonssjef Ragnhild Imerslund i Utenriksdepartementet.

Utenriksminister Espen Barth Eide har personlig ringt Marte Deborah Dalelv (24).

- Han ville at jeg skulle vite at han var klar over saken, og at han gjør alt han kan for å hjelpe meg, sier Dalelv.

- Hyggelig samtale - Det var en veldig hyggelig samtale, jeg fikk et svært godt inntrykk av ham, sier hun.

Når hun en gang slipper ut fra Dubai, skal hun aldri tilbake.

- Jeg kommer aldri til å dra til et muslimsk land igjen som ikke har anerkjent menneskerettighetene, sier Marte Deborah Dalelv.

DØMT TIL FENGSEL
Marte Deborah Dalelv (24) ble tirsdag dømt for alkoholbruk, sex utenfor ekteskapet og for å ha avgitt falsk forklaring, etter at hun anmeldte en voldtekt i Dubai og ikke ble trodd.
Foto: Privat / NTB scanpix
DØMT TIL FENGSEL Marte Deborah Dalelv (24) ble tirsdag dømt for alkoholbruk, sex utenfor ekteskapet og for å ha avgitt falsk forklaring, etter at hun anmeldte en voldtekt i Dubai og ikke ble trodd. Foto: Privat / NTB scanpix Vis mer