Fikk sukker- piller

Først fikk narkomane Linda (31) medikamenter som hjalp mot narkoabstinensen. Men etter noen uker ble de virkningsfulle pillene erstattet med juksepiller. - Nå har abstinensene drevet meg tilbake på gata. Kommunen driver et farlig spill med oss, sier hun.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Linda (31) er en av 19 forventningsfulle og skjelvende heroinister som endelig så muligheten til å komme i gang med et liv. De ble valgt ut av Oslo kommune til en forsøksordning med bruk av medikamentet Subutex - et medikament som kan hjelpe narkomane til å kvitte seg med suget etter narkotika.

Etter åtte dagers bruk av Subutex skulle en stor del av testpersonene få falske sukkerpiller - såkalte placebopiller - i stedet for medikamentet som var i ferd med å gi dem et bedre liv. Det ble gjort for å kunne vurdere virkningen av dette relativt nye stoffet.

De som deltok i forsøket var valgt ut fra den lange lista med rusmisbrukere som sto i kø for metadonbehandling - et annet middel mot narkoavhengighet.

Endelig håp

Etter 14 år med rusmisbruk øynet Linda endelig en vei ut av heroinhelvetet. Fra Senter for metadonassistert rehabilitering lanserte metadonprosjektet i 1998 hadde hun daglig ringt for å bevise overfor prosjektledelsen at hun var motivert.

Hun forteller om hvor fortvilet hun ble når det gang på gang var usikkerhet om finansiering og spørsmål om metodene førte til utsettelser.

Da eksperimentet med Subutex som erstatningsmedikament ble relansert i pressen i februar, gikk ryktebørsen blant de narkomane i spinn. De utvalgte så seg verken tilbake eller til siden. Det var deres tur.

- De første dagene etter at jeg fikk Subutex kjente jeg gradvis at kroppen min våknet igjen. Jeg la planer, skrev brev, snakket med familien - som var like glade som meg. Etter en periode kom imidlertid krampene igjen, og enda så lite jeg ville innse det, så skjønte jeg at jeg hadde jeg tapt igjen, forteller Linda.

Subutex-pillene som hadde gitt henne hjelp, var blitt erstattet med sukkerpiller.

Prostituerer seg

Før forsøket begynte skrev hun under på en kontrakt som tilsa at hun kunne havne blant de som fikk juksepillene.

- En narkoman som har vært på kjøret i ti år skriver under på hva som helst for å kunne komme seg vekk. Jeg hadde ingenting å tape og alt å vinne. Nå har jeg tapt det meste. Hvordan kan de spille med syke mennesker på den måten? Hvorfor kunne vi ikke få medikamentet som virket alle sammen? Er de klar over hva de gjør?

Livredd for å bli ekskludert fra prosjektet, skrev Linda under en avtale som ble presentert for henne minutter før den første Subutex-utdelingen.

Med den underskriften forpliktet hun seg også til å si opp den avtalen hun hadde med legen sin om legalt stoff i påvente av metadonbehandlingen.

- Nå har jeg ikke lenger noe valg. Prostitusjon er den eneste måten jeg kan holde meg frisk på fram til vi alle får Subutex i slutten av mai. Men alt kan skje på ti uker...

Både Linda og de andre narkomane Dagbladet har vært i kontakt med forteller at de etter dosene med Subutex har fått forstyrret toleransetersklene sine for heroin. De som er tilbake på illegalt stoff etter å ha blitt trappet ned til «juksepiller», oppfatter faren for overdosering som overhengende.

Subutex-eksperimentet ble godkjent med den forutsetning at forsøkspersonene skulle sikres en grundig sosial oppfølging. Den eneste oppfølgingen Linda har fått fra bydelen, var at hun fikk betalt drosje for å kunne møte opp på rehabiliteringssenteret Mario hver morgen. Den støtten ble trukket tilbake da sosialrådgiveren hennes fikk vite at hun var en av dem som fikk placebo.