Fikk skatte-kjeft: Nå roses de for milliardgaver til Notre-Dame

Utskjelte rikinger gir milliarder til gjenreisingen av den brann-rammede nasjonalhelligdommen.

GAVMILDE MILLIARDÆRER: Toppsjef Francois-Henri Pinault (t.v.) i Guccis eierselskap Kering og sjefen for luksuskonsernet LVMH, Bernard Arnault, har lovet henholdsvis 100 og 200 millioner euro til gjenoppbyggingen av Notre-Dame i Paris. De to milliardærene har tidligere fått skarp kritikk for sine skattedisposisjoner. Foto: NTB Scanpix/Eric PIERMONT og JOEL SAGET/AFP
GAVMILDE MILLIARDÆRER: Toppsjef Francois-Henri Pinault (t.v.) i Guccis eierselskap Kering og sjefen for luksuskonsernet LVMH, Bernard Arnault, har lovet henholdsvis 100 og 200 millioner euro til gjenoppbyggingen av Notre-Dame i Paris. De to milliardærene har tidligere fått skarp kritikk for sine skattedisposisjoner. Foto: NTB Scanpix/Eric PIERMONT og JOEL SAGET/AFPVis mer

Brannen som mandag herjet Frankrikes nasjonalhelligdom Notre-Dame i Paris har fått to av Frankrikes rikeste til å love enorme summer til gjenoppbyggingen.

Mens sjefen for Gucci-eieren Kering, Francois-Henri Pinault, har lovet 100 millioner euro, vil sjefen for luksuskonsernet LVMH, Bernard Arnault, gi 200 millioner euro. Blant merkene LVMH eier, finner vi Louis Vuitton, Dior og Givenchy, og konjakkprodusenten Hennessy.

Selv om summene de har lovet til sammen utgjør nesten tre milliarder kroner, har begge nok å ta av:

Ifølge businessmagasinet Forbes eier Arnault-familien verdier for 91,7 milliarder dollar, mens Pinault-familien er gode for 35,2 milliarder dollar.

Fikk syrlig svar

«Familien Arnault og gruppen LVMH, solidariske i denne nasjonale tragedien, slutter seg til rekonstruksjonen av denne ekstraordinære katedralen, symbol på Frankrike, på dets fedrearv og dets enhet» heter det i et kommuniké fra Arnault og LVMH som gjengis i franske Le Figaro.

«Begynn med å betale skatten din!», er det uærbødige svaret fra Mark Kastillon i kommentarfeltet til artikkelen - hvor Arnault for øvrig også får mye støtte.

For begge milliardærer - både Arnault og Pinault - må det være hyggelig å få ros i mediene for sin samfunnsgagnlige innsats.

Det har ikke alltid vært tilfelle.

I januar i år skrev Le Figaro at Kering ifølge en skatterapport risikerer en ekstraregning på 1,4 milliarder euro - omkring 15 milliarder kroner - i Italia. Bakgrunnen er blant annet avsløringer i det Paris-baserte nettmediet Mediapart.

Kering svarte, ifølge Le Figaro, at selskapet vil «bestride konklusjonene i revisjonsrapporten, såvel som grunnlaget og summene».

Luksusyacht på Malta

Også Arnault har gjort seg upopulær med sine skatte-disposisjoner.

En dokumentar på statlige France Televisions i mars i fjor, hadde tittelen «Bernard Arnault, kunsten å betale mindre skatt».

Der omtales blant annet Arnaults bosted i Belgia - noe som angivelig gir ham store skattefordeler - og den 101 meter lange yachten «Symphony», med tilholdssted i lavskattelandet Malta.

Ifølge France Televisions tilhører yachten selskapet Sonata Yachting Ltd, en filial av Arnaults selskap LVMH, som leier den ut for 1,5 millioner euro i uka.

Konstruksjonen fører ifølge France Televisions til betydelige skattebesparelser.

Kritiseres - igjen

De siste dagene har derimot medier verden over vært fulle av positive nyheter om de to milliardærenes generøse bidrag til Notre-Dame.

«Min far (Francois Pinault) og jeg har besluttet å frigi en sum på 100 millioner euro fra Artemis-fondene (familiens eier-selskap) for å delta i innsatsen som vil bli nødvendig for den fulle rekonstruksjonen av Notre-Dame», heter det i et kommuniké fra Francois-Henri Pinault som har blitt gjengitt i en rekke medier.

Samtidig venter også kritikk.

- Pengene som nå skyfles inn i Notre-Dame ville ha gjort mer nytte for seg ved å løse de alvorlige sosiale problemene som deler Frankrike, skriver motejournalisten Janet Street-Porter i britiske Daily Mail.