Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Fikk sparken - sverger hevn

NEW YORK (Dagbladet): -Nå vil jeg ha hevn, sier en innbitt Paal Waaktaar Savoy, idet han gjør ferdig den nye Savoy-plata sammen med kona Lauren i New York.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

-Jeg banner og sverter når jeg tenker på hvilken skjebne den første plata vår fikk, sier a-ha-stjernen. Savoy-debuten ble bare lansert i Norge. Savoy på hjemmebane i fjor vinter. Balladen "Velvet" ble en av fjorårets store hits i gamlelandet. Langt verre gikk det uttaskjærs. En måned etter at plateselskapslegenden Danny Goldberg hadde gitt Savoy en verdensomspennende platekontrakt med Warner Bros., sluttet fyren i selskapet. Dermed havarerte Savoy i utlandet.

-øDa Goldberg forsvant var det over og ut med oss. Vi fikk sparken, sukker Waaktaar Savoy.

Misunnelig

Han og kona Lauren er enige i at det er trist at det gikk slik.

-øNår du vet at du har skrevet en låt som er en amerikansk listetopper, er det selvsagt trist at den ikke blir gitt ut utenfor Norge, forklarer Waaktaar Savoy. Han innrømmer gjerne at han kunne ønsket seg større drahjelp fra fortida.

-øJeg kan misunne andre artister fra 80-tallet som karrieremessig flyter på det de fikk til den gangen. På samme måte ser jeg hvilken luksustilværelse det var å være i a-ha. Vi fikk radiospilling uansett hva vi gjorde. Og har du radiospilling er suksessen aldri langt unna, erkjenner den nå 35 år gamle Waaktaar Savoy.

Ikke nedpsyka

Men debutplatas triste skjebne har ikke psyket ned mannnen som på 80-tallet satte Norge på det internasjonale popkartet med "Take On Me". Snarere tvert i mot. Nå vil han ha hevn i form av suksess fra Larvik til Las Vegas.

-øJeg er like tent på å gjøre det store nå, som jeg var da Morten (Harket), Magne (Furuholmen) og jeg reiste til London for å erobre verden, uttaler han. Savoys album nummer to er straks ferdig. Norsk utgivelse følger i begynnelsen av september.

-øFøler nærmest at jeg har en ny kreativ vår. Med a-ha var det alltid slik at vi med nød og neppe hadde nok låter til et helt album. Nå er det rene overfloden. Akkurat nå har jeg sanger til to nye Savoy-album, forteller han.

Vekk med Linda

Paal er også i ferd med å få større og større konkurranse fra Lauren på låtskriversiden. Kona som inntil for få år tilbake aldri hadd tatt i en gitar klekker nå ut den ene poplåta bedre enn den andre, skal vi tro Paal. Linda McCartney-faktoren er dermed i ferd med å forsvinne helt.

-øTil og begynne med var jeg den snille ektemannen som sa "flott, Lauren" til alt hun gjorde, men nå er jeg blitt nødt til å ta henne på alvor, understreker Paal.

-øVi driver hverandre framover. Paals låter er nok likevel mer sofistikerte enn mine, smiler Lauren kledelig beskjedent. Hun er langt sikrere på egne prestasjoner i dag enn det hun var da Savoy åpnet sin, eh, verdensturnè i Bergen i fjor vinter.

-øJeg var så nervøs at jeg nesten ikke tørte å røre på meg, ler hun.

-øVi følte oss ganske nakne begge to, medgir Paal. Der sto Lauren som aldri hadde spilt gitar og jeg som aldri hadde sunget før. Men det gikk da på et vis.

Fra garasje til groove

Ekteparet i midten av 30 åra har en tenårings glød og interesse for musikk. Eels, Luscious Jackson og Nine Inch Nails er 90-tallsband som får nakkehårene til å reise seg i det savoyske hjem.

-øVi er nede på Tower Records annen hver dag for å snuse, forklarer Lauren. Og de nye inspirasjonskildene har ført til at bandet har erstattet debutplatas upolerte garasje-holdning med en mer rytmisk og groove-orientert retning. Hjemme alene i New York er de også beskjeftiget med et tilsynelatende stormannsgalt filmprosjekt.

-øVi ønsker å inkorporere bilder og musikk i en helaftens spillefilm, uttaler husets filmsjef Lauren. Som nok må innse at filmen ikke blir ferdig i tide til albumslipp i begynnelsen av september. Hvem som gir ut plata utenfor Norges grenser er ennå ikke klart.

HJEMME ALEINE I NEW YORK: Ekteparet Lauren og Paul Waaktaar Savoy går svanger med en ny baby. Savoy plate nummer to. I hjemmestudioet i New Yorks trendy kunstnerkvarter Soho lager de bunkevis med nye låter. - Jeg føler meg langt mer kreativ nå enn i epoken med a-ha, uttaler Waaktaar Savoy. Han har fortsatt popstjerne-drømmen levende i seg.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media