TATT: To briter ble tirsdag pågrepet i Bergen. Nok en gang er omreisende steinleggere på plass i Norge. Foto: A-krim
TATT: To briter ble tirsdag pågrepet i Bergen. Nok en gang er omreisende steinleggere på plass i Norge. Foto: A-krim Vis mer

Steinleggerne er tilbake:

- Fikk tiggere til å jobbe for 200 kroner dagen

- De jobbet med å grave en større dreneringsgrøft. De satt med hver sin hammer og grov med hendene i jorda.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

A-krim i Hordaland rykket tirsdag denne uka ut etter tips om at det nok en gang har kommet utenlandske steinleggere til Norge. To personer ble pågrepet i aksjonen, og er mistenkt for å ha organisert ulovlig arbeid med steinlegging og lignende arbeid.

Ifølge tilsynsleder hos Arbeidstilsynet i Bergen, Øystein Andersen, har de to britene brukt rumenere til å utføre selve arbeidet.

- Arbeiderne bodde i Bergen på hospits og var egentlig her som tiggere, men ble hentet dersom det var jobb til dem. Da fikk de 200 kroner for en dags arbeid, men det var verken ansettelsesforhold eller forsikring for dem, forteller Andersen.

Gravde med hendene

Vestlandet har i en årrekke hatt besøk av de omreisende steinleggerne som hovedsakelig har vært britiske og irske. Torsdag var gruppa som jobber med arbeidslivskriminalitet nok en gang ute og aksjonerte mot nye steder hvor det pågikk arbeid.

Etter at det i 2016 lyktes Økokrim med å få dømt to omreisende håndverkere, var det imidlertid ingen meldinger om at de var på plass i fjor. Dermed hadde A-krim håp om at de var kvitt problemet.

- Men nå ble vi oppmerksomme på dem igjen. Dette er de første tilfellene vi har sett i år, sier Andersen, som forteller at det jobbes under svært dårlige forhold for dem som utfører arbeidet.

- Arbeiderne hadde ikke arbeidsklær og minimalt med verktøy. Da vi kom til stedet jobbet de med å grave en større dreneringsgrøft. De satt med hver sin hammer og grov med hendene i jorda. Verken arbeidsgiver eller huseier hadde stilt noe verktøy til disposisjon, sier tilsynslederen.

Velkjent problem

Sommeren 2013 kjørte norske myndigheter en storoffensiv mot de utenlandske steinleggerbandene som kommer til Norge hvert år.

I en serie artikler dokumenterte Dagbladet hvordan steinleggere fra travellers-miljøet tjener titalls millioner i Norge årlig. De jobber svart, har underbetalte arbeidere, driver med menneskehandel, trusler, vold, slaveri, barnearbeid og er involvert i ulovlig krypskyting av neshorn.

For de to som ble pågrepet tirsdag er det opprettet straffesak og sak etter utlendingsloven. De var ikke registrert med noe selskap verken i Norge eller i utlandet. Også de som har fått utført arbeid kan forvente reaksjoner.

- For de som har leid inn disse, blir det en oppfølging fra Skatteetaten. Det blir vurdert nå i etterkant, sier Andersen, som mener folk selv må forstå at det å leie slik arbeidskraft ikke er lovlig.

- Det må ringe noen bjeller når de ser hvordan dette arbeidet utføres. Det er så tydelig at dette ikke er lovlig og forsvarlig arbeid, at her burde man helt klart forstå at ting ikke er på stell, mener han.

12 000 for én times arbeid

Ifølge A-krim var det minst seks husstander i samme nabolag som hadde fått utført arbeid, da de slo til mot de to britene tirsdag. Andersen forteller at de som organiserer oppdragene ofte framstår som hyggelig og gir et godt tilbud, men at dette ofte ikke er representativt for fortsettelsen.

- Betalingen har foregått kontant ved at kundene har blitt kjørt til en minibank. Da har de opptrådt litt truende og ubehagelig, sier Andersen.

De to britene skal ha tjent over 100 000 kroner på oppdragene ved de seks eiendommene i nabolaget. En av kundene fortalte ifølge tilsynslederen at han betalte 12 000 kroner for å få spylt og ordnet en oppkjørsel.

- Jobben var gjort på under én time. Det er jo ikke en gang et rimelig tilbud. Han sa til oss at det til slutt var så ubehagelig å ha dem der at han betalte bare for å få dem bort, forteller Andersen.

A-krim vil nå undersøke om det er flere husstander i området som har benyttet seg av steinleggerne. De ber samtidig om at folk tipser Arbeidstilsynet eller politiet dersom de hører eller ser noe som kan være ulovlig arbeid av denne typen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer