<strong>UTE AV FENGSEL:</strong> Den tidligere politikeren Anthony Weiner er løslatt fra fengselet. Foto: REUTERS/Lucas Jackson
UTE AV FENGSEL: Den tidligere politikeren Anthony Weiner er løslatt fra fengselet. Foto: REUTERS/Lucas Jackson Vis mer

Fikk skylda for Hillarys valgtap - løslatt som registrert sexforbryter

Den fallerte demokratiske politikeren Anthony Weiner er løslatt fra fengselet etter dommen for å ha sendt sexmeldinger til en mindreårig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

NEW YORK (Dagbladet): Den tidligere kongressrepresentanten og ordførerkandidaten i New York, Anthony Weiner (54), ble sett på som et stjerneskudd i Det demokratiske partiet. Så ble han tatt gjentatte ganger for å sende seksualiserte nettmeldinger. I 2017 ble han til slutt dømt for å ha sendt meldinger til ei 15 år gammel jente i Nord-Carolina.

Nå melder amerikanske medier - deriblant CNN, AP og New York Times - at han er løslatt fra de føderale fengselet i Massachusetts og skal sone resten av straffen i et såkalt «halfway house» - en type institusjon som blant annet skal hjelpe straffedømte tilbake til samfunnet.

Weiner risikerte opp til 10 års fengsel, men ble dømt til 21 måneder etter å ha inngått en avtale med påtalemyndigheten. Han begynte å sone straffen dommen i november 2017, og må nå registrere seg som sexforbryter resten av livet.

- Obskøn kommunikasjon

Den tidligere politikeren har nå sonet 15 måneder i fengsel, og skal etter planen slippe ut tre måneder før tida på grunn av god oppførsel. Det betyr at han vil kunne forlate institusjonen i Brooklyn hvor han nå bor 14. mai.

- Jeg bedrev obskøn kommunikasjon med denne tenåringen. Det inkluderte deling av eksplisitte bilder og oppfordringer til henne om seksuelt eksplisitt oppførsel, sa Weiner selv da han inngikk avtalen med påtalemyndigheten i mai 2017.

Etterforskningen av sexmeldingene til Weiner førte også til politiet oppdaget e-poster som tilhørte Huma Abedin på PCen han hadde brukt. Abedin var gift med Weiner og Hillary Clintons nærmeste rådgiver under presidentvalgkampen i 2016.

<strong>NÆRE:</strong> Huma Abedin (t.v.) har hatt et svært nært forhold til Hillary Clinton siden hun jobbet for henne som praktikant på 1990-tallet. Foto: Jonathan Ernst/Getty Images/AFP
NÆRE: Huma Abedin (t.v.) har hatt et svært nært forhold til Hillary Clinton siden hun jobbet for henne som praktikant på 1990-tallet. Foto: Jonathan Ernst/Getty Images/AFP Vis mer

Det hele førte til at den daværende FBI-sjefen, James Comey, varslet offentligheten om at han hadde startet en ny granskning av Clintons bruk av en privat e-postadresse.

- Forårsaket mye smerte

Brevet kom ei uke før valgdagen i november 2016, og Clinton selv har pekt på Comeys kunngjøring som en av årsakene til at hun tapte mot Donald Trump, ifølge New York Times.

- Anthony hadde allerede forårsaket så mye smert. Og nå dette, skriver Clinton i boka si «What Happened» om hvordan hun trøstet en gråtende Abedin etter at nyheten ble kjent.

Også den kjente statistikeren Nate Silver i FiveThirtyEight mener det trolig brevet fra Comey ble utslagsgivende og kostet Clinton valgseieren.

Fallet

Weiner var kongressrepresentant fra New York i tolv år. I 2011 hevdet en student hevdet at han hadde sendt henne et eksplisitt bilde via Twitter.

Han hevdet først at kontoen hans hadde blitt hacket, men innrømmet seinere upassende oppførsel på nettet med minst seks kvinner mens han var gift med Abedin, som også på det tidspunktet var Hillary Clintons fremste rådgiver. Weiner valgte å trekke seg fra Kongressen.

I 2013 forsøkte han seg på et politisk comeback ved å stille til valg som ordfører i New York. Men igjen raknet det da det ble kjent at han med aliaset Carlos Danger hadde sendt eksplisitte bilder til minst én kvinne etter at han trakk seg fra Kongressen.

Til slutt endte han med å få mindre en fem prosent av stemmene i Demokratenes primærvalg.

- Veldig syk

Weiners endelige fall kom med dommen i 2017.

- Jeg har vært en veldig syk mann i veldig lang tid, sa Weiner under domsavsigelsen og beskrev seg selv som sexavhengig, ifølge AP.

Weiners egen advokat har uttalt at den tidligere politikeren trolig utvekslet tusenvis av meldinger med hundrevis av kvinner opp gjennom åra. Da han ble tatt for meldingene med den mindreårige jenta, skal han samtidig ha kommunisert med minst 19 andre kvinner.

Abedin og Weiner ble gift i 2010, og Bill Clinton viet paret. I 2017 tok Abedin ut skilsmisse, men ekteparet ble enige om å løse separasjonen privat av hensyn til sin unge sønn.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer