VIDEO GÅTT VIRALT: Kvinnen blir bedt om å respektere parkens båndtvang. Da ringer hun politiet. Video: Privat. Reporter: Celina Morken Vis mer

Fikk sparken for rasisme

Den omstridte videoen er sett av millioner. 24 timer etter at de ble lastet opp i sosiale medier, hadde kvinnen mistet jobben.

Publisert

NEW YORK / OSLO (Dagbladet): - Det er mann, afrikansk-amerikansk, som filmer meg, og truer meg og hunden min. Det er en afrikansk-amerikansk mann, jeg er i Central Park, og han filmer meg og truer meg og hunden min.

Det sier kvinnen i en video som har spredd seg som ild i tørt gress i sosiale medier de siste dagene.

The New York Times beskrives bakgrunnen for hendelsen. Den ivrige fugletitteren Christian Cooper (57) støtte på Amy Cooper i Central Park. Han ba henne om å sette hunden sin i bånd, slik båndtvangen i parken krever. Da hun nektet, begynte han å filme henne.

Kvinnen ber så mannen innstendig om å ikke filme henne. Når han fortsetter, sier hun at hun skal ringe politiet og si at «en afrikansk-amerikansk man truer henne på livet.»

Avisa skriver at kvinnen siden har gitt fra seg hunden sin, gått ut med en offentlig unnskyldning - og fått sparken fra jobben sin - alt i løpet av døgnet etter at videoen ble lastet opp på nettstedet Twitter 25. mai.

Da hadde den blitt avspilt mer en 30 millioner ganger.

Unnskylder

I en uttalelse til CNN sier Amy Cooper at hun ønsker å «unnskylde seg offentlig overfor alle».

- Jeg er ikke rasist. Jeg mente ikke å skade den mannen på noen måte, sier hun.

Overfor CNN forteller New York-politiet at de rykket ut til stede, men at verken Amy Cooper eller Christian Cooper var å finne.

Christian Cooper sier han filmet kvinnen for å kunne dokumentere de faktiske forhold.

- Dessverre bor vi i et område hvor det skjer ting som det som skjedde med Ahmaud Arbery: hvor svarte menn blir skyteskiver. Denne kvinnen trodde hun kunne utnytte det til sin fordel, og det nektet jeg å tolerere, sier han til CNN.

Fikk sparken

Samme dag gikk likevel kvinnens arbeidsgiver, holdingselskapet Franklin Templeton Investments, ut med en melding om at Cooper hadde mistet jobben.

Etter vår interne gjennomgang av hendelsen i Central Park i går, har vi besluttet å avskjedige den involverte ansatte med umiddelbar virkning. Vi tolererer ikke rasisme av noe slag her ved Franklin Templeton, skriver de på sin Twitter-side.

Videre har kvinnen angivelig gitt fra seg hunden sin

I et innlegg på Facebook skriver kennelenAbandoned Angels Cocker Spaniel Rescue:

- Takk til alle bekymrede borgere som har kontaktet oss vedrørende en hund som ble adoptert fra vår kennel. I ettermiddag har eieren frivillig gitt hunden tilbake til oss mens situasjonen avklares.

Ifølge The The New York Times er bakgrunnen for dette at kennelen fikk tilsendt bilder fra Coopers Instagram-profil, som angivelig skal vise at hunden har vært skadd ved flere anledninger.

Flere saker

Sammen med særlig to andre hendelser den siste tida har saken i Central Park utløst en stor diskusjon om rasisme i USA.

Tirsdag viste en video hvordan en politimann i Minneapolis holder kneet over halsen på afroamerikanske George Floyd (46) mens han ligger nede på bakken. Floyd døde, og situasjonen utløste tirsdag sammenstøt mellom demonstranter og politi i Minneapolis. Fire politimenn har allerede fått sparken for hendelsen, og FBI etterforsker nå saken.

I februar ble afroamerikanske Ahmaud Arbery (25) skutt mens han var ute og jogget i Brunswick i Georgia. Først tre måneder seinere, etter at en video av hendelsen ble spredt offentlig, ble en far (64), den tidligere politietterforskeren Gregory McMichael, og sønnen Travis (34) arrestert og siktet for drapet. Siden er også en tredje person, William «Roddie» Bryan (50), som filmet hendelsen, pågrepet og siktet.

- Ferdige med å dø

Leder for borgerrettighetsorganisasjonen National Association for the Advancement of Colored People (NAACP), Derrick Johnson, sier til Los Angeles Times at mange afroamerikanere er svært opprørte etter mange år med liknende videoer og beskrivelser.

Han ramser også opp dødsfallene til Trqayvon Martin i Florida, Michael Brown i Ferguson i Missouri og Eric Garner, som også ble kvalt av en politimann i New York i 2014. I tillegg nevner han opp hendelser hvor afroamerikanske personer har fått politiet etter seg når de har gjort uskyldige ting som å grille, svømme, sove eller bruke offentlige toaletter. Han mener alt er eksempler på hvordan afroamerikanere blir diskriminert.

- Sinnet vi føler og rettferdigheten vi krever, vil gi gjenlyd over hele Minneapolis og resten av landet. Vi er ferdige med å dø, sier Johnson til avisa.

.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer