Fikk sparken etter feil værmelding

En minister i Ungarn har også gitt sparken til sjefen for det meteorologiske instituttet i landet.

FEIL VÆRVARSEL: To høytstående meteorologer fikk sparken fra Meteorologisk institutt i Ungarn etter at de hadde spådd en storm som ikke kom til Budapest på nasjonaldagen. Foto: Martin Karius/REX/NTB
FEIL VÆRVARSEL: To høytstående meteorologer fikk sparken fra Meteorologisk institutt i Ungarn etter at de hadde spådd en storm som ikke kom til Budapest på nasjonaldagen. Foto: Martin Karius/REX/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Teknologiministeren i Ungarn Lazlo Palkovics, som er ansvarlig for meteorologisk institutt i landet, har gitt sparken til sjefen for instituttet, Kornelia Radics, og hennes nestleder Gyula Horvath, mandag. Det skriver flere medier, blant annet The Guardian.

Det skjer to dager etter at myndighetene valgte å utsette et større fyrverkeri for å feire nasjonaldagen, i frykt for at det skulle komme en kraftig storm slik meteorologene hadde meldt.

40 000 fyrverkeri

Ifølge BBC var fyrverkeri-showet, som opprinnelig skulle gå av staben lørdag kveld, varslet til å bli «Europas største fyrverkeri».

Myndighetene hadde allerede gått til anskaffelse av rundt 40 000 fyrverkeri som etter planen skulle avfyres fra 240 steder langs en strekning på fem kilometer langs Donau-elva i Budapest. Det var også forventet at det skulle være rundt to millioner tilskuere til stede.

Bare sju timer før fyrverkeriet var planlagt å starte, valgte myndighetene i Budapest å utsette fyrverkeriet en hel uke på grunn av det ekstreme værvarselet.

NASJONALDAGEN: Til tross for at regjeringen ikke fikk avfyrt de 40 000 innkjøpte fyrverkeriene, pradet regjeringsbygget i det ungarske flagget lørdag kveld. Foto: Peter Lakatos/MTI via AP, File)
NASJONALDAGEN: Til tross for at regjeringen ikke fikk avfyrt de 40 000 innkjøpte fyrverkeriene, pradet regjeringsbygget i det ungarske flagget lørdag kveld. Foto: Peter Lakatos/MTI via AP, File) Vis mer

Men været forble uendret i løpet av kvelden, og det blusset ikke opp til storm, slik det var ventet.

Kom med unnskyldning

Uværet som var varslet av det nasjonale meteorologiske instituttet endret plutselig retning og blusset heller opp øst i Ungarn.

Instituttet gikk derfor dagen etter ut med en unnskyldning på Facebook der de forklarte at det «minst sannsynlige» utfallet skjedde, og at usikkerhet er en del av værmeldinger.

Men det var imidlertid for seint, for mandag fikk sjefen for instituttet Kornelia Radics og hennes nestleder Gyula Horvath sparken fra deres stilling med umiddelbar effekt.

Blandede reaksjoner

BUDAPEST: 28 personer fryktes omkommet etter båtulykken i Budapest. På disse bildene ser man hvordan båtene traff hverandre. Video: Ungarnsk politi Vis mer

Det var vært blandede reaksjoner i landet etter at de to meteorologene ble oppsagt.

Flere har også reagert på at man skal feire deres nasjonaldag med pomp og prakt når nabolandet Ukraina er i krig.

Rundt 100 000 mennesker har skrevet under på en underskriftskampanje for å totalt avlyse årets fyrverkeri i landet.

Tilhengerne av regjeringen var imidlertid rasende etter den upresise værmeldingen, og flere håper at fyrverkeriet fortsatt kan gå av stabelen som planlagt neste lørdag.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer