PIRATER OG TERRORISTER: Sammen med pirater og terrorister sitter den norske statsborgeren fengslet i Somaliland. 55-åringen er tiltalt for overlagt drap. Foto: Tony Karumba / AFP
PIRATER OG TERRORISTER: Sammen med pirater og terrorister sitter den norske statsborgeren fengslet i Somaliland. 55-åringen er tiltalt for overlagt drap. Foto: Tony Karumba / AFP Vis mer

Nordmann risikerer dødsstraff

- Fikk slangegift i maten

I fengselet i Somaliland skal den 55 år gamle norske statsborgeren ha blitt forsøkt forgiftet med slangegift, gjemt i maten.

Publisert

I fengselet skal den 55 år gamle norske statsborgeren ha blitt forsøkt forgiftet med slangegift, gjemt i maten, opplyser mannens bistandsadvokat Farid Bouras til Dagbladet.

55-åringen har sittet i varetekt i piratfengselet i Hargeisa siden 5. april. Han er tiltalt for overlagt drap på en mann fra Somaliland.

Mandag denne uka startet rettsforhandlingen i regiondomstolen i hovedstaden Hargeisa i Somaliland. 54-åringen er anklaget for å ha drept en mann. De to skal ha vært i en slåsskamp om kvelden den 4. april i år.

Noen timer etter slåssingen døde mannen fra Somaliland. Kort tid etter ble den norske statsborgeren pågrepet av bevæpnet politiet i Hargeisa. Siden har han sittet i varetekt.

- Jeg er svært bekymret for helsesituasjonen til min klient, sier bistandsadvokat Farid Bouras i Advokatfirmaet Elden.

Slangegift

- For to uker siden fikk han levert mat til fengselet. Tilfeldigheter gjorde at han ikke spiste maten. Han ble advart av andre fanger i fengselet. Det viste seg at maten, som var levert av medlemmer av klanen til den avdøde mannen, var forgiftet, sier Bouras.

BEKYMRET: Bistandsadvokat Farid Bouras er bekymret for helsa til den norske 55-åringen som sitter fengslet i Somaliland. - Han ble forsøkt forgiftet, sier Bouras. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
BEKYMRET: Bistandsadvokat Farid Bouras er bekymret for helsa til den norske 55-åringen som sitter fengslet i Somaliland. - Han ble forsøkt forgiftet, sier Bouras. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Forgiftet?

- Jeg har fått bekreftet at maten var tilsatt slangegift. En annen fange fortalte ham at han ikke måtte spise mat, som han ikke visste hvor kom fra, sier Bouras.

55-åringens norske advokat forteller at det er vanlig at fanger i fengsler i Somaliland får mat fra familie og venner.

- Maten i fengselet er ikke til å spise, derfor blir det levert mat utenfra. Nå spiser han bare mat levert fra sin egen bror. Maten er merket med koder, slik at han ikke risikerer å bli forgiftet, sier bistandsadvokaten.

Brukte spray

Dagbladet har forgjeves forsøkt å få kontakt med dommer Abdi-Qawdhan Abdi. Men han har ikke besvart henvendelsene.

Heller ikke 54-åringens lokale forsvarer, advokat Abdirahman Mohamed Mohamoud har det vært mulig å få kontakt med på telefon.

- Da rettsforhandlingene startet mandag, ble det ført tre vitner. De fortalte alle at mannen som seinere ble funnet død, selv gikk fra stedet, etter slåsskampen. Vitnene fortalte i retten, at han ikke virket skadet, sier Bouras.

VARETEKT: Forholdene i pirat-fengslet i Hargeisa i Somaliland er langt tøffere og vanskeligere enn i et norsk fengsel. 55-åringen har sittet fengslet siden 5. april i år - anklaget for overlagt drap. Foto: Katharine Houreld / AP
VARETEKT: Forholdene i pirat-fengslet i Hargeisa i Somaliland er langt tøffere og vanskeligere enn i et norsk fengsel. 55-åringen har sittet fengslet siden 5. april i år - anklaget for overlagt drap. Foto: Katharine Houreld / AP Vis mer

I begynnelsen av juni snakket Dagbladet med 55-åringen. Han hadde da fått lånt en mobiltelefon i fengselet. Mannen bedyret da sin uskyld, og fortalte om svært vanskelige og nærmest umenneskelige forhold i fengselet.

- Uten forvarsel ble jeg angrepet av en mann. Han sparket og slo, mens jeg forsøkte å beskytte meg, fortalte 55-åringen.

- Til slutt klarte jeg å få fram en sprayboks, som jeg hadde kjøpt på Clas Ohlson i Oslo. Jeg trodde det var pepperspray, men den lille sprayboksen heter forsvarsspray og kostet 159 kroner, fortalte 55-åringen.

Blir 55-åringen funnet skyldig i overlagt drap, er det ventet at han vil dømt til døden.

Norske myndigheter

Den norske advokaten er kritisk til norske myndigheter, som han mener ikke har gjort nok for å bistå den norske statsborgeren.

Utenriksdepartementet stiller seg uforstående til kritikken om manglende konsulær bistand i Somaliland-saken.

- En norsk borger som blir arrestert i utlandet kan be om konsulær bistand fra utenrikstjenesten. Omfanget av bistanden dreier seg hovedsakelig om å gi råd, bistå i kontakt med lokale myndigheter, hjelp til å skaffe advokat, varsle pårørende og yte ulike former for praktisk hjelp så langt dette er mulig, samt besøk til fengslede, sier kommunikasjonsrådgiver Wera Helstrøm i UD.

- Norske borgere som foretar reiser til steder UD har reiseråd for, som tilfellet er her, kan ikke påregne bistand fra norske myndigheter, sier Helstrøm.

- I denne konkrete saken har utenrikstjenesten ved ambassaden i Nairobi fulgt opp med oversendelse av en liste over lokale advokater samt støtte til søknad om fri rettshjelp. Ambassaden har hatt direkte kontakt med den fengslede og har løpende kontakt med den fengsledes familie, sier Helstrøm.

- Restriksjoner på grunn av Covid-19-pandemien har forhindret fengselsbesøk og tilstedeværelse som observatør under rettsmøter. I tråd med norske myndigheters globale engasjement i arbeidet mot dødsstraff har saken blitt tatt opp med myndighetsrepresentanter i Somaliland, sier Helstrøm.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer