Fikk sukker- piller

Først fikk narkomane Linda (31) medikamenter som hjalp mot narkoabstinensen. Men etter noen uker ble de virkningsfulle pillene erstattet med juksepiller. - Nå har abstinensene drevet meg tilbake på gata. Kommunen driver et farlig spill med oss, sier hun.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Linda (31) er en av 19 forventningsfulle og skjelvende heroinister som endelig så muligheten til å komme i gang med et liv. De ble valgt ut av Oslo kommune til en forsøksordning med bruk av medikamentet Subutex - et medikament som kan hjelpe narkomane til å kvitte seg med suget etter narkotika.

Etter åtte dagers bruk av Subutex skulle en stor del av testpersonene få falske sukkerpiller - såkalte placebopiller - i stedet for medikamentet som var i ferd med å gi dem et bedre liv. Det ble gjort for å kunne vurdere virkningen av dette relativt nye stoffet.

De som deltok i forsøket var valgt ut fra den lange lista med rusmisbrukere som sto i kø for metadonbehandling - et annet middel mot narkoavhengighet.

Endelig håp

Etter 14 år med rusmisbruk øynet Linda endelig en vei ut av heroinhelvetet. Fra Senter for metadonassistert rehabilitering lanserte metadonprosjektet i 1998 hadde hun daglig ringt for å bevise overfor prosjektledelsen at hun var motivert.

Hun forteller om hvor fortvilet hun ble når det gang på gang var usikkerhet om finansiering og spørsmål om metodene førte til utsettelser.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer