Fikk syfilis av mannen

For fire år siden ble Anna (30) smittet av syfilis. Det tok to år før sykdommen ble diagnostisert. Da var hun blitt gravid. Anna fikk en to ukers antibiotikakur og fødte en frisk sønn. Men på sykehuset behandlet de henne som en hore.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter å ha lest Dagbladets oppslag om syfilisepidemien som har brutt ut blant homofile i Oslo, ønsker Anna å fortelle sin historie.

- Syfilis rammer ikke bare homofile. Det er jeg et levende bevis på. Mange menn kjøper sex, både her hjemme og i utlandet. Smitten bringer de inn i parforholdet. Jeg ble smittet av min mann. Fordi han var så redd for sprøytestikk, tok det to år før vi ble klar over hva som feilte oss, sier Anna. Da hadde seinskadene allerede meldt seg for Annas mann.

Horebukker

Da Anna traff sin mann, hadde han nylig vært på ferie i Østen, blant annet i Thailand og Vietnam. Her oppsøkte han prostituerte.

Etter kort tid fikk Anna symptomer, og oppsøkte lege, men det tok altså to år før hun fikk diagnosen. Da hadde mistanken om at syfilis var årsaken, plaget henne en stund. - Syfilis er utryddet, det er ikke mulig at du har det, svarte legen. Det ble mars 1997, og Anna var gravid i tredje måned. En blodprøve, den såkaldte Wassermanns test, viste en blomstrende syfilis.

- På en måte var det fint å få de vonde antakelsene bekreftet. Han skrøt av møtene med de prostituerte, men sa han hadde brukt kondom. Det trodde jeg ikke på, sier Anna. I dag er hun skilt.

Dårlig behandlet

Siden Anna var gravid, ble hun innlagt på sykehus. Det ble et tøft møte med helsevesenet.

- På Olafiaklinikken i Oslo hadde de forberedt meg på at dette kunne bli tøft. - Bortsett fra aids, er syfilis noe av det verste du som en gravid kan lide av, sa legen min. Og legens verste antakelser slo til.

- Jeg ble behandlet som en hore. I tillegg ble jeg beskyldt av moren hans for å ha smittet sønnen hennes med syfilis. Det tok nesten knekken på meg, sier Anna.