Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Fikk to måneders strafferabbat for hver medfange i galgen

Babul Miah ble rekruttert som bøddel og sendte 17 i døden.

FRI MANN:- Jeg vet ikke hvorfor vaktene valgte meg, sier Babul Miah (40), som ble dømt til 31 år i fengsel for et mord han hevder broren hans begikk. Foto: Scanpix/AFP
FRI MANN:- Jeg vet ikke hvorfor vaktene valgte meg, sier Babul Miah (40), som ble dømt til 31 år i fengsel for et mord han hevder broren hans begikk. Foto: Scanpix/AFP Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mens nabolandet India har problemer med å få noen til å utføre landets første dødsdom siden 2004, rekrutterer myndighetene i Bangladesh bødler blant langtidsfangene i landets overfylte fengsler.

- Jeg vet ikke hvorfor vaktene valgte meg, sier Babul Miah (40), som i 1989 ble dømt til 31 år i fengsel for et mord han hevder broren hans begikk.

Etter å ha sonet i 14 år fikk han spørsmålet om å bli bøddel.

1000 på dødscelle - Fengsel-sjefen sa at hvis jeg tok på meg jobben som bøddel så ville de redusere straffen med to måneder for hver henging jeg gjennomførte. Han sa det var en enkel jobb, så jeg takket ja, sier Miah til nyhetsbyrået AFP.

Babul Miah var en av omlag 15 spesialtrente fanger som fikk opplæring og utførte henrettelser ved henging i Bangladesh.

Bangladesh fører tradisjonen med dødsstraff videre fra sine tidligere britiske koloniherrer, og har gjennomført mer enn  420 dødsstraffer siden uavhengigheten fra Pakistan i 1971. Over 1000 innsatte sitter i dag på dødscelle.

Dødsdommene i Bangladesh blir utført nøyaktig ett minutt over midnatt. Fangene og pårørende blir vanligvis ikke varslet før en dag eller to i forveien.

Ved siden av Singapore, Japan og Iran, er Bangladesh et av få land som fortsatt bruker henging som dødsmetode.

Ville fortelle sannheten - Du kan ikke utføre en jobb som dette hvis du viser følelser eller svakhet. Viktigst av alt; møt aldri blikket til den dødsdømte, sier Babul Miah.

Miah ble kjendis over natten da han i januar i fjor henrettet fem tidligere offiserer som var dømt til døden for medvirkning til drapet på landets grunnlegger Sheikh Mujibar Rahman

- Jeg er stolt over disse henrettelsene, og føler ingen anger for å ha tatt livet av folk som har vær medskyldige til landsfaderens død, sier Miah.

Den nye kjendisstatusen førte også til at Miah fikk fortelle om livet bak murene i en tv-dokumentar.

- Jeg ønsket å fortelle sannheten om de ekstreme soningsforholdene i Bangladesh.

Det falt imidlertid ikke i god jord, og dokumentaren ble tatt av lufta etter første program.

Flere menneskerettighetsgrupper har kritisert det strafferettslige systemet i Bangladesh. Landets 67 fengsler har plass til å huse 27 000 fanger. Men det rapporteres om at så mange som 80 000 fanger er stuet inn bak murene. Det fører til kronisk overfylte fengsler, matmangel og sykdommer.

- De som har penger klarer seg bra. De har fritt leide til å smugle inn mobiltelefoner, mat, alkohol og narkotika uten å risikere straff.
Men for de fattige er hver dag et helvete. Fenglsene er så fulle at fangene må sove på skift, sier Miah.

Nytt liv
Miah er fortsatt bitter over å ha tilbragt mer enn halve livet sitt bak lås og slå.

Han hevder at hans eldre bror sto bak drapet på en nabo, men at familien ønsket at han skulle ta på seg skylden. Siden han var så ung mente de at sjansene var gode for at den da 17 år gamle Miah ville få sterkt redusert straff.

- Jeg ble dømt til 31 år i fengsel, broren min fikk 12 - det ødela hele familien vår. Foreldrene forsøkte å betale saksomkostningene, men ble ruinert.

Miah var en av 1000 fanger som i fjor ble benådet fordi fenglsene var overfylte. I dag har han flyttet tilbake til landsbyen, giftet seg og venter barn.

HARDE FORHOLD: Spesielt utpekte fanger får mulighet til å redusere straffen sin ved å arbeide som bødler. Foto: EPA/ABIR ABDULLAH/SCANPIX
HARDE FORHOLD: Spesielt utpekte fanger får mulighet til å redusere straffen sin ved å arbeide som bødler. Foto: EPA/ABIR ABDULLAH/SCANPIX Vis mer