Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Fikk spørsmål om han er en internettgigant eller et monster

Facebook-grunnleggeren grilles av EU-parlamentet.

DIREKTE: Facebook-gründer Mak Zuckerberg møter Europas ledere for å snakke om borgerrettigheter og rettferdighet i sosiale medier. Video: AP Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mark Zuckerberg, grunnlegger og direktør for Facebook, ble i kveld grillet av folkevalgte i EU-parlamentet om Cambridge Analytica-skandalen.

To av temaene han må forklare var blant annet hvordan analyseselskapet, som bisto Donald Trump i valgkampen, kunne stjele personopplysninger om 87 millioner Facebook-brukere. Han måtte også klargjøre at persondata ikke blir brukt for å manipulere demokratiet.

Zuckerberg startet høringen med å si at det er mange positive ting ved Facebook, som å holde kontakt med folk og fortelle folk at man er i sikkerhet dersom man er i en by som har blitt rammet av et terrorangrep. Han kom med nok en beklagelse over personvernskandalen.

- Det var en feil, og jeg beklager. Det vil ta tid å komme gjennom alle endringene vi skal gjøre, sier han og fortsetter:

- Vi skal doble antall personer som skal jobbe med sikkerhet. Vi aksepterer at lønnsomheten vil gå ned, men sikkerhet er viktigere, sa han.

I BRUSSEL: Mark Zuckerberg hilser på presidenten for Europaparlamentet Antonio Tajani i forkant av høringen. Foto: NTB scanpix
I BRUSSEL: Mark Zuckerberg hilser på presidenten for Europaparlamentet Antonio Tajani i forkant av høringen. Foto: NTB scanpix Vis mer

Flere innstramminger

Han forteller videre at de kommer til å utvide virksomheten i Europa. Innen 2020 kommer selskapet til å ansatte 10 000 nye personer.

Facebook-grunnleggeren beklaget også at selskapet var for trege med å identifisere russisk påvirkning på Facebook i forbindelse med presidentvalget i 2016. Han sier at de har gjort en bedre jobb siden den gang, blant annet under det franske og det tyske valget.

Han varslet også at enda en innstramming på vei. Samtidig er en omfattende gransking i gang for å sjekke hvilken informasjon ulike apper har fått tilgang til tidligere. Selskaper som har misbrukt informasjon, vil bli utestengt.

Han informerte også om at de er i ferd med å gjøre det mulig for brukere å slette historikken sin, akkurat slik man kan slette historikk og informasjonskapsler i nettlesere.

Internettgigant eller et monster?

- I løpet av de siste par åra er det også blitt klart at vi ikke har gjort nok for å forhindre at disse verktøyene også brukes på skadelige måter. Det gjelder falske nyheter, utenlandsk innblanding i valg og utvikleres misbruk av personopplysninger, sa Zuckerberg.

DEMONSTRANTER: Demonstranter utenfor EU-parlamentet i Brussel i dag. Foto: NTB scanpix
DEMONSTRANTER: Demonstranter utenfor EU-parlamentet i Brussel i dag. Foto: NTB scanpix Vis mer

En av spørsmålene han fikk var fra lederen for den liberale partigruppen i EU-parlamentet, Guy Verhofstadt. Han mente at dette er Zuckerberg sin 14. eller 15. beklagelse så langt, og den tredje så langt i år. Han lurer på om Zuckerberg er i stand til å fikse problemet.

- Det er tydeligvis et problem. Det eneste måten jeg kan se at man kan fikse det på, er offentlige reguleringer. Det er litt som bankene i 2007 og 2008 da de sa: «Å, vi vil regulere oss selv». Men de gjorde ikke det, sier han.

Han sa også:

- Jeg mener vi har et stort problem her. Du må spørre deg selv hvordan du vil bli husket. Som en av de tre internettgigantene, sammen med Jobs og Gates, eller et internettmonster? Spør Guy Verhofstadt

Mange av de andre spørsmålene Zuckerberg fikk dreide seg om hvordan Facebook skal jobbe framover og hva de skal gjøre. På spørsmål om det er nødvendig med reguleringer, svarer han følgende:

- Jeg tror ikke man trenger å spørre om reguleringer er nødvendig, men spørsmålet er hva slags. En slags regulering er nødvendig. Vi har rammer som er fleksible, sier han, og legger til at dette er et tema som kan diskuteres seinere.

Mot slutten av høringen sa Facebook-grunnleggeren at han mente han hadde vært innom de fleste spørsmål.

- Det var mange spesifikke spørsmål jeg ikke fikk tid å svare, men jeg tror jeg var innom det meste, sier han.

Fikk ikke svar

Så reagerte enkelte av EU-politikerne. De mente at han ikke svarte på flere av spørsmålene.

- Jeg hadde seks konkrete spørsmål. Du svarte ikke på noen, ropte Philippe Lamberts.

- Jeg er sikker på at du vil få svar på dem seinere, sa Zuckerberg.

Så begynte flere å kommentere på at det var flere enn Lamberts spørsmål som ikke ble svart på. Blant annet monster-spørsmålet.

Siden de allerede var et kvarter på overtid ble de enige om at Zuckerberg skulle svar skriftlig de nærmeste dagene.

Har beklaget

I midten av mars ble det kjent at det britisk-baserte dataanalyseselskapet Cambridge Analytica (CA) hadde samlet inn personopplysninger om 87 millioner Facebook-brukere. Selskapet solgte analyser av materialet til blant andre Donald Trumps valgkampstab - til tross for at det står i Facebooks regler at det ikke er tillatt at en tredjepart bruker data til kommersielle formål.

Saken minnet også millioner av oss på personvernet og hvor mye vi deler om oss selv på Internett.

I slutten av mars innrømmet Zuckerberg at Facebook hadde gjort en feil.

Kveldens høring er den tredje Zuckerberg møter til. 10. april forklarte han seg for justiskomiteen i Senatet i USA. Dagen etterpå måtte han forklare seg for Representantenes hus. Begge gangene beklaget han for det som hadde skjedd.

Som følge av skandalen har britiske myndigheter startet gransking av Cambridge Analytica, selv om IT-bedriften er lagt ned og slått seg konkurs.

- Sikkerhet viktigere enn penger

Det var ventet at Zuckerberg vil komme med nok en beklagelse under EU-høringen.

Det var også ventet at han under høringen ville si at folks sikkerhet er viktigere enn lønnsomhet, skrev nyhetsbyrået AFP i forkant av høringen. Dette var noe han også sa.

Det er også ventet at han vil si at Facebook vil gjøre nye investeringer for å beskytte brukere i lys av skandalen.

Høringen kommer tre dager før EU innfører ny personvernlov. En lov som Zuckerberg har ønsket velkommen. Den nye loven innebærer at innbyggerne får sterkere rettigheter og virksomheter får nye plikter, opplyser Datatilsynet.