KLEMMER HVERANDRE:  Den tyske astronauten Alexander Gerst (t.v.), Maxim Surajev fra Russland (i midten) og amerikanske Reid Wiseman klemmer hverandre under pressekonferansen for å vise at politikk og konflikt ikke gjelder i verdensrommet. Foto: AFP PHOTO/KIRILL KUDRYAVTSEV
KLEMMER HVERANDRE: Den tyske astronauten Alexander Gerst (t.v.), Maxim Surajev fra Russland (i midten) og amerikanske Reid Wiseman klemmer hverandre under pressekonferansen for å vise at politikk og konflikt ikke gjelder i verdensrommet. Foto: AFP PHOTO/KIRILL KUDRYAVTSEVVis mer

Fikk spørsmål om politikk i verdensrommet - svarte med en gruppeklem

Astronautene lar seg ikke påvirke av det dårlige klimaet mellom Russland og Vesten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En russisk Sojuz-rakett med et russisk-vestlig mannskap ble onsdag skutt opp fra Baikonur-basen i Kasakhstan med kurs for den internasjonale romstasjonen ISS.

Følg oppskytingen live her

Oppskytingen skjer trass i det dårlige klimaet mellom Russland og Vesten i forbindelse med Ukraina. Begge parter er enige om at samarbeidet om ISS må fortsette uansett andre konflikter.

Om bord i Sojuz-kapselen var den russiske kosmonauten Maxim Surajev, NASA-astronauten Reid Wiseman og den tyske astronauten og geofysikeren Alexander Gerst.

Surajev, som er leder for teamet, har vært på ISS tidligere, mens det er første gang for de to andre. På ISS møtes de seks timer etter oppskytingen av en amerikaner og to russere.

På pressekonferansen før oppskytingen spurte en russisk journalist om dagens internasjonale spenning ville få negative konsekvenser for forholdet dem imellom.

- Føler dere som team denne spenningen. Er det noen plass for politikk i verdensrommet? spurte journalisten.

Til svar ga de hverandre en gruppeklem.

- Dette er vårt svar, sa Wiseman på russisk.

Gerst utdypet også overfor den tyske journalisten:

- Jeg tror det betyr mye om du ser på vårt mannskap som ikke bare et team, med tre forskjellige menn med tre forskjellige nasjonaliteter - vi er faktisk venner. Det fins ingen landegrenser i verdensrommet. Vi skal til en internasjonal romstasjon hvor vi skal gjøre eksperimenter som vil gagne oss alle, sier Gerst, ifølge CBS News.

OPPSKYTINGEN:  Sojuz-raketten, med Gerst, Suraev og Wiseman om bord, ble skutt opp fra Baikonur-basen i Kasakhstan onsdag kveld. AFP PHOTO/KIRILL KUDRYAVTSEV
OPPSKYTINGEN: Sojuz-raketten, med Gerst, Suraev og Wiseman om bord, ble skutt opp fra Baikonur-basen i Kasakhstan onsdag kveld. AFP PHOTO/KIRILL KUDRYAVTSEV Vis mer