Fikk sønn med gisseltaker

- Skal løslates snart, lover FARC-geriljaen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Tidligere denne uken bekreftet den colombianske FARC-geriljaen at de vil løslate tre av de rundt 50 fangene som holdes som gisler på ukjent sted i junglene i Columbia.

En av dem som skal løslates er den colombianske kvinnen Clara Roja. Roja var nærmeste medarbeiderne til den tidligere presidentkandidaten Ingrid Betancourt. De ble begge kidnappet i mars 2002 under valgkamparbeid i et område som sto under geriljaens kontroll.

Mens hun er holdt som fange har Rojas fått en sønn, Emmanuel, med en av geriljasoldaten. Emmanuel er tre eller fire år gammel, og skal ifølge FARC løslates sammen med sin mor.

Også den tidligere kongressrepresentanten Consuelo Gonzalez de Perdomo, skal etter planen løslates. 

Les også: - Her lever vi som døde og håret faller av

-Tegn på godvilje 

Geriljaen sier at løslatelsen av de tre er et tegn på godvilje overfor slektningene av gislene og presidenten i Venezuela, Hugo Chavez. 

Chavez forhandlet offisielt med geriljaen på veiene av Colombia fram til han fikk «sparken» av den colombianske presidenten Alvaro Uribe som mente han gikk ut over fullmaktene sine. 

KIDNAPPET:  Tidligere visepresidentkandidat Clara Rojas ble kidnappet i 2002. Foto: EPA/LEAONARDO MUNOZ
KIDNAPPET: Tidligere visepresidentkandidat Clara Rojas ble kidnappet i 2002. Foto: EPA/LEAONARDO MUNOZ Vis mer

Geriljaen beskylder Uribe for å hindre forsøk på arrangere et bytte mellom deres gisler og de rundt 500 FARC-medlemmene som holdes av myndighetene, skriver nyhetsbyrået AFP.

Forsinket

Det var meningen at løslatelsen skulle finne sted i nær framtid, kanskje til og med denne helgen.

Nå sier imidlertid oposisjonspolitikeren Piedad Cordoba som har forhandlet med geriljaen sammen med Chavez at militæroperasjoner som pågår i landet kan forsinke løslatelsen.

- Jeg kjenner ikke datoen eller tidspunktet, og heller ikke stedet for overleveringen. Jeg vet ikke om det vil bli her, i Brazil, i Ecuador eller på grensen, sier hun ifølge AP.

Chavez befinner seg for øyeblikket på Cuba. - Det er en delikat operasjon. Når vi returnerer til Caracas, vil vi prøve å utvikle en plan for å motta dem, sier han. Chavez er ifølge nyhetsbyrået ventet tilbake til Caracas om noen timer.

Bønnfalt president om hjelp

Barna til den bortførte Betancourt bønnfalt lørdag Colombias president Alvaro Uribe om en humanitær gest for å få deres mor satt fri.

Under et arrangement utenfor Notre-Dame-kirken i Paris lørdag oppfordret Betancourts sønn Lorenzo presidenten til å løslate fengslede geriljasoldater i bytte mot morens frihet.

Han og søsteren Melanie ba forbipasserende om å tenne stearinlys for Betancourt, som er dobbel fransk-colombiansk statsborger. Hundrevis av stearinlys lyste opp utenfor kirken da mørket falt på lørdag kveld.

– Humanitære hensyn går foran krigen, sa Lorenzo ifølge NTB.

FORHANDLER: Piedad Cordoba.
LEVENDE DØDE: -Her lever vi som levende døde, skrev Ingrid Betancourt i et brev til sin mor.
PARIS: Melanie og Lorenzo Delloye, barn av den kidnappede politikeren Ingrid Betancourt deltok lørdag på en demonstrasjon foran Notre-Dame-kirken i Paris.