Årets navn: Statsminister Jens Stoltenberg fikk i går Årets navn-statuetten av Dagbladets sjefredaktør John Arne Markussen. Foto: Sveinung U. Ystad, Dagbladet
Årets navn: Statsminister Jens Stoltenberg fikk i går Årets navn-statuetten av Dagbladets sjefredaktør John Arne Markussen. Foto: Sveinung U. Ystad, DagbladetVis mer

- Fikk styrke ved å trøste andre

Jens Stoltenberg årets navn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Jens Stoltenberg er årets navn i Dagbladet for sitt lederskap som statsminister etter terrorangrepene 22.juli.

- Jeg blir rørt av å få denne typen oppmerksomhet. Jeg er glad for den anerkjennelsen jeg er blitt vist, sier Stoltenberg.

Jens Stoltenberg har nettopp fått Dagbladgutten i hånda og takker ansvarslig redaktør John Arne Markussen, som legger til at Dagbladet nok ikke har for vane å kåre statsministre til årets navn.

- Samtidig er det viktig for meg å få fram at dette ikke handler om meg, men om de menneskene som har mistet livet og de pårørende, sier Stoltenberg innstendig til takk.

Ord som samlet
Situasjonen var helt uten sidestykke, og lille Norge ante bare så vidt omfanget 22.juli. Samme kveld fant Stoltenberg og hans nærmeste medarbeidere fram til ordene som samlet et helt land i dyp sorg: «Vårt svar er mer demokrati, mer åpenhet og mer humanitet. Men aldri naivitet.»

- Jeg tror ikke jeg tok inn over meg omfanget før jeg fikk tekstmeldingen om over at det var over 80 døde. Det var ved 3-tida om natta. Jeg hadde levd i håpet om at det var feil, sier Stoltenberg.

En livsbøye
Dagen etter svikter en fars bein i det statsministeren håndhilser. Redningen blir murkanten på et bedd utenfor Sundvollen hotell, men statsministeren griper etter ham og blir sittende på huk og holder rundt mannen. Lenge. Statsministeren husker det møtet, og alle de andre møtene med de pårørende.

- Sannheten er at det er egentlig først da tragedien virkelig tragedien siger inn. Det er ikke bare noe jeg sier, det er noe jeg mener; For meg ga det mening å ha noe å gjøre. Det å få være med på å formulere budskapet den kvelden den dagen. Det å få trøste menneskene på Sundvollen. Det opplevde jeg nesten ikke som en belastning. Mer som en livsbøye, som noe å få holde fast i, sier han og legger til:

Sorg gir nærhet - Sorg gir en nærhet som mennesker ellers må bruke år på å utvikle. Når man møter et menneske i dyp sorg går det sekunder, så kan man fortelle om seg selv, gråte og fortelle sine innerste tanker til et menneske du knapt kjenner, sier Stoltenberg og legger til:

- Når vi gråter er vi mer åpne for hverandre. Jeg fikk styrke gjennom å trøste andre. Det er nesten et privilegium å få lov å trøste.

- Har du fått tid til ditt eget sorgarbeid oppi alt dette?

- Jeg tror at jeg har fått til det. Først gjennom Ingrid og familien min, så gjennom medarbeiderne mine, svarer Stoltenberg.

Vist fram nye sider
I ettertid har Stoltenberg mange ganger fått spørsmålet om han har forandret seg. Til det svarer han «mindre enn det mange kanskje tror».

- Men jeg har fått vist fram andre sider ved meg. Det er egenskaper jeg håper og tror jeg har hatt hele tiden. Det er en tid for alt. Det handlet om å sette ord på følelser. Jeg har sett hvor viktig ord, følelser og verdier kan være, sier han.

Nå vil Stoltenberg ser framover, noe han vil legge stor vekt på i sin nyttårstale.

- Det er den beste respekt vi kan vise ofrene at vi tar vare på minnene og går videre, sier han og legger til:

-- Vi må ikke bli igjen i sorgen. Det er en tid for alt.