<strong>RASERI:</strong> Tidligere finansminister og SV-leder Kristin Halvorsen fikk smake tidligere LO-leder Gerd-Liv Vallas raseri i 2005, for et skatteforlik SV hadde stemt imot. Foto: Jarl Fr. Erichsen / SCANPIX .
RASERI: Tidligere finansminister og SV-leder Kristin Halvorsen fikk smake tidligere LO-leder Gerd-Liv Vallas raseri i 2005, for et skatteforlik SV hadde stemt imot. Foto: Jarl Fr. Erichsen / SCANPIX . Vis mer

Fikk smake Vallas vrede

LO-lederen var rasende på de røgrønne - og det var den ferske finansministeren som fikk unngjelde.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Det forteller den mangeårige SV-lederen i boka «Gjennomslag», som kommer ut i dag.

Like etter at Kristin Halvorsen ble finansminister etter valgseieren i 2005, ga hun nemlig skatteletter til de med de høyeste lønnsinntektene.  

Det falt i særs dårlig jord hos Gerd-Liv Valla, som Halvorsen beskriver som «lunefull» og «krevende».  

Den mektige LO-lederen ble «rasende», forteller Halvorsen i boka.

-Overrasket over raseriet - Jeg ble først og fremst overrasket over at hun ikke så hva som lå i kortene her, altså hvem som sto bak, og at jeg fikk hovedskytset, sier Halvorsen til Dagbladet.

Det hjalp nemlig fint lite at bakgrunnen for skattelettene var et forlik i Stortinget som SV hadde stemt imot - og som Arbeiderpartiet og Senterpartiet hadde stemt for. 
         
«LO-lederen blir sinna, og det er finansministeren fra SV som får unngjelde, ikke partifellene fra Arbeiderpartiet, som sammen med Senterpartiet har inngått forliket i Stortinget», forteller hun i boka.
 
I boka gir Halvorsend uttrykk for at hun mener kritikken var dypt urettferdig: 

«Det er vanskelig nok å forklare vanlige velgere forskjellen på SVs primære standpunkt og det de skal få til i regjeringen. Gerd-Liv Valla av alle burde ha fått med seg hvem som sto bak skatteforliket på Stortinget. Men nei. Den mektige LO-lederen mener reaksjonene fra SV er hårsåre.» 

Og da Jens Stoltenberg advarte om at LO-lederen var på krigsstien, sa hun til statsminsteren: «Men hun kan ikke være sinna på meg. Det er jo dere som har gått inn for dette?» 
  
Men LO-lederen var sint. Raseriet nådde også offentligheten, i form av en krass uttalelse fra LO om budsjettet. Den urettferdige kritikken rammet SV hardt, ifølge Halvorsen.   

Valla på sin side viser til at det var Halvorsen som frontet saken.
                
- Men skattesaken skriver jeg om i min egen bok og ønsker ikke å si noe om det nå, annet at det var et samlet LO, sier Valla til Dagbladet.

Gir Valla rødgrønn ære Halvorsen gir imidlertid  Valla en stor del av æren for den rødgrønne valgseieren. Den er hun takknemlig for. I løpet av de tre ukene de hadde på seg til å endre Bondevik II-regjerings siste budsjettforslag i rødgrønn retning, fikk nemlig SV-lederen utrettet «mer i norsk politikk enn hun har gjort gjennom 16 år som stortingspolitiker og åtte år som partileder».

Det var bare ett skår i gleden: I boka forteller Halvorsen at Bondevik II-regjeringen la ut snubletråder for henne, i form av «en ekstrarunde på overtid etter at de tapte valget» i september. 

 - Normalt er statsbudsjettet for neste år lagt i august, og så lekkes godbitene ut i valgkampen. Men nå hadde de brukt minst to milliarder kroner mer enn de ville gjort om de sjøl vant valget. Jeg kan ikke huske at noen andre regjeringer har gjort noe lignende, sier Halvorsen i boka.

- Blir det aktuelt med et takk for sist dersom dere taper valget?

- Nå er det jo en tradisjon, så det får vi se på. De har i hvert fall ingenting å kritisere oss for dersom man gjør noe sånt, sier hun til Dagbladet. 

Borgerlig sjokoladesabotasje Tidligere finansminister Per Kristian Foss (H) hadde blant annet foreslått å fjerne sjokoladeavgiften fra 1. desember 2006 og diverseposten var tom. Ifølge Halvorsen var det var knapt penger igjen til et ordinært lønnsoppgjør. 

Hun så for seg hvordan Foss «må ha godtet seg med å lage bøll» før han gikk av. Hun er overbevist om at hans plan var å fortelle velgerne at han fjernet sjokoladeavgiften mens han samtidig tvang de rødgrønne til å ta regningen.

Å kutte avgiften i den aller siste måneden på neste års budsjett ville koster staten 90 millioner kroner: 

«Det er veldig lite i det store regnskapet. Dyrt blir det først året etter, når hun og de rød-grønne må finne 1,1 milliarder kroner for å kompensere for den tapte sjokoladeavgiften», forklarer Halvorsen i boka.    

«Dusteavgift» SV ville dessuten tape ansikt. SV var også imot avgiften, og SV-statsråd Øystein Djupedal hadde «i solidaritet med de ansatte på sjokoladefabrikken Nidar» sagt at denne «dusteavgiften» må fjernes, forteller den tidligere finansministeren. 

Men i den rødgrønne regjeringsplatformen, Soria Moria-erklæringen, sto det ingenting om billigere sjokolade. 

Halvorsen lot sjokoladeavgiften være - og sendte en uvennlig tanke til Foss.   

- De tømte kassa og stakk. Han gjorde det åpenbart for å gjøre jobben vanskeligere for meg, sier Halvorsen til Dagbladet. 

Foss nekter for sabotasjeanklagene:     

- Jeg skjønner at det var et brått møte med virkeligheten. Men det var en samlet regjering som sto bak budsjettforslaget vårt. Det ble lagt fram offentlig, og vi står  for alt vi la fram, sier han til Dagbladet.

PS! Les mer om Halvorsens første dager i den rødgrønne regjeringen i dagens papirutgave av Dagbladet.

 

 

        
  

<strong>- SJOKOLADESABOTØR:</strong>. Tidligere finansminister Per Kristian Foss (H) anklages av Kristin Halvorsen for å ha lagt ut snubletråder for henne da hun overtok Finansdepartementet. Foto: Torbjørn Grønning / Dagbladet
- SJOKOLADESABOTØR:. Tidligere finansminister Per Kristian Foss (H) anklages av Kristin Halvorsen for å ha lagt ut snubletråder for henne da hun overtok Finansdepartementet. Foto: Torbjørn Grønning / Dagbladet Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer