Fikk sossedialekt etter hjerneoperasjon

William McCartney- Moore (10) hadde brei York-dialekt før han ble operert.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): – Ingen trodde han skulle overleve. Før han skulle opereres klippet jeg av en hårlokk. Men han overrasket alle. Han overlevde. Og etterpå hadde snakket han en helt ny dialekt.

– Før han ble operert hadde han York-dialekt, etterpå snakket han mye finere. Han hadde ikke lenger korte a- og u-lyder, de var alle lange. Tydeligvis kan dette skje etter en operasjon i hjernen, sier Ruth McCartney- Moore (45) til lokalavisa York Press.

Fikk hjernehinnebetennelse

Åtte år gammel fikk sønnen hennes, William McCartney-Moore, hjernehinnebetennelse i mars i fjor.

Åtte uker seinere kom han ut fra sykehuset, på et språklig nivå som en toåring, og livredd for å legge seg om natta fordi han fryktet han ikke ville våkne igjen.

Han måtte lære seg nesten alt på nytt.

– Han mistet alt. Han kunne ikke lese eller skrive, han kunne ikke kjenne igjen ting, han kunne ikke huske steder han hadde vært eller ting han hadde gjort og han hadde mistet alle sosiale ferdigheter, sier Ruth til lokalavisa.

Mora tok fri fra jobben

– Han gikk fra å være en smart, herlig åtteåring som hadde stor selvtillit og hadde gode sosiale ferdigheter, til å oppføre seg som en liten gutt som fulgte etter meg overalt.

Mora tok et år fri fra jobben for å være sammen med sønnen. Og utviklingen hans har vært enorm. Nå går han i samme klasse som han gjorde tidligere på den lokale skolen i Hempland i York.

Sjelden variant

Sønnens problemer startet da han fikk sterk hodepine.

– Han sa han hadde skikkelig vondt over det ene øyet og han hadde høy feber, sier hun til lokalavisa.

– Det var et virus som gikk på skolen på den tida, så vi tenkte ikke mer på det. Noen få dager seinere fikk han et kraftig anfall og vi måtte bare dra til doktoren.

På sykehuset i York fant de ut at William hadde en sjelden og farlig variant av hjernehinnebetennelse, i tillegg til en infeksjon.

– Alle legene på sykehuset trodde han ville dø. Men vi kunne ikke gi opp.

Men etter operasjonen ble gutten frisk igjen. Og fikk altså en ny dialekt.