Fikk slag - måtte vente én måned på behandling

- Kunne folk velge, bør de unngå slag i ferien, sier Odd Markus Lütken.

FIKK IKKE HJELP: Odd Markus Lütken fotografert på rehabiliteringsavdeling på Levanger sykehus. Lütken fikk slag om sommeren for noen år siden og opplevde å måtte vente på å starte rehabiliteringen - noe som er svært uheldig for slagrammede. Nå er samboeren på Levanger sykehus. Hun fikk slag og opplevde også ferieforsinkelser med behandling. Foto: Ole Morten Melgård
FIKK IKKE HJELP: Odd Markus Lütken fotografert på rehabiliteringsavdeling på Levanger sykehus. Lütken fikk slag om sommeren for noen år siden og opplevde å måtte vente på å starte rehabiliteringen - noe som er svært uheldig for slagrammede. Nå er samboeren på Levanger sykehus. Hun fikk slag og opplevde også ferieforsinkelser med behandling. Foto: Ole Morten MelgårdVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet) 22. juli i 2008 fikk Odd Markus Lütken hjerneslag. Ettersom slaget skjedde i fellesferien, fikk han ikke tilbud om behandling før etter én måned.

- Jeg synes at i et land som Norge bør mennesker få hjelp med en gang, enten det er kreft, hjerneslag eller andre alvorlige lidelser, sier Odd Markus Lütken til Dagbladet.

Kunne ikke snakke I perioden etter slaget måtte Lütken lære seg kunsten å gå og sitte. Han måtte også trene opp taleferdighetene igjen. Dette ble utsatt i over en måned.

- Da jeg først etter én måned kom inn på Tromsø universitetssykehus, kunne jeg fortsatt ikke snakke, sier Lütken.

Ingen sykehus med tilbud om slagbehandling hadde mulighet eller bemanning til å ta imot Odd Markus. Familien kontaktet sykehus landet rundt, men fikk som svar at de ikke hadde kapasitet grunnet ferieavvikling.

- De to første ukene etter slaget kom det ingen for å hjelpe. Den tredje uka kom en turnuskandidat og tilbød én time om dagen. Først etter fire uker fikk jeg hjelp fra en godkjent fysioterapeut, sier Lütken videre.

Enhetsleder Anne Marie Dahl ved seksjonen for hjerneslag på Ullevål sykehus er overrasket.

- Jeg håper virkelig ikke dette har skjedd hos meg. Sånn skal det ikke være. Rehabilitering bør starte med én gang og være godt i gang etter første time, sier Dahl

Jobbet med slagpasienter Odd Markus Lütken jobbet selv som fysioterapeut og behandlet slagpasienter da han fikk slag. Han vet derfor mye om temaet.

- Alle som har kunnskap om hjerneslag, vet at det er viktig å starte med rehabilitering så raskt som mulig. Det er de to første ukene etter et slag som er de essensielle, sier Lütken.

I Helsedirektoratets retningslinjer for behandling og rehabilitering ved hjerneslag står det blant annet at en slagpasient bør få behandling i løpet av de første 24 timene. Det står også at tidlig stimulering gir de beste resultatene, og at dette betyr at prosessen bør begynne første dag etter slaget.

- Helsedirektoratet lager den faglige retningslinjen som vi mener er nødvendig. Resten er opp til virksomhetene. Det er den med ansvar for driften av et eventuelt sykehus som må se på sin egen bemanning, sier administrerende direktør i Helsedirektoratet, Erik Normann.

Ferie og høytider Odd Markus Lütken kan ikke svare på om han ville vært i bedre form om rehabiliteringen startet rett etter slaget.

- Det er snart fire år siden og jeg har gjort kjempemessige fremskritt, og mest etter det første året. Jeg kunne nok fått bedre hjelp rett etter slaget.

Fire år senere sitter han på sykehuset igjen. Denne gangen for å besøke samboeren sin som har fått slag for andre gang.

- Det samme skjedde samboeren min. Hun ble sendt hjem fra sykehuset siden det var påskeferie, og fordi de ikke hadde god nok bemanning.

15 000 i året I ettertid ønsker ikke Lütken noen form for beklagelse, men handling.

- Jeg har ikke fått noen form for beklagelse, og det trenger jeg ikke heller. Det viktigste for meg er at personer som blir rammet av slag, skal få den hjelpen de trenger med én gang.

I følge Helsedirektoratet rammes rundt 15 000 personer av hjerneslag i året.

- Nå er det snart ferie igjen, og rundt 2000 vil få slag i sommermånedene. Det er trist å vite at disse ikke vil få den hjelpen de trenger, og det bør helt klart gjøres noe med. Kunne folk velge, bør de unngå slag i ferien, sier Lütken.

TOK OVER ÉN MÅNED Da Odd Markus Lütken fikk hjerneslag i 2008, tok det over én måned før han fikk startet rehabilitering. Grunnen var lite bemanning fordi det var ferie. Foto: Ole Morten Melgård
TOK OVER ÉN MÅNED Da Odd Markus Lütken fikk hjerneslag i 2008, tok det over én måned før han fikk startet rehabilitering. Grunnen var lite bemanning fordi det var ferie. Foto: Ole Morten Melgård Vis mer