Fikk tilgang til Assads private e-poster

Er «bemerkelsesverdig skjermet» fra krisen i landet, ifølge avisa The Guardian.

Syrias president Bashar al-Assad og hans kone Asma lever i ei boble. Det kommer ifølge The Guardian fram i parets personlige e-poster.
Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
Syrias president Bashar al-Assad og hans kone Asma lever i ei boble. Det kommer ifølge The Guardian fram i parets personlige e-poster. Foto: Jacques Hvistendahl / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Anslagsvis 3000 e-poster er tappet fra Bashar al-Assads og hans kones private kontoer, skriver The Guardian. Opposisjonelle syrere står bak datainnbruddet, og The Guardian har fått tilgang til materialet, skriver avisa.

Ifølge The Guardian males det et bilde i e-postene av en presidentfamilie som er «bemerkelsesverdig skjermet» fra krisen i landet.

Presidenten og hans kone velter seg fortsatt i luksus, fastslår avisa.

I e-postene kommer det angivelig fram at presidentens kone har brukt store summer på designervarer kjøpt på nettet. Presidenten selv laster ned musikk i iTunes og sender e-poster med morsomme lenker til sine venner.

Råd fra Iran Ifølge The Guardian kommer det fram i e-postene at den syriske presidenten ved flere anledninger har fått råd fra Iran og Hizbollah. Assad skal for eksempel ha vært i samtaler med en politisk rådgiver ved Irans ambassade i forbindelse med en tale presidenten skulle holde i desember.

Det kommer også fram i e-postene at Assad har et nettverk av betrodde medarbeidere som rapporterer direkte til ham på e-post, skriver The Guardian.

Assad skal også ha samlet rådgivere rundt seg for å forsøke å utarbeide en god mediestrategi.

Hans kone skal på sin side har korrespondert jevnlig med Matassa al-Thani, datteren til Qatars emir. Vennskapet skal imidlertid ha slått brister da al-Thani i e-post foreslo at Assad burde gå av, og at paret burde gå i eksil.

Anonymous ødela De syriske aktivistene som har gitt The Guardian tilgang til materialet, hevder de fikk brukernavn og passord til e-postkontoene fra en muldvarp i presidentens indre krets. Dette skal ha gjort dem i stand til å følge parets e-postkontoer i sanntid helt til i februar, da datainnbruddet tilsynelatende ble avslørt.

Det skal ha vært hackergruppen Anonymous som ødela for de syriske aktivistene. Anonymous brøt seg inn på e-postkontoene til en rekke personer i det syriske regimet i begynnelsen i februar, og presidentparets e-postadresser skal da ha blitt kjent. Etter dette stanset all korrespondanse til og fra kontoene.

E-postene er et unikt vindu inn i det syriske presidentpalasset, fastslår The Guardian. De viser ifølge avisa en president som «tilsynelatende vakler mellom selvmedlidenhet, trass og rappkjeftethet».

The Guardian opplyser videre at avisa har gjort alt den kan for å få bekreftet at e-postene er ekte. Dette lar seg ikke fastslå med sikkerhet, men alt tyder på at de er ekte, skriver The Guardian.

(NTB)