Fikk tilbake stjålet bil - etter 37 år

Corvetten var på vei fra California til Sverige.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Alan Poster (63) ble onsdag gjenforent med sin kjære 1968 Chevrolet Corvette - 37 år etter at den ble stjålet fra en garasje i New York, melder New York Times.


Hadde ikke forsikring
Poster hadde bare eid den blå bilen i to-tre måneder før den ble stjålet i januar 1969, et år da hele 78 000 biler ble stjålet i New York, fire ganger mer enn nå. Den da 26-årige selgeren hadde ikke hatt råd til forsikring.

Åra gikk, og det var andre biler i Posters liv, men han glemte aldri Corvetten.

- Den er trolig den eneste bilen jeg noensinne har elsket, sier Poster, som etter biltyveriet brøt opp fra New York og dro til California, der han grunnla Ace Products Group, som produserer transportkasser for musikkinstrumenter og kamera.

Uten at han visste det, fulgte bilen etter.I forrige måned fikk forretningsmannen en telefon om at Corvetten var blitt funnet i Long Beach, California, bare dager før den skulle skipes til en kjøper i Sverige. Tollvesenet hadde rutinemessig sjekket bilens registreringsnummer og funnet ut at den var rapportert stjålet i New York 37 år tidligere.

- Nåla i høystakken

To New York-politimenn ble satt på saken og kjempet med klokka for å spore opp bilens rettmessige eier innen 1. januar. Lyktes de ikke, ville bilen ende opp i Sverige.

- Det var som å finne nåla i høystakken, sier en av etterforskerne til New York Times. De hadde nemlig ingen andre opplysninger å gå etter enn bilnummeret.

GJENFORENT: En overveldet Alan Poster blir gjenforent med sin 68 Chevy Corvette. Foto: Scanpix
GJENFORENT: En overveldet Alan Poster blir gjenforent med sin 68 Chevy Corvette. Foto: Scanpix Vis mer

Etter fire dagers intens leting gjennom mikrofilmarkiv etter den opprinnelige anmeldelsen kom gjennombruddet, og Poster ble lett sporet opp i California.- Politimannen ringte og sa: «Ble du frastjålet en bil i 69? En Corvette? Hvilken farge da?» Jeg svarte: «Blå.» «Vi har bilen din,» sa han.

Ny farge

Lakken er i sølv nå istedenfor blått, og noen har på et eller annet tidspunkt skiftet ut motoren. Av en eller annen grunn mangler bensintank og radiator.

Bilen antas å ha hatt mange forskjellige eiere oppigjennom åra, og selgeren som skulle sende bilen til Sverige, er ikke mistenkt for å ha gjort noe galt.

- Ting skjer ikke tilfeldig, sier en ettertenksom Poster.

- Ting kommer tilbake til meg. Jeg aner ikke hvorfor. Kanskje alt kommer tilbake til en før eller siden.

PÅ PLASS: En lykkelig bileier på plass bak rattet på bilen sin igjen - etter 37 år.
VELHOLDT: Den snart fire tiår gamle bilen - nå i sølv istedenfor blått - har ikke ei skramme. Men den trenger ny bensintank og radiator.
HAR VAKT OPPSIKT: Pressen har fattet stor interesse for historien om Poster og Corvetten.