Dagbladet avslører:

Fikk timer på å bevise «dickpics»

Da kvinnen varslet Frp om seksuell trakassering, fikk hun noen få timer på å dokumentere saken. Da hun ikke maktet det, ble saken henlagt. Partiet svarer ikke på om det ble gjort noen selvstendige undersøkelser.

FIKK TIMER: Frp ga varsler noen timer på å dokumentere trakasseringen. Dette skjedde mens Siv Jensen (på bildet) var partileder. Foto: Berit Roald / NTB
FIKK TIMER: Frp ga varsler noen timer på å dokumentere trakasseringen. Dette skjedde mens Siv Jensen (på bildet) var partileder. Foto: Berit Roald / NTB Vis mer
Publisert

I forrige uke kunne Dagbladet avsløre at det er kommet flere varsler mot en Frp-politiker som stiller i høstens stortingsvalg.

Dagbladet har snakket med flere kvinner som hevder de har opplevd uønsket seksuell oppmerksomhet fra politikeren i partisammenheng, og som har varslet om mannens oppførsel til partiet.

Mannen skal ha sendt en rekke bilder av sin erigerte penis til kvinner i partiet og Dagbladet har sett dokumentasjon på slike bilder.

Et av varslene ble levert inn så seint som i fjor høst, men ble avvist etter tre dager, viser dokumentasjon Dagbladet har fått tilgang til. På daværende tidspunkt hadde minst to andre kvinner varsler mot politikeren.

- En dag vil flere står frem

Et omfattende varsel Dagbladet har fått tilgang til ble sendt 18. november i fjor, og videresendt innad i partiet 23. november.

Frp-politikeren det ble varslet om, sier til Dagbladet at han ikke kjenner seg igjen i påstandene som ble framsatt mot ham i varselet.

Varselet fra i fjor høst omhandler påstander om Frp-politikerens atferd overfor yngre kvinner på partiarrangementer. Ifølge varsler var mannens atferd «uakseptabel». Hun forteller at hun også har gitt beskjed til andre relevante personer i partiet for slike varseler om det samme.

I varselet skriver kvinnen at hun selv har mottat «uskikkede» bilder av mannen.

«Jeg synes det er påfallende at vi lar NN representere vårt parti på Stortinget, og jeg er redd det vil komme mye ut som svekker partiet (...) Vi trenger ikke flere overskrifter i avisa om Frp-politikere som ikke følger lover og regler», skriver kvinnen i varselet fra i fjor høst.

Dette var i forkant av nominasjonsprosessen internt i fylkeslaget. Videre la hun til:

«En dag vil flere stå fram og da er det for seint. Vi må ha en ryddig mann på Stortinget og ikke en som sender «dickpics» på Snapchat. Hva gjør dere i denne saken?»

I varselet skriver også kvinnen at hun er kjent med at det er varslet minst to ganger tidligere på samme mann.

Ber om bildebevis

Samme dag som varselet ble videresent innad i partiet, svarer organisasjonsutvalget følgende:

valgomat logo

Hvilket parti passer for deg?

Start testen

«Org.utvalget ber om at du oversender dokumentasjon på e-post på de bildene du påstår å ha. Vi ber om at dette er undertegnede i hende før kl. 18.00 i morgen 24. november. Dette for at vi skal få sett på dette snarest mulig».

Varsler svarer samme kveld med spørsmål om hvilke bilder det siktes til, hvor organisasjonsutvalget spesifiserer dette den påfølgende dagen:

«Vi viser til følgende i din henvendelse: «Samme kveld hadde NN invitert meg på rommet sitt og skrevet til meg at han hadde øl, og at jeg kunne være med opp og hente dem. Senere samme kveld skrev han fra sengen sin med bilde av hans bein langstrakt i senga hvor han skrev; «gjør du»?»

Seks timers frist

Videre skriver representanten for organisasjonsutvalget at for å vurdere henvendelsen videre, ønsker de «å få bilde, som du beskriver, oversendt til oss. Vi ønsker også kopi av meldingen/invitasjonen han skrev til deg»., før de så ber om at dette skal være inne før klokka 18.00.

Fristen er da satt til under seks timer.

Etter to timer skriver varsler at man ikke tar skjermbilder av en Snapchat-samtale og begrunner det på følgende vis: «Da får sender varsel. Og jeg ønsket ikke at han skulle vite at jeg tok opp. Så jeg har dessverre verken chatlogg eller bilder».

Kvinnen får så beskjed om at varselet vil bli behandlet ut fra det de har fått.

Tre dager seinere lukket Frp's organisasjonsutvalg behandlingen av varselet på følgende vis:

«Vi har nå vurdert din henvendelse og vi kan ikke se å ha grunnlag og/eller underlag for å kunne opprette en sak. Dette verken i forhold til FrPs vedtekter og/eller FrPs organisatoriske og etiske retningslinjer», skriver organisasjonsutvalget i Frp.

Frp svarer ikke

Dagbladet har stilt Alf Erik Andersen, leder i Frp's organisasjonsutvalget, en rekke spørsmål om prosessen rundt håndteringen av varselet.

Partiet vil ikke svare på om de gjorde selvstendige undersøkelser rundt noen av påstandene, om politikeren ble konfrontert med påstandene i varselet, eller hvorfor varsleren bare fikk noen få timer på å dokumentere trakasseringen hun hevder seg utsatt for.

Alf Erik Andersen skriver følgende i en epost til Dagbladet:

- Organisasjonsutvalget kan selvsagt ikke bekrefte eller avkrefte om det er varslet mot konkrete personer, ei heller hvordan konkrete varsler er fulgt opp, skriver Andersen.

- Organisasjonsutvalget mottar varsler om ulike forhold mot tillitsvalgte i partiet. Disse tas på største alvor, og behandles grundig i henhold til partiets etiske og organisatoriske retningslinjer. Vi er svært opptatt av at partene skal komme til orde, og bli tatt på alvor. Saker som utvalget mener det ikke er grunnlag for å gå videre med, avsluttes uten noen reaksjon. Både den det er varslet mot og den som varsler får informasjon om utvalgets vurderinger. Det hender naturligvis at en av partene ikke er forøyd med utvalgets konklusjoner.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer