Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Fikk sparken etter menshets av kvinner

Leder av stor arbeidsgiverorganisasjon i New Zealand forklarte hvorfor kvinner tjener mindre enn menn.

SPARKET: Alasdair Thompson fikk sparken etter forsøket på å forklare lønnsforskjellene mellom kvinner og menn. Foto: Sky News
SPARKET: Alasdair Thompson fikk sparken etter forsøket på å forklare lønnsforskjellene mellom kvinner og menn. Foto: Sky News Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Alasdair Thompson, sjef for Employers' and Manufacturers' Association i New Zealand, har fått sparken etter at han forsøkte å forklare hvorfor kvinner tjener dårligere enn menn.

Thompson sa kvinner tjener mindre enn menn fordi de oftere er syke, samt at de er hjemme med syke barn. Statsminister John Key sier ifølge BBC at Thompsons avgang var uungåelig.

Uttalelsene som vakte bestyrtelse i New Zealand falt i en debatt hos NewstalkZB 23. juni. Debattens utgangspunkt var at kvinner tjener 12 prosent mindre enn menn.

Skylder på mensen - Hvem har høyest sykefravær? Kvinner har. Hvorfor? Fordi «en gang i måneden» har de problemer. Ikke alle har det, men noen har det, sa Thompson, før han fortsatte:

- De har barn som gjør at de må være borte fra jobb og passe dem når de er syke. Det er ikke noe problem med produktiviteten deres, det er ikke deres feil.

- Jeg er lei for det, jeg liker ikke å si disse tingene fordi det høres ut som jeg er en mannssjåvinist, men det er bare slik livet er.

Reaksjonene på uttalelsene fra sjefen i den mektige arbeidsgiverorganisasjonen uteble ikke. Arbeidsminister Kate Wilkinson karakteriserte uttalelsene som en «hjerneeksplosjon». Likestillingsminister Heika Parata sa i dag at folk burde være glad for at han nå har fått sparken.

- Jeg synes det er innlysende utfra responsen han har fått at uttalelsene er uakseptable for brede lag av befolkningen. Min erfaring etter å ha snakket med bedrifter over hele landet, er at de synes synspunktene til Thompson er uakseptable.

Kvinner oftere syke enn menn Kvinner har høyere sykefravær enn menn også i Norge. Tallene for første halvår i 2011, viser at kvinners sykefravær økte fra 8,7 til 9,3 prosent fra i fjor - en økning på hele 6,6 prosent.

Sykefraværet for menn gikk opp fra 5,6 til 5,8 prosent, en økning på 2,9 prosent. Det totale sykefraværet var 7,3 prosent, en økning på 6,1 prosent fra i fjor.

Norske kvinner har dermed over 60 prosent høyere sykefravær enn menn.

Kvinner hadde i 2009 84,7 prosent av menns lønn. Dersom man kontrollerer for utdanning, yrkeserfaring, sektor, bransje og yrke, reduseres lønnsgapet til omternt ti prosent. Kontrollerer man ytterligere for stilling i samme bedrift, viser det at lønnsforskjellen reduseres til mellom null og fire prosent, noe som ikke er statistisk signifikant.