Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Fikk sparken

TROMSØ (Dagbladet): Grimur Vilhelmson (34) er ikke psykolog. Likevel fikk han jobb som psykolog ved Kirkenes sykehus. Han ble anmeldt og avskjediget, og risikerer nå ett års ubetinget fengsel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

For å kunne forsørge familien, tok Grimur Vilhelmson jobb på et skipsverft i Sør-Norge. Der knuste han hendene i en ulykke, i dag er han 100 prosent arbeidsufør og plages med store smerter.

- En tragedie, jeg føler meg forfulgt og ødelagt. I dag har jeg det bare vondt, sier Grimur Vilhelmson i Kirkenes.

Fortvilet

Han føler seg dypt krenket, og er oppgitt over rettsforhandlingene i Tana og Varanger herredsrett. Dom i saken vil falle i neste uke.

Politiinspektør Arne Hammersmark mener Vilhelmson har forledet sykehuset til å ansette ham som psykolog.

- Men Vilhelmson opplyste jo at han ikke var godkjent som psykolog?

- Det er riktig, men sykehuset trodde godkjenningen var like rundt hjørnet. Psykolog er en tittel som må være beskyttet. Det er ikke lov til å ta jobb som psykolog uten å ha den nødvendige kompetanse, sier Hammersmark. Han la også ned påstand om at Vilhelmson skal tilbakebetale lønn på 260 000 kroner.

- Har ikke sykehuset et ansvar for hvem de ansetter?

- Nå skal retten tale, jeg kan ikke kommentere saken nærmere, sier politiinspektøren.

Sykehusdirektør Hilde Gade var i går ikke tilgjengelig for kommentarer.

Advokat Arnor Rønningen, som forsvarte Vilhelmson, mener hans klient ikke har ført sykehuset bak lyset.

- Nei, han la alle kort på bordet. Her er det sykehuset som har handlet galt, Vilhelmson skal ikke straffes med fengsel for å ha vært ærlig, sier Rønningen.

Grimur Vilhelmson sier han har utdanning innen psykologi fra universiteter i USA. Retten fikk dokumenter som viste at han har embetseksamen i psykologi med spesialisering innen nevropsykologi. Motparten mener vitnemålene dels er falske. I retten ble Vilhelmson nektet å føre vitner som kunne dokumentere hans utdanning.

- Min rettssikkerhet er ikke ivaretatt når jeg ikke får føre bevis for at jeg har relevant utdanning, sier Vilhelmson, og får full støtte fra sin advokat.

Uviss framtid

I dag er Grimur Vilhelmson en bitter mann som føler hele hans framtid står på spill. Han har kone og forsørgeransvar for tre mindreårige barn. Etter ulykken har han bare to fingre igjen.

- På grunn av yrkesskaden kan jeg aldri mer utføre manuelt arbeid. Helsa hadde ikke blitt ødelagt om sykehuset hadde behandlet meg rettferdig. Jeg føler at jeg langsomt dør. Mitt eneste håp er å få en jobb som samsvarer med min utdanning, sier han.

Politiinspektør Hammersmark medgir at saken er svært spesiell. Han har undersøkt tidligere rettspraksis uten å ha funnet tilsvarende saker.

- Ansettelsen skulle aldri skjedd, framholder politiinspektøren.

Grimur Vilhelmson arbeidet som psykolog ved Kirkenes sykehus i et halvt år før han ble suspendert og seinere avskjediget. Han hadde også et engasjement som psykolog ved familievernkontoret i Kirkenes i fire måneder.

TRAGISK: Grimur Vilhelmson fikk sparken, og nå trues han med ett års fengsel.