Fikk skattesmell - forsvares

Fylkeslederne i nord mener skattesmellen ikke bør få betydning for om Torgeir Knag Fylkesnes kan bli SV-leder. Selv har han ikke kommentert om dette er aktuelt.

MÅ BETALE: Torgeir Knag Fylkesnes er blant politikerne som har fått skattesmell etter pendlerboligsakene på Stortinget. Foto: Ole Berg Rusten / NTB
MÅ BETALE: Torgeir Knag Fylkesnes er blant politikerne som har fått skattesmell etter pendlerboligsakene på Stortinget. Foto: Ole Berg Rusten / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

SVs nestleder Torgeir Knag Fylkesnes fikk det største kjente skattekravet blant stortingsrepresentantene som har fått fordeler av gratis pendlerbolig.

Søndag meldte VG at regningen hans kommer på 477 000 kroner.

Dagbladet har spurt alle partiets 11 fylkesledere om en slik sak påvirker om han bør bli leder.

Fylkesnes er én av tre hete kandidater til å ta over som leder for partiet, når Audun Lysbakken går av i mars. Fylkesnes har foreløpig ikke kommentert om han er aktuell som leder.

De tre fylkeslederne som vil kommentere saken, tar alle Fylkesnes i forsvar.

- Urimelig

Blant annet de to lengst nord mener tromsøværingen bør kunne bli leder.

- Jeg tror ikke det påvirker ledervervet. En slik sak blir ikke utslagsgivende, sier Bjarne Rohde, leder i Troms og Finnmark SV. Han er fra Tromsø i likhet med Fylkesnes.

Lederen i Nordland SV hevder at ingen av de tre SV-erne som har fått skattekrav, har forsøkt å unngå skatt.

- Stortingsrepresentantene dette gjelder, har gjort mye for å forsikre seg om at alt ble riktig. Det er urimelig å skulle bruke denne saken mot dem, sier Åshild Pettersen.

Hun mener sakene koker ned til en uenighet mellom Stortinget og Skatteetaten.

Millionøkning

Fylkesnes fikk 1 026 644 kroner i økt inntekt for åra 2017-2020 for fordelen han hadde av fri pendlerbolig, ifølge VG. Økningen skyldes at markedsverdien for de fire åra ble lagt inn i beregningen.

Mens han bodde på gratis pendlerbolig i Oslo, leide Fylkesnes ut en leilighet i Oslo og deler av hjemmet i Tromsø.

- Skattekravet skyldes den delvise utleien av leiligheten i Tromsø, sa Fylkesnes til VG søndag.

FAVORITT: Kirsti Bergstø (til venstre) er blant navnene som nevnes som etterkommer for Audun Lysbakken (til høyre). Foto: Kristian Ridder-Nielsen / Dagbladet
FAVORITT: Kirsti Bergstø (til venstre) er blant navnene som nevnes som etterkommer for Audun Lysbakken (til høyre). Foto: Kristian Ridder-Nielsen / Dagbladet Vis mer

Til sammen fikk 38 nåværende og tidligere politikere skattekrav. Sakene førte til flere avganger fra toppverv.

Bare åtte av stortingspolitikerne har til nå vært åpne om skattekravets størrelse og årsak.

- Vil overraske

Vestfold og Telemark SVs fylkesleder tror heller ikke skattesmellen avgjør saken.

- Det vil overraske meg om det har noen påvirkning. Vi trenger en dyktig leder, og vi har flere gode kandidater, sier Grete Wold.

SV ønsker ikke å kommentere saken. Fylkesnes har ikke besvart Dagbladets henvendelser.

Fylkesnes leder om dagen de harde forhandlingene med regjeringen om neste års statsbudsjett.

Stille om kandidaturet

Også nestleder Kirsti Bergstø og finanspolitisk talsperson Kari Elisabeth Kaski er favoritter til ledervervet.

FAVORITT: Kari Elisabeth Kaski har ikke kommentert om hun er aktuell som leder. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
FAVORITT: Kari Elisabeth Kaski har ikke kommentert om hun er aktuell som leder. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

Nordland-leder Åshild Pettersen har pekt på Bergstø.

Sosialistisk Ungdom, samt lederne i Oslo SV og Innlandet SV har pekt på Kaski som favoritt. Bergstø har sagt at det er hyggelig å bli pekt på, men ellers har ingen av dem kommentert om de er aktuelle.

Dagbladet skrev først at fylkesleder Åshild Pettersen hevdet at ingen politikere forsøker å unngå skatt. Dagbladet har rettet til at påstanden gjelder de tre SV-politikerne som har fått skattekrav.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer