Fikk sparken for dieselskvett til 40 kroner

Norsk Hydro i sin fulle rett, sier tingretten. Oppsagt kvinne hadde plettfri vandel i 26 år.

 NULLTOLERANSE:  Norsk Hydro ASA har gjennomført en forsvarlig saksbehandling, konkluderer Nordmøre tingrett om arbeidskonflikten i Sunndal.  Illsutrasjonsfoto: Bjørn Sigurdsøn / NTB SCANPIX.
NULLTOLERANSE: Norsk Hydro ASA har gjennomført en forsvarlig saksbehandling, konkluderer Nordmøre tingrett om arbeidskonflikten i Sunndal. Illsutrasjonsfoto: Bjørn Sigurdsøn / NTB SCANPIX.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Kvinnen i 50-årene har vært ansatt i Norsk Hydro i Sunndal i 26 år uten en eneste advarsel for mislighold av arbeidsforholdet.

I desember i fjor ble hun «fersket» av en kollega for å ha tappet fire liter av arbeidsgivers avgiftsfrie diesel til eget bruk.

Nå har Nordmøre tingrett slått fast at Norsk Hydro ASA var i sin fulle rett etter arbeidsmiljøloven til å gi kvinnen sparken for å ha tatt med seg varer for om lag 40 kroner hjem fra jobb.

Såkalt røddiesel koster om lag tre kroner mindre pr. liter - om lag 10 kroner - enn ved vanlige pumper på grunn av mindre avgift.

Vil anke Kvinnen har forklart at hun skulle bruke dieselen til å rense verktøy. Skvetten til 40 kroner kostet henne jobben.

- Kvinnen har sagt at hun vil anke. I løpet av noen dager vil LO-forbundet Industri og Energi sentralt bestemme om forbundet stiller seg økonomisk bak en ankesak. I motsatt fall må kvinnen selv ta den økonomiske risikoen med en anke, sier LO-advokat Imran Haider til Dagbladet.

Han har ført saken for kvinnen og forbundet så langt.

Det er Aura Avis som omtaler tingrettsdommen og Norsk Hydro ASAs nulltolleranse overfor tyverier.

Raskt oppover i systemet Det var en kollega som varslet sin arbeidsleder om at kvinnens arbeidsbil sto parkert ved dieselpumpa. Dermed gikk varslingen videre i «systemet» -  til portvakta og videre til fungerende fabrikksjef og politiet.

Kvinnen ble innkalt til til fagforeningen og bedriftsledelsen. Hun tilsto først å ta tatt fire liter diesel, men trakk seinere tilståelsen fordi hun følte seg presset.

Hun avslo et «tilbud» om å si opp jobben selv, slik en annen ansatt hadde gjort tidligere for å ha tatt med seg en større dieseldunk hjem fra arbeidsplassen.

- Særdeles streng Tingretten beskriver selv dommen som «særdeles streng» i forhold til verdien av den stjålne dieselen.

Men retten peker også på at Hydro har gjennomført en forsvarlig saksbehandling uten merknader fra fagforeningen.

Kvinnen ble fritatt for saksomkostninger selv om hun tapte arbeidsrettssaken.