Fikk to nye armer seks år etter

Tysk bonde (54) da han våknet: - Veldig bra!

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet. no): Den kirurgiske sensasjonen fant sted på et sykehus i München. En 54 år gammel bonde fikk armene sine skåret av i en ulykke for seks år siden. 25. juli fullførte 40 kirurger og spesialister en femten timer lang operasjon, melder nyhetsbyrået Reuters.

Ifølge klinikken ved det Telniske universitetet i München er det første gang det er gjennomført en vellykket operasjon der en pasient har fått begge armene fra en donor.

Donorarmene kommer fra en mann som døde rett før transplantasjonen fant sted.

- Pasienten har det bra etter operasjonen, sier sykehuset til nyhetsbyrået.

Den største utfordringen var å få blodgjennomstrømming til musklene så fort som mulig, ettersom muskler har begrenset levetid.

Operasjonen gikk helt som planlagt, og kirurgene håper nå at muskelfibrene skal utvide seg med omtrent en millimeter i døgnet. På den måten vil mannen forhåpentligvis være i stand til å bruke armene innen to år.

- Før operasjonen måtte vi forklare ham at han måtte leve med å ha noen andres hender, sier Edgar Biemer fra sykehuset

De nye armene holdes i ro av skruer, som sitter dypt inn mot beinet.

 SEKS ÅR ETTER: Den tyske bondens nye armer henger i skruer. Etter operasjonen forrige fredag, håper legene at armene fungerer om to år. Foto: SCANPIX/AFP.
SEKS ÅR ETTER: Den tyske bondens nye armer henger i skruer. Etter operasjonen forrige fredag, håper legene at armene fungerer om to år. Foto: SCANPIX/AFP. Vis mer

Da pasienten våknet etter operasjonen, så han på armene sine og sa: «Veldig bra.»

 ULYKKE:  Den tyske bonden fikk skåret av begge armene i en ulykke for seks år siden. Foto: SCANPIX/AFP.
ULYKKE: Den tyske bonden fikk skåret av begge armene i en ulykke for seks år siden. Foto: SCANPIX/AFP. Vis mer
KOMPLETT IGJEN: Pasienten i Munchen med nye armer fra donor og komplett kropp igjen etter en femten timer lang operasjon.
FEMTEN TIMER: Operasjonsteamet på klinikken ved det tekniske universitet i München før den femten timer lange operasjonen startet forrige fredag. Ifølge sykehuset er det første gang begge armene fra en donor er operert inn på et menneske.