- Fikk sparken, nektes trygd

Advokaten til NOKAS-tiltalt raser.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no: Thomas Ingebrigtsen er den eneste av de Nokas-tiltalte som ikke sitter varetektsfengslet.

I snart fire måneder har han hver morgen møtt i rettssalen, og forlatt den provisoriske rettsbygningen som en fri mann om ettermiddagene.

Ingebrigtsen fikk sparken fra jobben som snekker fordi han måtte møte som tiltalt i Nokas-saken.

Da hadde han først prøvd å jobbe litt om kveldene, men det fungerte dårlig.

-Vi søkte om arbeidsledighetstrygd for ham, men fikk ikke fordi han ikke er arbeidssøker når han sitter i retten. Vi prøvde å få støtte fra sosialkontoret, men det ble nei der også, opplyste advokat Tor Kjærvik i sin prosedyre i Stavanger tingrett i formiddag.

Ingebrigtsen har samboer og et lite barn.

Han er tiltalt for medvirkning til grovt ran, og aktor har lagt ned påstand om seks års fengsel for Sandnes-mannen.

Advokat Kjærvik påstod frifinnelse for sin klient, alternativt at straffen burde ligge på under ett års fengsel.

- Fikk sparken, nektes trygd

-Ingebrigtsen har bare vært formidler av husleie for David Toska, han har kjøpt mat for Toska og vært med ham til Ikea. Han hadde ingen kunnskap om at et ran skulle finne sted i Stavanger, hevdet advokat Tor Kjærvik.

Så Schumann med våpen

Ingebrigtsen har forklart at han solgte anabole steroider som han kjøpte av David Toska.

Han er den eneste av de Nokas-tiltalte som ble telefonavlyttet av politiet før ranet.

Advokat Kjærvik påpekte at denne kontrollen ikke avslørte tilknytning til planlegging av Nokas-ranet.

Medtiltalte Dan Pettersen er kamerat med Ingebrigtsen. Pettersen hadde et enormt pengeforbruk etter ranet, og hevdet i sin forklaring at han hadde fått pengene fra Ingebrigtsen.

Dette avviser Ingebrigtsen.

Thomas Ingebrigtsen møtte David Toska ved noen anledninger før ranet, han så også tiltalte Kjell Alrich Schumann holde et våpen i det som seinere ble ranernes dekkleilighet i Stavanger.

Ingebrigtsen gikk ikke til politiet med disse opplysningene. Ifølge advokat Kjærvik var en slik opptreden naturlig, siden han allerede var i gang med illegalt salg av anabole steroider.

Gjeldsslave i mange år

Det er ikke påvist at Thomas Ingebrigtsen har mottatt noe utbytte fra Nokas-ranet. Hvis han blir dømt, er han den første av de tiltalte som blir løslatt.

Aktoratet har lagt ned påstand om at alle de tiltalte skal dømmes til å betale tilbake ransbeløpet og betale erstatning og oppreisning til Nokas-ansatte og avdøde Klunglands pårørende.

-Da kan han bli møtt av et voldsomt erstatnings- og oppreisningskrav på over 60 millioner kroner. Det er helt urimelig. Han kunne ikke vite at et ran med slikt utbytte var under planlegging, sa advokat Tor Kjærvik.

Livet hans vil bli totalt ødelagt dersom han dømmes til å betale erstatning. Han vil ikke få jobb, han kan ikke motta arv, det er totalt urimelig, sa Kjærvik.