Fikk tidobbel dose metadon

Arne Benes (52) skulle få 70 mg metadon under et sykehusopphold på Aker Universitetssykehus. I stedet fikk han 700 mg og holdt på å dø.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

-  Jeg kjempet en dødskamp alene. Feilen ble ikke oppdaget før det hadde gått flere timer og da satte de i gang med hjertekompresjoner for å redde meg, sier Arne Benes til Dagbladet.

Høsten 2004 var den 52 år gamle mannen innlagt på Ullevål universitetssykehus i tre uker til avrusning. Etter at det ble påvist at han hadde en bukspyttkjertelbetennelse ble han overført til Aker sykehus der han ble gitt en normal dose metadon.

-  Jeg hadde vært på avrusning og hadde vært klinisk nullstilt i nesten fire uker og syntes derfor ikke noe særlig om at de skulle gi meg metadon. Men jeg orket ikke protestere, sier Arne Benes.

Bevisstløs

Da Arne Benes skulle få sin andre dose stusset han over hvor mye metadon han måtte drikke.

-  Jeg syntes det var veldig mange glass, men trodde det var kontrastvæske fordi jeg skulle til røntgen. Men etter hvert merket jeg at noe ikke stemte, jeg fikk problemer med å puste og fokusere, og til slutt gikk jeg inn i en bevisstløs tilstand.

Dødelig dose

Leder for LAR Øst (Legemiddelassistert rehabilitering), psykolog Jan Dahl, blir sjokkert da han får høre om feilmedisineringen.

NÆR DØDEN: Arne Benes (52) holdt på å dø da Aker sykehus ga ham 700 mg metadon i stedet for 70 mg. Foto: Henning Lillegård
NÆR DØDEN: Arne Benes (52) holdt på å dø da Aker sykehus ga ham 700 mg metadon i stedet for 70 mg. Foto: Henning Lillegård Vis mer

-  700 mg metadon er dødelig for en hel armé. Personer uten rusproblemer vil sannsynligvis dø dersom de bare får 40 mg.

-  Jeg skjønner ikke hvordan dette kan ha skjedd. En ekstra null, ja, dette var alvorlig, sier han.

Først flere timer seinere oppdaget sykehuset tabben.

-  De utførte hjertekompresjoner, ga meg motgift og fikk liv i meg. Men da hadde jeg altså ligget og utkjempet en kamp på liv og død i mange timer uten at de oppdaget tabben, sier Benes.

-  Jeg ble så lagt på oppvåkningsavdelingen, men ble seinere samme dag sendt til et hospits uten noe medisinsk tilsyn.

Politianmeldte sykehuset

Arne Benes har politianmeldt Aker sykehus og søkt om erstatning gjennom Norsk Pasientskadeerstatning. 52-åringen har foreløpig ikke fått noen tilbakemelding på hvordan det går med behandlingen av saken.

-  Jeg føler virkelig at jeg som narkoman ikke har de samme rettighetene som andre. I de tilsvar jeg har fått fra sykehuset innrømmer de feilen, men på en kald måte som får meg til å føle at de ikke tok dette særlig alvorlig. Det er vondt å føle at noen tar fra deg menneskeverdet. Overdosen satte meg tilbake fysisk og psykisk, sier han.

Fagdirektør ved Aker sykehus, Øyvind Bergesen, sier sykehuset tar hendelsen alvorlig.

-  Jeg ønsker å kommentere denne saken på et generelt grunnlag, men det er klart vi tar kritikk. Jeg kan bekrefte at en dose på 700 mg metadon er en meget farlig.

-   Vi har rutiner på dobbeltkontroll. Når det dreier seg om svikt i disse rutinene blir ledelsen involvert og det sendes avviksmeldinger til Helsetilsynet, sier Øyvind Bergesen.

ANMELDTE FORHOLDET: Arne Benes har politianmeldt Aker sykehus.