Stormingen av Kongressen:

Fikk skylda mens han flyktet for livet

Samtidig som Mike Pence gjemte seg for mobben 6. januar, beskyldte Trumps advokat han for å ha forårsaket det voldelige angrepet.

ANKLAGET: Mike Pence ble anklaget for å ha forårsaket angrepene mot Kongressen. Foto: Kevin Dietsch / NTB
ANKLAGET: Mike Pence ble anklaget for å ha forårsaket angrepene mot Kongressen. Foto: Kevin Dietsch / NTB Vis mer
Publisert

Det var snakk om avgjørende sekunder for daværende visepresident Mike Pence da den voldelige mobben stormet Kongressen i januar.

Samtidig som han ble evakuert til et sikkert rom i bygningen - med mobben hakk i hæl - skal Trump-advokat John C. Eastman ha sendt en e-post til en av Pence' topprådgivere.

Der skal han ha beskyldt Pence for å ha forårsaket volden, skriver Washington Post, som har fått innsyn i e-postene.

Nektet Trumps plan

Beskyldningen, som ble sendt til Pence' sjefrådgiver, Greg Jacob, kom i kjølvannet av at Eastman og Trump i flere uker hadde forsøkt å presse Pence til å blokkere valgresultatet.

Ettersom den daværende visepresidenten, i tråd med grunnloven, offisielt skulle godkjenne resultatet i Kongressen 6. januar, mente de at han kunne endre utfallet av presidentvalget. Pence nektet å være med på Trumps plan om å stoppe sertifiseringen av resultatet, noe Eastman mente var årsaken til opptøyene i Kongressen.

- Beleiringen skjer fordi DU og din sjef ikke gjorde det som var nødvendig for å la dette bli luftet på en offentlig måte, slik at det amerikanske folket selv kan se hva som skjedde, heter det i e-posten Eastman sendte under det voldelige angrepet, følge avisa.

STORMINGEN AV KONGRESSEN: Nye bilder viser fluktruta til daværende visepresident, Mike Pence. Video AP. Vis mer

Uenige

Eastman bekrefter e-postene overfor Washington Post, og understreker at Trump-administrasjonen hadde full rett til å forsøke å stanse et valgresultat som i deres øyne var feilaktig.

Han nekter imidlertid for at han klandret visepresidenten for angrepet, skriver Washington Post.

Eastman hevder at e-posten som antyder at Pences passivitet ledet til opptøyene, var et svar på en mail fra den tidligere visepresidentens rådgiver. Da mobben stormet kongressbygningen 6. januar skal nemlig Jacob først ha sendt følgende til Trump-advokaten:

- Takket være tullet ditt er vi nå under beleiring, skrev han og refererte til Eastmans gjentatte oppfordring om å stoppe verifiseringen av valgresultatet.

Jacob har foreløpig ikke kommentert hvorvidt det var han som startet e-post-utvekslingen under angrepet. Han reagerer imidlertid sterkt på tidspunktet mailen fra Eastman ble sendt, og mener det vitner om «sjokkerende liten bevissthet» om hva som foregikk i kongressbygningen, ifølge avisa.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer