- Fikk smertefull massasje i underlivet for å bli gravid

Kvinne advarer mot «suspekt» behandling.

ADVARER: Kvinnen gikk til massasjeterapaut for å lettere bli gravid, og opplevde smertefull smertefull, innvendig behandling i skjeden. - Et overgrep, sier seksjonsoverlege Marit Smaavik Johansen ved Ullevål universitetssykehus. Foto: John Terje Pedersen
ADVARER: Kvinnen gikk til massasjeterapaut for å lettere bli gravid, og opplevde smertefull smertefull, innvendig behandling i skjeden. - Et overgrep, sier seksjonsoverlege Marit Smaavik Johansen ved Ullevål universitetssykehus. Foto: John Terje PedersenVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): —Jeg hadde aldri gått dit hvis jeg visste hva som ventet meg. Jeg ble massert i underlivet, sier kvinnen til Dagbladet.

Hun og ektemannen har i flere år forsøkt å få barn.

For ei tid tilbake leste hun på et forum på Internett om magemassasje som skulle øke blod- sirkulasjonen og gjøre graviditet lettere.

Lamslått

Hun tok derfor kontakt med den anbefalte klinikken, som er del av en anerkjent fysiologisk klinikkjede, og bestilte time.

Der fikk hun først møte en kvinnelig terapeut som informerte om behandlingen.

— Det ble ikke nevnt et ord om underlivsbehandling her, sier kvinnen.

Først da hun satt i rommet hos massasjeterapeuten, kom det fram at han ønsket å sette i gang en innvendig behandling av livmoren hennes.

— Jeg ble lamslått av den beskjeden, og merket at jeg ikke hadde lyst i det hele tatt. Samtidig tenkte jeg at jeg hadde jo betalt for timen, og var villig til å prøve hvis det faktisk virket. Jeg følte meg også overtalt fordi han sa at 50 prosent av alle som hadde fått behandlingen, hadde blitt gravide, sier kvinnen.

—Veldig vondt

Terapeuten tok på hansker og satte i gang behandling. Han gikk ifølge kvinnen inn via skjeden, og behandlet området rundt livmoren.

— Det var veldig vondt, og jeg var først og fremst redd for at noe kunne komme til skade. Til slutt måtte jeg bare be ham avslutte, sier kvinnen.

Hun konfronterte massasjeterapeuten med hvorfor han ikke sa fra i markedsføringen hva slags type behandling det var snakk om.

— Han sa at det var en vanskelig behandling, og at det ikke var nødvendig å hausse den opp, sier kvinnen.

Etterlyser tilsyn

I ettertid har hun forsøkt å ta kontakt med både Helsetilsynet og Forbrukerombudet, uten at de har kunnet hjelpe.

— Det er fortvilende at ingen har myndighet til å stoppe slike behandlere. Da er media siste utvei, sier kvinnen, som etterlyser bedre tilsyn med alternative behandlere.

— Jeg tror mange kan oppleve en slik behandling som et overgrep, selv om jeg selv ikke følte det direkte på den måten. Jeg vet at han har utført denne behandlingen på mange andre, og blir moralsk forarget over at folk kan være så frekke, sier kvinnen.

- VÆR KRITISK:  Seksjonsoverlege ved seksjon for ufrivilling barnløshet ved Ullevål universitetssykehus i Oslo, Marit Smaavik Johansen. Foto: Geir Bølstad
- VÆR KRITISK: Seksjonsoverlege ved seksjon for ufrivilling barnløshet ved Ullevål universitetssykehus i Oslo, Marit Smaavik Johansen. Foto: Geir Bølstad Vis mer

Terapeuten selv sier til Dagbladet at kvinnens historie er usann.

— Jeg jobber med triggerpunktsbehandling på hele kroppen, også i underlivet. Det gjelder bekkenbunnen. Men vi tilbyr ikke innvendig underlivsmassasje. Det er helt galt, og jeg kjenner meg ikke igjen i anklagene, sier han.

Bekrefter historier
Akupunktør Vibeke Fjeld jobber spesielt med infertile par.

— Jeg kan bekrefte at 8-10 av mine pasienter har opplevd å få innvendig massasje av den aktuelle massøren, og flere har opplevd det som ubehagelig og overraskende, sier Fjeld til Dagbladet.

Klinikken reklamerer på sine hjemmesider med at deres graviditetsmassasje har gitt graviditet i over 50 prosent av tilfellene.

Seksjonsoverlege ved seksjon for ufrivillig barnløshet ved Ullevål universitetssykehus Marit Smaavik Johansen mener behandlingen av kvinnen høres svært suspekt ut.

— Hvis dette er riktig, har denne kvinnen blitt utsatt for et overgrep, sier Smaavik Johansen til Dagbladet.

— Vær kritisk
I møte med sine pasienter hører hun om mange ulike behandlingsformer som tilbys ufrivillig barnløse.

— Dette er en desperat kundegruppe som er veldig lei seg fordi de ikke blir gravide, og derfor prøver de alt. Men denne typen behandling er å gå langt over streken, sier seksjonsoverlegen.

Hun oppfordrer til å være kritisk til udokumenterte behandlingsmetoder for infertilitet. Men hun legger til at akupunktur kan gi resultater med behandling på riktig tidspunkt.

— Kvinner må være edruelige i forhold til hva de leser på nettet. Vi vet om mye rart som foregår på dette markedet, sier Smaavik Johansen.

Heller ikke gynekolog Terje Sørdal, som har lang erfaring med behandling av barnløshet gjennom klinikken Medicus i Trondheim, har hørt om massasje for å bli gravid.

—Massasje er ingen kjent behandling for ufrivillig barnløshet. Det er heller ikke en metode som er vurdert med tanke på dokumentert effekt, sier Sørdal.

Uakseptabelt
Norges Massasjeforbund reagerer sterkt på historien.

— Å gå inn i skjeden på en kvinne er helt uakseptabelt for en massør. Det er tabu i vår yrkesgruppe. Jeg vil kalle dette uforsvarlig virksomhet, sier leder i Norges Massasjeforbund, Anders R. Jensen.

Han sier at massører alltid skal henvise til lege hvis det er behov for å drive indre behandling. Det eneste unntaket er kjevemuskulaturen.

Det er likevel lite Norges Massasjeforbund får gjort med saken.

— Denne massasjeterapeuten er ikke medlem hos oss, sier Jensen.

GODE RÅD: Les leder i Norsk gynekologisk forening, Rolf Kirschners råd til kvinner som har problemer med å bli gravide i Dagens papirutgave av Dagbladet. Foto: Henning Lillegård
GODE RÅD: Les leder i Norsk gynekologisk forening, Rolf Kirschners råd til kvinner som har problemer med å bli gravide i Dagens papirutgave av Dagbladet. Foto: Henning Lillegård Vis mer