For to uker siden var Tina Selland (43) og familien fra Enebakk på hyttetur.
Det var oppholdsvær, noe som førte til at de tilbrakte hele dagen ved vannet.
Etter badeturen oppdaget Selland at yngstesønnen, Mikkel (4) var dekket til med store, røde utslett på beina.
- Vi har opplevd dette tidligere, men i år var det veldig ille med tanke på at det var kaldt i vannet, forteller Selland til Dagbladet.
Det var Smaalenenes Avis som omtalte saken først.

Liknet myggstikk
Til Dagbladet forteller Selland at hun er ganske sikker på at det er svømmekløe.
Ifølge Folkehelseinstituttet oppstår svømmekløe av parasitten ikter som vanligvis går på ulike fuglearter knyttet til ferskvann.
- Det så først ut som at han var spist opp av mygg, men siden han bare hadde blitt bitt på beina skjønte jeg at det ikke var tilfellet, sier Selland.
Arnulf Soleng, seniorforsker for skadedyrkontroll hos Folkehelseinstituttet, forteller at man ikke trenger å bli bekymret hvis man oppdager dette.
- Etter det vi vet, er ikke svømmekløe farlig ettersom parasittene dør i huden. Men svømmekløe kan være svært ubehagelig for mange, sier Soleng til Dagbladet.

Folk reagerer ulikt
Soleng forteller at det kan være vanskelig å stille riktig diagnose etter en badetur.
- Det er mye som man kan få stikk og utslett av. De første symptomene på svømmekløe er «kilende» og «prikkende» følelse på huden.
Seniorforskeren forteller at utslettet varierer uavhengig av antall cerkarier i vannet og tidligere eksponeringer for parasitten.
- Gjentatte eksponeringer fører ofte til sterkere plager. Det er også rapportert tilfeller av hevelser i bein og armer, forstørrede lymfeknuter, feber, kvalme og diaré.

Forebygge
Etter noen Google-søk fant Selland gode råd for hvordan man kan prøve å forhindre at parasitten setter seg.
- Det skal hjelpe hvis man bruker vannfast og sandfast solkrem. Når man har vært ute i vannet, burde man skylle seg med rent vann og tørke kroppen godt med et håndkle.
Seniorforsker Soleng har også ulike tips til hvordan man kan redusere eksponeringen.
- Hvis mulig bør man unngå strender der vinden blåser fra havet mot land. Det er her cerkariene ofte konsentreres. Vannfast solkrem med brennmanetbeskyttelse er vist å kunne redusere eksponeringen.
Selland forteller at hun har prøvd å finne solkrem med brennmanetbeskyttelse, men ingen av apotekene hun har vært innom har hatt det.

Badeforbud
Utslettene og kløen stoppet ikke familien fra å bade i innsjøen like ved hytta.
Men selv med alle triksene i boka ble sønnen bitt igjen.
- Vi smurte ham ofte med faktor 50, dusjet og tørket ham godt da han var ferdig med å bade. Jeg blir litt oppgitt, sier Selland til Dagbladet.
Også storebror Oliver (9) hadde fått noen utslett på kroppen.
Nå har barna fått badeforbud.
- Heldigvis har de ingen plager, men det er litt kjedelig at ungene flyr rundt med prikkete bein.
Selland håper det har gitt seg til neste gang de skal på hytta.
- Hvis ikke må vi gå over på den andre siden i forhold til der hytta ligger, men det er litt kjedelig når vi har badevann like utenfor.