Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Fikk tilbake barna som skadde, døde kropper

Iran innrømmer at demonstranter ble slått ihjel i fengsel.

TATT TIL FANGE: Iranske myndigheter fengslet flere demonstranter under demonstrasjonene etter presidentvalget i juni i år. Nå innrømmer myndighetene at fangevoktere slo flere demonstranter ihjel. Foto: SCANPIX
TATT TIL FANGE: Iranske myndigheter fengslet flere demonstranter under demonstrasjonene etter presidentvalget i juni i år. Nå innrømmer myndighetene at fangevoktere slo flere demonstranter ihjel. Foto: SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Iran har for første gang erkjent at fanger som ble pågrepet i forbindelse med uroen etter presidentvalget i juni, ble slått i hjel av fengselsvakter, melder nyhetsbyrået Associated Press.

Den overraskende innrømmelsen kommer etter at politi og andre myndigheter i månedsvis har nektet for at demonstranter ble drept.

Rettsapparatet i Iran skriver i en pressemelding at tolv tjenestemenn ved Kahrizak-fengselet er tiltalt i saken, tre av dem for drap.

Kan ikke skjule detForsker ved UiO og talsperson for Iran Human Rights, Mahmood Amiry-Moghaddam sier at han har vært klar over dette en stund, fordi organisasjonen hans har hatt kontakt med flere som har sittet i fengsel og kommet ut.

- Vi har også fått informasjon fra familier som har fått tilbake barna sine som døde kropper med store skader, sier Amiry-Moghaddam til Dagbladet.

- Men det at noen innenfor systemet innrømmer dette, har stor betydning. Det vil si at omfanget har vært så stort at de ikke har mulighet til å skjule det.

- Bør få følgerAmiry-Moghaddam tror det vil komme flere rapporter i løpet av de nærmeste månedene. Han tror disse vil avdekke både tortur, systematisk voldtekt og drap i fengslene.

- Disse innrømmelsene bør få følger. Det veldig viktig at verdenssamfunnet følger det opp, og jeg håper norske myndigheter stiller seg bak det. Omfanget er langt større enn det de innrømmer og det som er kommet ut så langt, sier Amiry-Moghaddam, og legger til at innrømmelsene viser at regimet er betydelig svekket.

Nektet for drapTidligere har både politi og andre myndigheter nektet for at fengslede demonstranter har mistet livet som følge av mishandling i Kahrizak-fengselet. De hevdet fangene døde som følge av sykdom.


Nå har rettsmedisinere slått fast at dødsårsaken var skader som følge av gjentatte tilfeller av mishandling, melder rikskringkastingen i Iran.

Ifølge opposisjonen ble minst 72 demonstranter drept etter presidentvalget, men myndighetene setter tallet på 30 døde.

Ayatollah Ali Khamenei stengte fengselet etter gjentatte meldinger om tortur og voldtekt av demonstranter.

Drepte legeDagbladet skrev tidligere i måneden om den iranske legen Ramin Pourandarjani (26), som turte å offentliggjøre tortur, voldsbruk og omfattende menneskerettighetsbrudd i Iran.

Han døde 10. november. Helsemyndighetene mente at han døde i en bilulykke, av et hjerteattakk eller å ha tatt sitt eget liv.

Blodtrykksmedisin
Statsadvokat Abbas Dowlatabadi oppga det vanskelig å anslå hvorvidt det var snakk om drap eller selvdrap.

Men etterforskerne har, ifølge AP, fastslått dødsårsaken til å være forgiftning.

26-åringens arbeid førte til at Kahrizak-fengselet utenfor Teheran ble stengt.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!