Vitenskapsfestivalen Starmus:

Fikk spørsmål om kritikken mot Putin-dokumentar: - Har du null respekt for arbeidet mitt?

Har blitt kritisert for å fungere som Russlands propaganda-arm. Selv mener Oliver Stone han bare har gitt Putin en mulighet til å forklare seg.

TETT PÅ: I dokumentarserien «The Putin Interviews» er Vladimir Putin åpen om flere temaer. Her snakker han om NATO og Edward Snowden. Video: Showtime / AP Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

TRONDHEIM (Dagbladet): - Skal vi snakke om festivalen, om Starmus, eller bare om Russland?

Hollywood-regissøren Oliver Stone virker litt brydd der han sitter i et provisorisk rom i Trondheim spektrum. Han møter presse fra hele verden etter å ha holdt et foredrag foran en fullsatt konferansesal under vitenskapsfestivalen Starmus som avholdes i bartebyen.

Stone vil helst snakke om festivalen. Journalistene vil stille han spørsmål om sin nye dokumentar «The Putin Interviews». Dokumentaren, som er delt opp i fire deler, stammer fra 20 timer med én-til-én intervjuer Stone har hatt med Vladimir Putin de siste to åra.

Journalistene er særlig interessert i høre hva Stone tenker om kritikken dokumentaren har fått, at den i bunn og grunn er et mikrofonstativ for russisk propaganda, levert fra Russlands president selv.

- Tror du virkelig jeg ville brukt to år av livet mitt på å være en PR-fyr for Putin? Har du null respekt for arbeidet mitt? Tror du jeg er kjøpt og betalt, svarer Stone på et spørsmål fra Adresseavisa.

Enda mer brydd.

MISLIKTE SPØRSMÅLENE: Oliver Stone var ikke begeistret for norsk presses spørsmål under en pressekonferanse i Trondheim onsdag. Foto: Max Alexander / Starmus
MISLIKTE SPØRSMÅLENE: Oliver Stone var ikke begeistret for norsk presses spørsmål under en pressekonferanse i Trondheim onsdag. Foto: Max Alexander / Starmus Vis mer

- Ikke PR-fyr for Putin

Nei, Stone avfeier kontant at han har en PR-fyr for Putin.

Var han redd for at han kom til å bli oppfattet som Putins PR-fyr, var imidlertid spørsmålet fra Trondheim-avisa.

- Trollene på nettet sier hva som helst. De sier at jeg er kjøpt og betalt av Putin. Kom igjen … Jeg researchet dette. Jeg gjorde mitt beste, og jeg mener at jeg beviste det gamle ordtaket om at det alltid er to sider av samme sak, fortsetter Stone.

Dette var et av de første spørsmålene.

Det aller første falt heller ikke i smak hos stjerneregissøren. Da NRK spurte Stone om de ubekreftede rapportene i Russland om at et videoklipp Putin viser Stone i dokumentaren i realiteten er falskt, virker det som om tålmodigheten hans tar slutt før pressekonferansen i det hele tatt har begynt skikkelig.

- Skal du begynne med denne «blogger-bullshiten»? Bloggerne som sier ditt og datt. Ja, okei. Jeg vet ikke. Han tok fram en telefon, viste oss den, vi filmet det - og han sa det var det (Russiske styrker som bomber IS i Syria). Hvorfor skulle han forfalske det? Russerne har gjort det veldig bra i kampen mot IS i Syria. De har bombet livskiten ut av Syria, sier Stone.

- Og her begynner du med en liten bagatell. Ok, greit …

NRK har selv omtalt hendelsen.

DOKUMENTARSERIE: Filmskaper Oliver Stone har i løpet av noen år tilbrakt flere titals timer sammen med Vladimir Putin. Resultatet er en dokumentarserie som har fått navnet «The Putin Interviews». Video: Showtime Vis mer

(Ikke) tøff nok

Stone snakker seg varmere og lunere når han kritiserer vestlige, og særlig amerikanske, medieprofilers forsøk på å skape seg et navn ved å være tøffe overfor Putin. «Et ordentlig problem», mener Stone.

At Hollywood-regissøren med storfilmer som «JFK», «Platoon» og «Wall Street» på samvittigheten, ikke var tøff nok mot Putin, var imidlertid en del av kritikken mot dokumentaren hans.

Alle kritikerne er riktignok ikke enige i at han var for mild. Andre berømmer Stones forsøk på det regissøren selv mener han har gjort: gitt Russlands president, Vladimir Putin, anledning til å forklare seg.

Om annekteringen av Krim, om den angivelige hackingen i forkant av det amerikanske valget, om Russlands lovgivning som forbyr «homopropaganda».

- Det gjør ham i stand til å snakke i fire timer, på russisk, til et vestlig publikum, noe som aldri har blitt gjort før, sier Stone selv, og legger til om det to år lange prosjektet:

- Jeg tror vi hadde en god dans. Kameraet ljuger ikke. Jeg tror det forteller deg noe, ved å fange kroppsspråket hans, øynene hans.

- Den russiske sjela

Så hva er det så Vesten ikke forstår? Om Russland, om Vladimir Putin og det russiske folk, som får pressen til å stille alle disse spørsmålene. Spørsmålene som virker å bry Stone.

Dagbladet stiller Stone spørsmålet. Han tar en lang pause og sukker før han svarer:

- Kanskje det aller viktigste dere ikke forstår, er den russiske sjela, sier Stone, den 70 år gamle amerikaneren født i New York.

De russiske journalistene i salen virker å være enige.

Etter noen minutter med Stone-prat, kommer han til følgende konklusjon:

- Det er galskap å ha dem (Russland) som fiende.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer