Skryter: Venstreleder Trine Skei Grande er i en nøkkelpossisjon for å få landbruksoppgjøret gjennom i Stortinget. Da de to møttes tilfeldig i Stortingets vandrehall i ettermiddag skrøt Grande av Listhaugs tale til bøndene som var samlet utenfor Stortinget tidligere i dag. Foto: Tore Bergsaker
Skryter: Venstreleder Trine Skei Grande er i en nøkkelpossisjon for å få landbruksoppgjøret gjennom i Stortinget. Da de to møttes tilfeldig i Stortingets vandrehall i ettermiddag skrøt Grande av Listhaugs tale til bøndene som var samlet utenfor Stortinget tidligere i dag. Foto: Tore BergsakerVis mer

Fikk skryt av Grande

Venstreleder Trine Skei Grande skrøt av talen til landbruksministeren da de to møttes på Stortinget.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Først talte hun rundt 3000 sinte bønder midt i mot utenfor Stortinget. Så gjorde hun unna intervjuer med Dagbladet og en lang rekke medier om hvordan det var å stå ansikt til ansikt med den massive bondehæren.

Til slutt ruslet landbuksministeren alene opp i Stortingets vandrehall. Der møtte hun Venstre-leder Trine Skei Grande. En av personene som sitter på nøkkelen til å få landbruksproposisjonen gjennom i Stortinget. Alt regjeringen trenger er støtte fra Venstre for å få banket oppgjøret gjennom i Stortinget.

- Jeg synes det var en god tale med mye godt politisk innhold. Jeg likte talen din mye bedre enn talen til han som snakket før deg, sier Venstre-lederen til Listhaug.

Slagord Det var leder i Norges Bondelag Nils T. Bjørke som var før Listhaug på talerstolen. Grande mener at hans tale var mer slagordpreget og inneholdt mindre politikk.

- Stortinget må nå sørge for dette jordbruksoppgjøret. Stortinget kan ikke bli mindretallets gissel, og tillate endringer i landbruket som det er stort flertall mot, sa Bjørke blant annet.

Listhaug viste til at Senterpartiet har styrt hennes departement i åtte år uten noen resultater å vise til.

- Vi flytter noe penger fra de som produserer lite mat til de som produserer mye. Hvordan skal vi ellers få økt matproduksjon? spurte hun de frammøtte.

- At du mener talen til Listhaug var god er én ting, men er du enig i innholdet også? spør Dagbladet Venstre-lederen.

- Jeg er nok ikke enig i alt hun sa, men i mye av det, sier Grande uten å ville utdype noe mer om hvor Venstre står.

Partiets holdning så langt har vært at partene må tilbake til forhandlingsbordet og at det er i forhandlinger mellom staten og bondeorganisasjonene løsningen bør komme. Grande vil ikke svare på om de to er ferdig snakket nå eller om de skal møtes igjen for å finne fram til et oppgjør som Venstre kan støtte.

Slett Tidligere i dag meldte Dagbladet at regjeringen nå ser seg fristilt fra samarbeidsavtalen de har med KrF og Venstre og dermed kan søke flertall med andre partier. Først og fremst er dette et frieri til Arbeiderpartiet for å få de med på en løsning.

Tross Høyres drøm om å oppnå flertall med Ap, nøler Storberget ikke med å sable ned det hele.

- Vi er vitne til et usedvanlig slett håndverk. Listhaug vet jo at det ikke er flertall i Stortinget for forslaget slik det nå foreligger, sier han.

Høyres landbrukspolitiske talsmann Gunnar Gundersen avviser at regjeringspartiene gambler på støtte fra Ap.

- Vi søker støtte hos Venstre og KrF først. Vi gambler ikke, men alle ser hvor det spriker, sier han.