Fikk tilbake lisens etter botox-skandale

Klinikk sprøytet gift i kunder som ville ha botox mot rynkene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Fire mennesker ble lammet etter å ha besøkt skjønnhetsklinikken i Florida i 2002. De skulle etter planen få legemiddelet botox injisert i ansiktet for å glatte ut rynker, men i stedet sprutet klinikken inn giftstoffet botulinumtoksin, som botox utvinnes fra.

Legen som utførte behandlingen ville spare penger. I stedet for å bruke patentert botox - som er godkjent for slik bruk - kjøpte han inn et prøveparti av et ikke godkjent legemiddel som inneholdt botulinumtoksintoksin.

Produktet lovet supervirkning, men legen tynnet ikke ut giftstoffet før han sprutet det inn i seg selv og tre pasienter, og alle endte opp med alvorlige lammelser som varte i lang tid. To av pasientene sliter fortsatt med delvise lammelser, melder AP.

Fikk tilbake lisens

Skjønnhetsklinikken var eid av en kiropraktor. Etterforskningen av skandalen viste at kiropraktoren bevisst hadde ansatt leger han visste hadde mistet lisensen, og unnlatt å føre tilsyn med hva de gjorde på klinikken.

Kiropraktoren mistet lisensen til å utøve yrket og drive klinikken i tre år, i tillegg til at han ble dømt til å betale 100 000 dollar i bøter. På fredag valgte imidlertid nemda for kiropraktisk medisin i Florida å gi ham lisensen tilbake.

Legen som injiserte gift i kundene var én av fagfolkene som jobbet på klinikken uten godkjennelse. Nå er han og to Arizona-leger siktet for å ha solgt det upatenterte anti-rynkemiddelet dollar til klinikker og leger over hele landet. Ifølge politiet har trekløveret solgt for en verdi av minst 1,5 millioner dollar.

Fjerner rynker

Botulinumtoksin er den samme giften som kan utvikle seg i dårlig rakfisk. På 1970-tallet fant leger ut at en renset og utvannet versjon av giftstoffet hadde god effekt mot muskelspasmer og nakkespenninger, og legemiddelet botox ble lansert.

På begynnelsen av 1990-tallet fant en kanadisk øyelege ved en tilfeldighet ut at legemiddelet også kan fjerne rynker. Etter å ha brukt botox på en skjeløyd pasient var ikke bare blikket blitt rettere, men pasienten hadde også fått glattere panne. En plastisk kirurg plukket opp nyheten, og i dag er stoffet et av de aller mest populære inngrepene for rynkeredde over hele verden.

Les mer: Et liv uten rynker? (Artikkel i Magasinet på Nett 16.04.2002)