Fikk skrekkbeskjed: - Trodde det var covid

Sofia Jamello (29) hadde influensasymptomer. Etter to uker fikk hun skrekkbeskjeden fra legen. - Det var fryktelig.

BLE SYK: For to år siden fikk Sofia Jamello livet snudd på hodet. Foto: Privat.
BLE SYK: For to år siden fikk Sofia Jamello livet snudd på hodet. Foto: Privat. Vis mer
Publisert

- Jeg gikk i fullstendig sjokk. Jeg kunne ikke forstå at det var meg de snakket om, sier danske Sofia Jamello (29) til Dagbladet.

I oktober 2020 ble hun syk. Fikk influensasymptomer med feber, smerter i magen og hodepine. Men i motsetning til en vanlig influensa, gikk ikke plagene over. De ble verre. I tillegg begynte hun å svette masse om natta. Hun gikk ned i vekt, og kunne sove nesten hele tida. Dette var midt under pandemien, og Sofia tenkte hun hadde fått covid, men hver test var negativ.

- På det tidspunktet tenkte jeg ikke så mye over hva som var galt. Men jeg synes det var merkelig at jeg ikke ble frisk, sier hun.

Etter å ha vært syk i 17 dager gikk hun til legen. Det ble tatt en blodprøve av henne, og da svaret kom tilbake noen timer seinere, fikk Sofia beskjed om å dra rett til sykehuset.

- Brøt sammen

På sykehuset får Sofia diagnosen blodkreft. Samme dag er hun i sjokk. Klarer ikke å ta informasjonen innover seg. Alt er overveldende.

- Men da jeg våknet dagen etter og jeg forsto hva som hadde skjedd, brøt jeg sammen, sier hun.

FIKK BLODKREFT: Sofia Jamello. FOTO: Privat.
FIKK BLODKREFT: Sofia Jamello. FOTO: Privat. Vis mer

Det finnes ulike former for blodkreft, og Sofia fikk typen som på fagspråket kalles kronisk myelogen leukemi (KML). Ifølge Blodkreftforeningen, skyldes sykdommen en genfeil som innebærer en overproduksjon av en type hvite blodlegemer, blodplater og røde blodlegemer. I Norge ser man om lag 70 nye tilfeller av diagnosen KML hvert år.

- Det er en sjelden sykdom, men det er omtrent like mange over og under 50 år som rammes, sier Bjørn Tore Gjertsen, overlege på seksjon for blodsykdommer ved Haukeland universitetssykehus, til Dagbladet.

PROFESSOR: Bjørn Tore Gjertsen er også professor ved Universitet i Bergen. Foto: CCBIO UiB.
PROFESSOR: Bjørn Tore Gjertsen er også professor ved Universitet i Bergen. Foto: CCBIO UiB. Vis mer

- Hvorfor enkeltindivider får sykdommen vet vi ikke, men sannsynligvis spiller arv en rolle.

God prognose

Etter noen dager får Sofia vite at KML er en kronisk kreftsykdom. En sykdom hun må leve med resten av livet.

- Det var fryktelig, sier hun.

- Jeg som alltid har tenkt at kreft er noe man enten blir frisk eller dør av. Så da var det veldig vanskelig å få vite at dette er noe jeg skal leve med resten av livet. Det tok meg lang, lang tid å akseptere.

Selv om sykdommen er kronisk, forteller Gjertsen at prognosen er god så lenge man går på behandling.

- Da kan man leve omtrent like lenge som den friske delen av befolkningen, sier han.

Behandlingen innebærer en daglig pille som har vært tilgjengelig siden starten av 2000-tallet.

- Så lenge man husker å ta den pillen hver dag, så holder det for de fleste. Noen responderer til og med så godt at de etter rundt sju års tid kan prøve å slutte på pilla. Da er det rundt 40 prosent som er helbredet, og ikke trenger å begynne igjen, sier han.

- Et godt liv

Hver dag tar Sofia det hun kaller «kreftpilla.» Denne holder sykdommen hennes i sjakk. Ved siden av, får hun også en sprøyte mot lav blodprosent og piller mot bivirkninger som kan oppstå av behandlingen, som kvalme, smerter og væskeopphopning i kroppen.

- Jeg har det godt med mitt liv, sier hun til Dagbladet, nesten nøyaktig to år etter diagnosen.

29-åringen drar fortsatt på trening, eller på byen med venner. Egentlig gjør hun alt som andre på hennes egen alder gjør.

- Men når jeg har dårlige dager, orker jeg ikke annet enn å ligge i senga med smertestillende. Heldigvis skjer det sjelden.

Mammadrøm

Et av Sofias største ønsker er å bli mamma. Men en baby vil ikke overleve i kroppen hennes så lenge hun går på kreftpilla hver dag.

- Men jeg kan være heldig og nå et punkt hvor jeg kan ta pause fra medisinen, slik at jeg kan gjennomgå et svangerskap, forteller hun.

- Men da må en rekke medisinske kriterier oppfylles først, og det gjør det ikke for meg nå. Jeg vet ikke om det vil bli mulig for meg noen gang, men jeg håper det. Det er en av mine største drømmer.

Overlege Gjertsen bekrefter at det er farlig å gå på kreftpilla imatinib dersom man blir gravid. Men dersom man ønsker å få barn, forteller han at ofte kan man ta en pause i behandlingen, og bytte til mildere medisiner som fosteret kan tåle under svangerskapet. Dersom leukemien blir aggressiv underveis, er det også ansett som trygt å bruke imatinib i siste trimester.

På spørsmål om hva Sofia tenker om framtida, svarer hun at det er noe hun har lært seg ikke å tenke så mye på.

- Jeg prøver bare å leve livet mitt som alle andre. Kanskje blir jeg gammel, kanskje ikke.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer