Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Fikk strengere straff fordi de kommer fra Øst-Europa

Brødre dømt for 41 bilinnbrudd. - Brudd på menneskerettighetene, sier advokat.

DØMT FOR 41 BILINNBRUDD: De to brødrene hadde ifølge politiet spesialisert seg på bilinnbrudd. På bildene nederst kan en se en bil politiet mener de fjernet airbagen og stereoanlegget fra.
DØMT FOR 41 BILINNBRUDD: De to brødrene hadde ifølge politiet spesialisert seg på bilinnbrudd. På bildene nederst kan en se en bil politiet mener de fjernet airbagen og stereoanlegget fra. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||(Dagbladet.no): Advokat Brynjulf Risnes har klaget Stavanger Tingrett til Den Europeiske Menneskerettighetsdomstol (EMD).

Risnes representerer to litauiske brødre som i november i 2007 ble dømt til henholdsvis tre år og to år og sju måneder i fengsel for i alt 41 bilinnbrudd i Stavanger og Bergens-området.

Advokaten klager inn dommeren fordi han mener retten har gitt de to strengere straff fordi de er østeuropeere.


- Reageres strengt

I dommen heter det:

«Ved straffutmålingen har retten sett hen til at det er et økende problem at kriminelle fra Øst-Europa kommer til et vesteuropeisk land for å begå ulike former for vinningskriminalitet, en virksomhet som er svært samfunnsskadelig. Allmennpreventive hensyn taler dermed med styrke for at det reageres strengt på overtredelse av den karakter det her er tale om».

Risnes reagerer kraftig på dommernes formulering.

- Det er et absolutt forbud mot å legge vekk på nasjonalitet, etnisitet og kjønn i rettsvesenet. Her skriver dommeren rett ut at de får strengere straff fordi de er østeuropeere. Domslutningen er så klar at det er vanskelig å bortforklare, sier advokaten til Dagbladet.

- At murene mellom landene bygges ned har svært mange positive sider og noen negative. Løsningen på de negative kan ikke være å på akkord med menneskerettighetene, sier Risnes.

- I strid med EMK
Han mener dommen er i strid med Den Europeiske Menneskerettighetskonvensjonen, og her spesielt artikkel 6 (retten til en rettferdig rettssak) og 14 (forbud mot diskriminering).

Advokaten mener at dommen også strider med FN-konvensjonen mot rasediskriminering. Anken ble avvist av lagmannsretten.

Risnes snakker russisk og har derfor mange klienter fra Øst-Europa.

- De forteller meg at norske myndigheter er mer negative til dem nå enn tidligere, sier han.

Han mener det er en tendens til at østeuropeere også dømmes lettere.

- Det virker som det i noen tilfeller er en lavere terskel, sier han.

Spesialiserte
I saken med de to litauiske brødrene ble det felt dom uten at det var noen direkte vitneobservasjoner eller tekniske bevis som knyttet de to til noen av sakene, slik Risnes ser det.

Tyveriene ble utelukkende begått i Mercedeser, BMW-er og Audier. De to er dømt for å ha fjernet airbager, integrerte GPS-er og navigasjonsutstyr, CD-spillere samt DVD-spillere og skjermer.

I retten hevdet politiet at en rekke av bilene sannsynligvis var åpnet med en såkalt polsk nøkkel, et verktøy som brukes for å bryte seg inn i biler. Det ble funnet en polsk nøkkel i en av brødrenes biler da de ble pågrepet på en campingplass.

Politiet har kartlagt den ene av brødrenes mobiltelefonbruk samt de tos ulovlige bompasseringer, og mener å kunne bevise at den spesielle typen bilinnbrudd startet da de to brødrene ankom et område og at de opphørte når de dro videre.

De to nekter straffskyld, og hevder at noen har lånt bilene deres uten at de skjønte at de skulle brukes til kriminalitet.

- Rettferdig dom

Sorenskriver Helge Bjørnestad mener domsavsigelsen ikke er i strid med EMK.

- De er dømt til sammen for mer enn 40 straffbare forhold, og jeg kan vanskelig se at de ikke har fått en rettferdig rettergang eller at det er et brudd på forbudet mot diskriminering, sier Bjørnestad, som presiserer at han ikke har lest selve klagen.

- Det ble avsagt en 22 siders lang dom som er godt begrunnet. De har vært på et renspikket tyveritokt og har et rulleblad fra før, og jeg mener det som står om bakgrunnen deres vanskelig kan ses på som annet enn en konstatering av forholdene, sier sorenskriveren.

SPESIALUTSTYR: Ifølge politiet hadde de to brødrene spesialutstyr for innbruddene.
SPESIALUTSTYR: Ifølge politiet hadde de to brødrene spesialutstyr for innbruddene. Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling